StoryEditor

Apple valcoval. No na zisky z ropy nesiahol

30.04.2013, 00:00
Top trojku najhodnotnejších firiem sveta si medzi sebou rozdelili Američania s Rusmi.

„Tento rok určite nedosiahneme taký finančný úspech, aký sme zažili v roku 2012,“ vyznal sa pre médiá šéf Apple Tim Cook (na snímke). Ďaleko od pravdy nie je. Vlaňajšok bol pre firmu s nahryznutým jablkom v logu triumfálny. Pokorila rekord najhodnotnejšej firmy na svete, jej akcie vystrelili nad hranicu, ktorú zatiaľ žiadna firma neprekonala, a najnovšie boduje aj v rebríčku najhodnotnejších firiem sveta. So ziskom 41,7 miliardy dolárov jej patrí striebro, keď ju o pár miliárd predbehol americký energetický gigant ExxonMobil.

Víťaz berie všetko
Apple vlani zažil skutočne rekordný rok. Tržby aj zisk sa mu každý kvartál zvyšovali a spolu s nimi aj nálada investorov. Akcie Apple sa vlani v lete obchodovali nad hranicou 600 dolárov za akciu, k čomu sa v minulosti priblížili akcie len dvoch firiem – ExxonMobil a Microsoftu.

Softvérová ikona pritom držala od roku 1999 rekord najhodnotnejšej firmy na svete s hodnotou 619 miliárd, kým ju neprekonala práve firma Apple. Svoje akcie poslala nad hranicu 700 dolárov za kus.

Biznis roka
K prvenstvu najziskovejšej firmy jej napriek tomu chýbalo pár miliárd. Zlato si tak vzala firma ExxonMobil. Tá totiž výhodne predala majetok za viac než sedem miliárd dolárov (5,7 miliardy eur), čo sa pozitívne odrazilo aj na zisku. „Keby sme tento jednorazový zisk odrátali, Exxon by sa umiestnil podstatne nižšie,“ hovorí analytik Peter Bukov z Capital Markets. Druhý dôvod spočíval podľa analytika Jiřího Cihlářa z Next Finance v tom, že najmä v druhej polovici roka bola cena ropy relatívne stabilná. „Vďaka tomu rástli aj tržby ExxonMobil,“ dopĺňa.

S najväčšou pravdepodobnosťou Apple nezíska prvé miesto ani v tomto roku. Keďže len za prvý kvartál klesol čistý zisk firmy najviac za posledných desať rokov.

Apple má niečo spoločné aj s bronzovou priečkou rebríčka najziskovejších firiem sveta, ruským energetickým koncernom Gazprom. Tajomstvom úspechu oboch sú vysoké marže, ktoré tvoria značné percento tržieb. „Apple má takmer 37-percentnú prevádzkovú maržu a v prípade Gazpromu dosahuje zisk takmer tretinu tržieb, čo tiež naznačuje vysokú maržu,“ hovorí analytik Peter Bukov z Capital Markets.

Práve vysoké marže môžu byť tým, čo Apple tento rok položí na lopatky. Už teraz ich musí znižovať, keďže mu rastú náklady na výrobu u jeho najväčšieho dodávateľa, taiwanského Foxconnu. Čo-to naznačuje aj výsledok za prvý kvartál. Čistý zisk klesol o 18 percent.



Samsung novým kráľom?
Analytici varujú, že tento biznis model, ktorý Apple má, nemusí prežiť ani budúci rok. Do popredia sa totiž derie iný výrobca toho, čo Apple preslávilo – smartfónov a tabletov. Kórejský koncern Samsung je už dnes jednotkou v predaji týchto zariadení. „Musí prísť s niečím novým, pretože dopyt po aktuálnych výrobkoch slabne a momentálne postavenie na trhu, spolu s predajmi a maržami, sú dlhodobo neudržateľné,“ vysvetľuje Bukov. Apple by sa podľa neho mohol stať značkou, ktorá bude predávať svoje telefóny iba bohatšej vrstve zákazníkov.

Čína kraľuje
Kým rebríček najväčších spoločností sveta už ovládli čínske banky, začína sa im dariť aj v ziskovosti. Čínska ICBC je dokonca najziskovejšou bankou na svete. Podľa analytika Bukova je to dôsledok toho, že pre čínske banky neplatí zákaz prísneho oddelenia retailového a investičného bankovníctva. „Kým globálne banky musia využívať kartelové bankové dohody, čínske sú schopné projekty prefinancovať samostatne, čo ich stavia do výhody oproti starým známym bankám,“ vysvetľuje analytik.

V opozícii oproti čínskym bankám stoja európske. V rebríčku najhorších firiem podľa výšky zisku „vyhrala“ problémová španielska Bankia so stratou 24,5 miliardy a hneď za ňou je druhá problémová banka, belgická Dexia. Tá vyprodukovala ročnú stratu 16,2 miliardy dolárov. Grécka banka Bank of Greece je na pomyselnom treťom mieste, so stratou „iba“ 16 miliárd dolárov.

 

 


 O najlepších firmách sveta čítajte už tento štvrtok v
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:30