StoryEditor

Slováci šokovali Brazíliu. Teraz idú učiť Číňanov

13.06.2013, 00:00
Traja vývojári z Embraca vyriešili niekoľkomesačný problém nadnárodnej spoločnosti.

V materskom koncerne v Brazílii spôsobili rozruch, aký doteraz nepoznali. Traja vývojári zo spoločnosti Embraco, ktorá v Spišskej Novej Vsi vyrába kompresory, vyriešili niekoľkomesačný problém nadnárodnej spoločnosti. Na začiatku bola návšteva – jedného z trojice – Martina Kaprála v Brazílii. Tamojší kolegovia sa mu sťažovali, že si nevedia poradiť s meraním menších kompresorov.

Slovenský závod si s úlohou úspešne poradil, pričom rozruch vzbudil aj spôsob, akým tento cieľ dosiahli. „Kalorimeter sme vyvinuli za polovičné náklady, aké sa predpokladali,“ spresňuje Miroslav Kavulič. Navyše svojím prístrojom zlepšili ďalšiu úžitkovú vlastnosť. „Dĺžku merania sme z niekoľkých hodín tiež skrátili na polovicu,“ dodal Ján Jašš. Významná je tu i úspora prevádzkových nákladov. Aj preto vedenie koncernu posiela trojicu do Číny, aby novinku zaviedli aj tam. Podľa prognostika Slovenskej akadémie vied Vladimíra Baláža obdobný úspech slovenských pobočiek v materských korporáciách je dnes skôr ojedinelý.

Kalorimeter je prístroj, ktorý meria účinnosť chladiaceho výkonu kompresorov. Pre koncern je kľúčový najmä pri zavádzaní nových modelov do sériovej výroby.

Už myslia na nové
Martin vidí za úspechom viacero faktorov. „Všetci traja s nimi pracujeme už desať rokov, preto ich poznáme z každej strany,“ hovorí. Využili tiež domácu sieť dodávateľov elektrokomponentov. „Širšia ponuka v Európe ponúka väčšie množstvo kombinácií, a tým uľahčuje nachádzanie najlepšieho riešenia,“ dodáva. Podstatným vkladom trojice bolo, že časť elektrokomponentov a aplikácií si vyvinuli sami. „To nám rozšírilo možnosti pri dizajne a nastaveniach prístroja, ktoré v konečnom dôsledku určujú jeho vlastnosti,“ dodal. Spišiakov úspech motivuje na ďalšie projekty. „Už teraz máme v hlave riešenie, ktoré môže ešte skrátiť dĺžku merania, možno znova až dvojnásobne,“ dodal.

U nás skôr výnimka
Podľa lídra Výskumno-vývojových laboratórií spišského Embraca Františka Harčára nový kalorimeter ich pracovisko v rámci skupiny posúva zase o krok ďalej. „Tým, že dokážeme aj takéto veci, už teraz nám centrála prináša nové a náročnejšie výzvy,“ spresnil. Vo výskume a vývoji pracuje v slovenskej pobočke s dvetisíc zamestnancami okolo stovky ľudí. Celosvetovo pri výrobe chladiarenských kompresorov Embraco zamestnáva okolo 13-tisíc ľudí, pričom v segmente má štvrtinový trhový podiel. Do tejto chvíle je držiteľom 1 030 patentov.

Vladimír Baláž, ekonóm Slovenskej akadémie vied, poukazuje na to, že podobných príkladov je na Slovensku veľmi málo. „Ilustruje to aj celková klíma v oblasti. Kým u nás firmy do výskumu a vývoja investujú 0,25 percenta HDP, v západných krajinách Európskej únie je to až 1,3 percenta.“

Zmena k lepšiemu
Podľa Baláža situáciu čiastočne u nás menia dotačné schémy na vývoj a výskum. „Situácia sa však mení pomaly,“ dodal. Na dôležitosť výskumu nedávno v rozhovore pre HN upozornil aj generálny riaditeľ slovenského Embraca Norbert Brath. „Neviem v tejto chvíli povedať presné číslo, o koľko sa rozrastie tím inžinierov výskumného tímu, ale pôjde o desiatky vývojárskych pozícií,“ spresnil pri opise investičných zámerov na tento rok. Tu chce do nového technologického centra v Spišskej Novej Vsi firma investovať okolo 2,5 milióna eur. Brat podčiarkol v tejto oblasti dôležitosť spolupráce s technickými univerzitami v poľskom Krakove a v Košiciach.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:27