StoryEditor

Bloček k dani kúpite na webe

04.03.2014, 23:00
Finančná správa na čele s prezidentom Františkom Imreczem (na snímke) tvrdí, že vie skontrolovať, ktoré bločky sú oprávnené a ktoré nezaráta.

Podnikateľ by mal zaplatiť štátu na dani z príjmu stovky či tisícky eur. Zdá sa mu to priveľa. Zaobstará si preto bloček za benzín alebo naftu a započíta si ho medzi výdavky. Zníži si tak základ dane a vláde odvedie menej. Takéto obchody prebiehali prevažne potajme. Doteraz. Po novom sa už s bločkami obchoduje aj verejne. A to na inzertných portáloch. „Doteraz som sa s tým na webových stránkach nestretol,“ hovorí výkonný riaditeľ poradenskej spoločnosti Malach Consulting Peter Malach.

Podľa právnikov ide o porušenie zákona a čudujú sa mu aj odborníci. Ak si podnikateľ zníži daň takto zakúpeným bločkom o minimálne 266 eur, dopustí sa trestného činu. Predávajúceho môže polícia obviniť zo spolupáchateľstva. Nakontaktovať sa pritom na nich dá jednoducho – emailom aj telefónom. Naopak, skontrolovať či dokázať, že ide o podvod, je podľa odborníkov komplikované. Finančná správa však tvrdí, že vie skontrolovať, ktoré výdavky podnikateľov sú opravnené a ktoré im nezaráta. Ako presne, to už konkretizovať nechcela.

Musíte do konca marca poslať daňové priznanie? Kúpte si HN a my to urobíme za vás. Podmienky nájdete TU.

„Predám bločky na naftu za rok 2013 prevažne z Bratislavy v sume 1200 eur za 10 percent z ceny,“ píše sa v jednom z desiatok inzerátov prístupných na rôznych webových stránkach. HN oslovili viacero predávajúcich. Odpoveď prišla v priebehu pár hodín – „Napíšte, aké mesiace a sumy potrebujete.“ Bločky sa dali prebrať buď osobne, alebo na dobierku, a to takmer okamžite.

Obchod nie je pre každého

Aj keď by sa mohlo zdať, že väčšiemu rozmachu obchodovania s bločkami môže zabrániť len strach kupujúceho, nie je to tak. Zvýšiť náklady si takto nemôže každý. Bločky musia byť z natankovania do súkromného auta. To znamená, že živnostník či eseročka nepoužíva na podnikanie firemné auto. Alebo vyšle firma svojho zamestnanca napríklad na školenie na jeho súkromnom aute. Benzín, ktorý mu zaplatí, si môže dať do nákladov a znížiť tak základ dane.

V prípade firemného vozidla je to však inak. Spotreba benzínu či nafty musí zodpovedať najazdeným kilometrom. „Podnikateľ si do daňových nákladov nemôže zahrnúť žiadne ďalšie pohonné látky. Ak tak urobí, postupuje v rozpore so zákonom a tieto dodatočné náklady sú daňovo neuznateľné,“ objasňuje Tomáš Cibuľa z advokátskej kancelárie White &Case.

S daňami rastie aj motivácia

Štát na dani z príjmu ročne prichádza o milióny eur. Samotné kontroly v boji proti únikom však podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska Róberta Kičinu nestačia. Pri znížení dane o menej ako 266 eur nejde pritom ani o trestný čin, ale „len“ o priestupok. Znížiť počet podvodov by podľa Kičinu mohol však opätovný pokles korporátnej dane napríklad zo súčasných 22 na 19 percent. „Čím vyššie sú dane, tým väčšia je motivácia ich platenie obchádzať,“ zdôvodňuje.

Obchodovanie s bločkami:

Základ dane si niektorí podnikatelia chcú znížiť vyššími výdavkami.

Nakupujú preto bločky na benzín či naftu.

Takého obchody sa robia už aj verejne, na internete.

Môže ísť pritom o trestný čín, stačí si podnikateľ znížiť daň o 266 eur.

01 - Modified: 2006-02-15 09:27:00 - Feat.: 0 - Title: Holandská vláda chce úplnú privatizáciu výroby energie
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:44