StoryEditor

Vláda má problém. Brusel nás napadol za vianočné dôchodky

25.04.2013, 16:02
Autor:
TASRTASR
Európska komisia začala konanie voči Slovensku. Nevypláca totiž vianočné príspevky zahraničným Slovákom.

Európska komisia (EK) prijala dnes svoj pravidelný mesačný súbor rozhodnutí o porušení práva, v súvislosti s ktorými podniká právne kroky voči členským štátom z dôvodu nedostatočného plnenia ich povinností podľa práva EÚ. Tento raz sa medzi podnetmi na začatie konania na súdnom dvore ocitlo aj Slovensko: za to, že odmieta vyplácať dávku v starobe dôchodcom žijúcim v zahraničí.

Cieľom rozhodnutí o porušení práva, v súvislosti s ktorými EK podniká právne kroky voči členským štátom, je zabezpečiť správne uplatňovanie práva EÚ v prospech občanov a podnikov.

EK dnes prijala celkove 141 rozhodnutí vrátane 20 odôvodnených stanovísk a podala štyri podnety na Súdny dvor EÚ. Do štvorice podnetov bolo popri Grécku a Taliansku (nedostatočné presadzovanie zákazu klietok pre nosnice) a Španielsku (diskriminačné pravidlá v oblasti zdaňovania nehnuteľností) zaradené aj Slovensko.

Problémový príspevok
EK podala podnet na začatie konania na súdnom dvore voči SR za to, že odmieta vyplácať jednu z dávok v starobe - tzv. vianočný príspevok - dôchodcom žijúcim v iných členských štátoch EÚ, na Islande, v Lichtenštajnsku, v Nórsku alebo vo Švajčiarsku.

Podľa stanoviska EK tým Slovensko porušuje svoje povinnosti vyplývajúce z právnych predpisov EÚ týkajúcich sa koordinácie systémov sociálneho zabezpečenia.

Podľa práva EÚ nemožno nárok na dávku v starobe podmieniť pobytom dôchodcu v tom členskom štáte, v ktorom si dôchodca uplatňuje nárok na dávku. Toto pravidlo umožňuje dôchodcom, aby sa po odchode do dôchodku mohli presťahovať do iného členského štátu a aj naďalej dostávať dôchodok.

Pasívne Slovensko
EK skontaktovala slovenské úrady na základe sťažností slovenských občanov žijúcich v zahraničí. EK v novembri 2012 požiadala slovenské úrady, aby zabezpečili potrebnú právnu úpravu týkajúcu sa diskriminácie dôchodcov v zahraničí.

Slovenská strana EK neinformovala o prijatých protidiskriminačných opatreniach. Naopak, slovenské orgány vo svojej oficiálnej odpovedi adresovanej komisii potvrdili, že slovenským dôchodcom žijúcim v inom členskom štáte nebudú vianočný príspevok vyplácať a že naďalej spochybňujú uvedenú právnu klasifikáciu tohto príspevku podľa práva EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:51