StoryEditor

Pomáham ľuďom cestovať s Googlom

21.08.2014, 00:00
Kariéra v IT gigante. Mladý slovenský programátor Ján Senko pracuje v najhodnotnejšej spoločnosti sveta na vyhľadávači leteniek a ubytovania.

Slovenský recept na úspech

Na prestížnej celosvetovej olympiáde informatikov získal v roku 1998 zlato. O rok neskôr skončil tretí. A práve úspech na podujatí, ktoré každoročne odhaľuje najväčšie stredoškolské talenty v oblasti programovania, naštartoval jeho raketovú cestu za úspechom.

Dnes má Ján Senko prácu, ktorá je vysnívaným miestom pre najlepších informatikov sveta. V Googli, ktorý je aktuálne najhodnotnejšou spoločnosťou na svete, je softvérovým inžinierom.

Ťažký prijímací pohovor

A ako sa Ján Senko dostal až do spoločnosti, ktorá je podľa magazínu Fortune na prvom mieste v rebríčku najlepších zamestnávateľov na svete?„Už počas vysokej školy som pracoval v niekoľkých menších firmách, ale nikdy to nebolo to pravé,“ hovorí o svojich prvých profesionálnych skúsenostiach muž, ktorý po ukončení štúdia na bratislavskej matematicko-fyzikálnej fakulte pokračoval na postgraduálnom štúdiu na Technickej univerzite vo Viedni. Tam pôsobil ako výskumný asistent.

Po ukončení štúdia sa presťahoval do Prahy a začal si hľadať prácu. No v tom prišla ponuka, ktorá sa jednoducho neodmieta. „Odporučil ma môj starší spolužiak, ktorý pracoval pre pobočku Google vNewYorku,“ vysvetľuje svoj príchod do radov IT giganta.

Prijímacie pohovory do Googlu sú opradené legendami. Týmto procesom sa už pokúšalo prejsť viac ako milión uchádzačov z celého sveta. Len zlomok z nich však nakoniec mal aj to šťastie a miesto naozaj dostali. „Mojou výhodou bolo, že som sa počas strednej a vysokej školy venoval rôznym súťažiam v programovaní a riešení algoritmických problémov,“ hovorí Senko.


Čítajte aj: Dotazník HN: Ako sa Ján Senko pozerá na Zürich a svoj život v tomto meste?


Ak si prijímací pohovor predstavujete ako príjemnú konverzáciu o internetovom vyhľadávači pri káve, ste na omyle. Na riešenie komplikovaných programátorských úloh dostal Senko k dispozícii pero, kus papiera a štyri hodiny času. Po troch kolách bol so svojím výkonom celkom spokojný, no štvrtá úloha mu dala zabrať. „Programátor z Maďarska mi zadal pokročilú úlohu, pri ktorej som dospel len k priemernému riešeniu,“ prezradil Senko.

Až po dlhšom čase sa dozvedel, že pracoval na zadaní, kvôli ktorému skončil na olympiáde v Turecku len tretí. Maďarský programátor si ho z tejto olympiády pamätal a najviac sa zasadzoval o to, aby ho do firmy prijali.

Záľubu premenil na biznis

Pri tejto práci sú dôležité nielen znalosti, ale aj schopnosť pracovať na ťažkých problémoch, prehľad o viacerých oblastiach a dobrá spolupráca s ostatnými. Ak však pracujete na niečom, čo vás nebaví, môžete byť akokoľvek dobrý programátor, a aj tak vaša práca nebude stopercentná.

To však nebol prípad Jána Senka. „Jedným z mojich koníčkov je cestovanie. Keď teda Google pred niekoľkými rokmi zakladal tím pre Google Travel, prihlásil som sa,“ objasňuje svoju momentálnu pozíciu. Pracuje na dvoch veľkých projektoch – jedným je vyhľadávač leteniek a druhým vyhľadávač ubytovania. Nič, čo by už na obrovskom internetovom trhu neexistovalo, no stále sa nájdu miesta, ktoré sa dajú zlepšiť.

Práve s týmto plánom išiel do projektu aj Senko. „Najväčšou výhodou služby Google Flight Search je to, že je bleskurýchla,“ tvrdí. Vysvetľuje, že výsledok vyhľadávania sa objaví v priebehu pár sekúnd, čo umožňuje používateľom získať rýchly a komplexný prehľad o cenách leteniek.

Senkovou úlohou v rámci tohto projektu je zber a analýza dát, na základe ktorých zlepšuje kvalitu výsledkov vyhľadávania. Ako totiž tvrdí, pri nízkej kvalite by vedeli zobraziť mnoho výsledkov veľmi rýchlo, no kľúčové údaje by nemuseli byť správne.

 

Švajčiarov Google nezaujíma

Programátori majú v rámci Googlu špecifické postavenie a väčší priestor na sebarealizáciu. Zaujímavosťou je, že ak je raz človek programátor, neprechádza postupom času automaticky na riadiacu pozíciu. Na druhej strane, čím je človek skúsenejší, tým väčší priestor na sebarealizáciu dostane.

Zásadné rozdiely, okrem platového ohodnotenia, medzi Švajčiarskom a Slovenskom Senko nepociťuje. Obrovské odlišnosti však vidí medzi prácou pre Google a pre iné firmy. „Aj miestni krútia hlavou pri návšteve našich kancelárií. Napríklad naša závodná jedáleň už roky vyhráva prvé miesto vo firemnom stravovaní vo Švajčiarsku.“

Napriek tomu je záujem domácich o prácu v tejto spoločnosti minimálny. Podľa Senkových odhadov pracuje pre švajčiarsku pobočku menej ako desať percent miestnych. Miesto funguje skôr ako magnet pre šikovných ľudí z celej Európy. V kancelárii sedí s kolegami z Chorvátska, Ukrajiny, Poľska, Ruska či Bieloruska. Švajčiari svoju kariéru smerujú skôr do ekonomického sektora a informatiku prenechávajú iným.

Ján Senko v každom prípade považuje prácu pre Google za úžasnú skúsenosť. Netají sa však ani svojimi plánmi do budúcnosti. „Až moje deti trochu odrastú, plánujem sa vrátiť aj s rodinou bližšie k domovu. Pevne verím, že moje skúsenosti sa mi podarí využiť aj tam,“ uzavrel.

01 - Modified: 2006-09-22 10:04:45 - Feat.: 0 - Title: KDH a SMK chcú daňovú suverenitu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:21