StoryEditor

Filipíny už poznajú účet za tajfún

12.11.2013, 23:31
Krajina sa zaraďovala medzi premiantov celého kontinentu. Tajfún môže rast načas spomaliť.

Hneď po Číne sú druhou najrýchlejšie rastúcou ekonomikou v Ázii. A s populáciou vyše 100 miliónov ľudí patria medzi najzaujímavejšie rozvíjajúce sa trhy vôbec. Filipíny však postihla prírodná pohroma v podobe tajfúnu Haiyan, ktorý si okrem ľudských životov vyžiadal aj ďalšiu daň – spomalenie ekonomiky. Len pár dní po katastrofe dosahujú škody viac ako 11 miliárd eur a toto číslo ešte porastie.

 

Oslabený tiger

Pre tohto ázijského tigra je prírodná katastrofa takýchto rozmerov zlou správou aj pre ekonomiku. Tempo rastu HDP tejto krajiny dosiahlo v tomto roku 6,8 percenta. „Očakávame, že v budúcom roku nám tajfún vezme asi osem až 10 percent z hrubého domáceho produktu a asi jedno percento z celkového rastu ekonomiky,“ povedal pre televíziu CNBC filipínsky minister financií Cesar Purisma. Tajfún najviac zasiahol ostrovy Letye a Samar, kde má svoje továrne viacero veľkých zahraničných firiem. Viac ako priame škody však podnikateľov postihuje to, že obyvatelia v postihnutých oblastiach nemôžu chodiť do práce. Teraz je ich prioritou zohnať vodu a jedlo. Haiyan totiž vzal domovy tisíckam rodín.

 

Prišiel v najlepšom

Tajfún Haiyan zavítal na Filipíny v tom najnevhodnejšom čase. Ratingové agentúry posunuli krajinu do investičného pásma iba nedávno, a spomedzi ázijských krajín najlepšie odolávali ekonomickým výkyvom a spomaľovaniu. „Podľa môjho názoru išlo o jednu z najzaujímavejších krajín v rámci regiónu, ktorý v ostatných rokoch stratil svoj lesk kvôli spomaleniu ekonomiky Číny a viacerým špecifickým problémom, ako extrémny rast kreditu,“ myslí si analytik Radoslav Kasík z Across Wealth Management. Filipíny totiž až doteraz mali na rozdiel od svojich susedov nízku infláciu, stabilnú politiku, pomerne vysoké zahraničné rezervy a vysoký rast HDP. „Podľa nášho názoru bola táto krajina na možné negatíva regiónu jednou z najlepšie pripravených,“ dodáva analytik.

 

Trhy sú pokojné

Filipíny však majú šťastie v nešťastí. Hoci tajfún poškodil až polovicu krajiny, ekonomický dosah nemusí byť taký tvrdý a významne neovplyvní ekonomiku okolitých ázijských štátov.

„Prvotný efekt bude určite veľmi negatívny, keďže takáto katastrofa vždy ochromí hospodárstvo. Neskôr sa však stáva spravidla určitým stimulom, zdôrazňuje Kasík. Obnova krajiny totiž predstavuje investície a výdavky, na čo zase pozitívne reaguje rast HDP. O tom, že sa svet o Filipíny nebojí, svedčí aj fakt, že miestne akciové trhy sa výraznejšie neprepadli, reagovali asi trojpercentným poklesom.

Skutočnosť, že všetky tri popredné agentúry posunuli Filipíny do investičného pásma, krajine výrazne uľahčí financovanie obnovy. Okrem toho krajina dostane aj humanitárnu pomoc a finančné dary. Ako prvá sa na zoznam darcov dostala kórejská spoločnosť Samsung, ktorá okrem obnovy vlastných výrobných kapacít poskytne Filipínam milión dolárov.

01 - Modified: 2005-09-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na TDG podali návrh na konkurz
01 - Modified: 2024-04-15 08:51:11 - Feat.: - Title: Filipíny neumožnia USA prístup na ďalšie základne 02 - Modified: 2024-04-12 11:05:48 - Feat.: - Title: Čína odmieta výstupy z Bidenovho samitu s Japonskom a Filipínami 03 - Modified: 2024-04-06 05:22:01 - Feat.: - Title: Filipíny s USA a ďalšími spojencami usporiadajú námorné cvičenie v Juhočínskom mori 04 - Modified: 2024-03-29 11:06:40 - Feat.: - Title: FOTO Bolestivá tradícia pokračuje. Na Filipínach sa ľudia nechali pribiť na kríž, aby pripomenuli Kristovo utrpenie 05 - Modified: 2024-03-29 21:23:16 - Feat.: - Title: Vyše desať ukrižovaných, ďalší zbičovaní. Filipínci si pripomenuli smrť Ježiša
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:55