StoryEditor

Úspory sú aj pre nadhodnotené zákazky

04.11.2013, 23:03

Čísla o úsporách na elektronických aukciách sú skreslené. Tento spôsob obstarávania však treba využívať, tvrdí Jiří Vlach.

Verejná správa údajne ušetrila na elektronických aukciách v tomto roku pol miliardy eur. Je to číslo reálne?

Pokiaľ sa bavíme o elektronických aukciách pri verejných obstarávaniach, môžeme vnímať stále skôr prínosy. Veľmi však neverím vyčísleným úsporám. Obstarávateľ totiž väčšinou nadsadzuje cenu, ktorú je oficiálne ochotný zaplatiť za daný tovar či službu. Podľa výšky ceny sa určuje druh verejného obstarávania, ktorý sa má použiť. Inak tá suma nemá v podstate žiadny význam.

Oplatia sa teda?

Určite áno. A treba ich ďalej rozširovať. Tam kde pochopili, že táto forma obstarávania funguje, šetria viac. Je však stále veľa úradov, kde je potrebná osveta v tomto smere.

Podľa nového zákona o verejnom obstarávaní došlo aj k obmedzeniu povinnosti využívať elektronické aukcie. Napriek tomu vzrástol počet verejných zákaziek, ktoré boli obstarané týmto spôsobom. Ako si to vysvetľujete?

Stále sa odvolávame na zákon. Dôležité však je, ako sa správajú samotní obstarávatelia. Treba preto jednoducho rozširovať elektronické aukcie aj tam, kde to nie je zákonom prikázané. Dôkazom sú malé nákupy, pri ktorých obstarávateľ dokonca vôbec nemusí túto zákazku zverejniť. Aj tu sú pritom viditeľné značné úspory, pokiaľ obstarávateľ využije elektronickú aukciu aj napriek tomu, že mu to neprikazuje zákon.

Ako sme na tom v porovnaní so zahraničím?

Stále sme, žiaľ, pozadu. Náskok iných štátov je jasne vidieť. Myslím si však, že tempo, ktoré bolo nasadené na Slovensku, je pomerne slušné. Myslím si preto, že čoskoro Slovensko doženie aj európsky priemer. Nerobme si však ilúzie o tom, že budeme mať dokonalé verejné obstarávanie. Korupčný tlak je veľmi silný a ľudia, ktorí majú záujem sa dostať k verejným zákazkám nečestne, majú navyše aj veľmi silnú právnu ochranu.(pej)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:28