StoryEditor

Vojna daňovým rajom. Banky „natrú“ zahraničné účty

23.11.2015, 23:00
Od januára budú chodiť finančnej správe údaje o cudzokrajných účtoch Slovákov.

Škandál švajčiarskej filiálky britskej banky HSBC otriasol v marci svetom. Na tajných účtoch ukrývala financie klientom z približne 200 krajín sveta, aby mohli preprať peniaze či obísť dane. Údajne aj slovenské modelky, športovci či lekári si pomáhali švajčiarskymi účtami. Odpoveď nenechala na seba dlho čakať. Štáty sa dohodli, že banky budú musieť povinne hlásiť zahraničné účty ich domácim daňovým úradom.

Cez nový zákon bude mať od januára túto výhodu aj Slovensko. Našim daniarom budú prúdiť informácie o cudzokrajných účtoch Slovákov zo Spojených štátov, všetkých členských štátov únie i ďalších krajín, ktoré pristúpili k dohode. V zozname je zatiaľ 74 štátov a nechýbajú ani povestné daňové raje ako Belize, Seychellská republika alebo Bahamy. Ako budú dohodu dodržiavať, záleží už na nich. „Počet neustále narastá, keďže viac štátov sa zapája do tejto iniciatívy,“ povedal tlačový odbor rezortu financií.

Daniari dostanú nový systém

Finančná správa si od novinky sľubuje, že klepne po prstoch daňovým obchádzačom. „Očakávame menej daňových únikov, pričom získame ďalší zdroj informácií na správu daní. Reálny prínos zákona bude možné zhodnotiť až po využití prvých údajov, teda najskôr v roku 2017,“ povedala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Aby mohli preverovať dáta, dostali od rezortu financií na nový informačný systém takmer 8,5 milióna eur. Na obsluhu systému i spracúvanie dát potom každoročne minú vyše 1,7 milióna eur. Koľko sa do štátnej kasy vráti cez odhalené úniky, sa zatiaľ vypočítať nedá.

Škandál britskej banky HSBC zvýšil kontrolu finančných tokov.

Otázkou je, či bude koho hlásiť

Odborník na medzinárodné daňové predpisy Milan Kubinec novinku víta ako správny krok. Na zamedzenie daňových únikov však ešte bude treba vyvinúť na daňové raje tlak, aby sprísnili vlastné zákony. Problém podľa neho nie je len v dokazovaní finančných tokov, ale skôr v tých informačných. Bankové tajomstvo sa už výrazne obmedzuje napríklad vo Švajčiarsku i v členských krajinách únie. Dane sa však stále dajú obísť iným spôsobom.

„Stále existujú štáty, kde je možné založiť spoločnosť cez rôzne advokátske kancelárie, tak aby zostal skutočný vlastník anonymný, respektíve neoveriteľný,“ vysvetľuje Kubinec. Banka teda pozná firmu, ale je pre ňu zložité zistiť, kto je za ňou. Automatické nahlasovanie prebieha len v prípade, keď banka zistí, že má koho hlásiť. Ale či naozaj zistí, to je otázka, dodáva Kubinec.

Vláda sa snaží od marca minulého roka obmedziť úniky zdanením vyššou, až 35-percentnou sadzbou na transakcie do takzvaných nezazmluvnených krajín. Teda takých, ktoré nemajú so Slovenskom medzinárodnú dohodu. Problém však je, že medzi zazmluvnenými krajinami sú už daňové raje ako Cyprus či Belize. Podľa údajov poradenskej spoločnosti Bisnode len na cyperskom ostrove sídlilo v minulom roku 740 slovenským firiem. Motiváciu Slovákov obchádzať dane zvyšuje aj inštitút účinnej ľútosti. Ten je u nás viac než veľkorysý. Zbaviť viny sa dá zaplatením dane až do záverečného štádia vyšetrovania. „Inštitút účinnej ľútosti pre daňové trestné činy je u nás jedným z najbenevolentnejších z celej Európy. Ak by som sa postavil do pozície človeka, ktorý si chce ilegálne znížiť daň, tak to vyhodnotím ako prijateľné riziko,“ tvrdí Kubinec.

Ak daň zaplatia, nemusia ísť za mreže

Povinnosť hlásiť účty cudzincov budú musieť od januára aj naše banky do zahraničia. Podiel účtov cudzincov v slovenských bankách sa pohybuje od jedného do dvoch percent. Aj tak finančným domom zvýši zmena náklady. „Opatrenia musíme zaviesť do našich bankových systémov. Môže ísť rádovo o desiatky alebo až státisíce eur,“ povedala hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. Ak by zákon naše banky nedodržiavali, hrozí im od finančnej správy pokuta až do výšky 10-tisíc eur. Administratívna záťaž bankových sektorov bude rásť, ale na druhej strane veríme, že vďaka tomuto vyberie štát viac daní, a teda nebude nutné zvyšovať daňové sadzby priamych daní, uzatvára hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie Zuzana Murcko.

01 - Modified: 2007-11-18 15:31:04 - Feat.: 0 - Title: Televízie - pozor na web!
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:18