StoryEditor

Kluby finančne padli. Okrem Slovana

13.05.2013, 00:00

Kým v 90. rokoch doplatil hokej najmä na šetrnosť štátu, v posledných rokoch je problém hlavne v sponzoroch. Veľkí zadávatelia reklamy, ako sú telekomunikační operátori a banky, veľmi nestoja o podporu klubu s lokálnou pôsobnosťou. Napríklad rozpočet HK Nitra bol v najlepších časoch zhruba 1,7 milióna eur, teraz je to o tretinu menej, potvrdil pre HN prezident klubu Ján Plandora. "Objem peňazí, ktoré vám poskytujú sponzori, sa zmenšuje a rozpočet musíme škrtiť. Keď to takto pôjde ďalej, ešte tento rok extraliga bude, a na budúci už nebude," hovorí Plandora.

Presvedčiť sponzorov
Nápadov, ako to riešiť, je viac. Podľa Plandoru by mal štát zaviazať veľké zahraničné firmy, aby šport podporovali. Primátor Trenčína Richard Rybníček zase presadzuje zavedenie daňových úľav pre sponzorov. "Súťaž, ako taká, a mestá, by mali hľadať spôsob, ako získať zdroje z marketingu," dopĺňa bývalý šéf reprezentácie Ján Filc. Ten má aj konkrétnejšie návrhy, ako do klubov dostať viac peňazí. Keďže sa však o nich práve teraz rokuje, o podrobnostiach hovoriť nechcel.

Jediný klub, ktorého sa marketingové suchoty netýkajú, je bratislavský Slovan. Ten vďaka účasti v KHL získal sponzorov, zdvojnásobil svoj rozpočet na 10 miliónov eur a zaplnil štadión. Podľa manažéra Slovana Maroša Krajčiho tvorí vstupné štvrtinu celkového rozpočtu, teda zhruba 2,5 milióna eur. Predtým, keď ešte hrával na menšom štadióne, to boli státisíce.

Mestá by mali investovať
Štát extraligu zachraňovať nechce. Skôr tlačí na to, aby si samosprávy lepšie premysleli, ktorý šport budú rozvíjať. "Je potrebné urobiť analýzu, spočítať, aká je ekonomická sila regiónu a rozhodnúť, v ktorom meste bude aká extraliga," hovorí šéf sekcie starostlivosti o šport rezortu školstva Ladislav Čambal. Do prioritných športov by mali následne viac investovať, dopĺňa Čambalov predchodca Ladislav Križan. A keď je to nutné, mali by si spolu s klubmi zobrať na rozvojové projekty úver, hovorí Križan. "Veľmi málo samospráv má strategické plány, čo chcú v oblasti športu a v akom časovom období dosiahnuť," hodnotí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:14