StoryEditor

Nechcú nový systém podpôr, len menej polien pod nohami

18.01.2016, 23:00
Rastislav Begán, riaditeľ KPMG Slovensko.

Dá sa na Slovensku hovoriť o rodinných firmách ako o silnom aspekte nášho hospodárstva, alebo v tomto ukazovateli zaostávame?

Rodinné podnikanie zohráva v našej ekonomike nenahraditeľnú úlohu. Až 90 percent z celkového počtu spoločností a približne polovica počtu zamestnancov sa sústreďuje práve v takomto segmente podnikania. Prierezovo ich nájdeme takmer všade. Obdobné štatistiky platia napríklad aj pre zvyšok EÚ, kde približne polovica HDP pochádza z rodinných podnikov, ktoré tam tvoria 60 až 80 percent počtu firiem.

Čím sa však na Slovensku odlišujeme?

Mladosťou rodinných podnikov. Asi polovica našich rodinných podnikov je mladšia ako 20 rokov a zvyšok má len o pár rokov viac. Pričom v EÚ je vyše tretina vo veku 20 – 50 rokov, vyše 40 percent je starších ako 50 rokov. Dôvody sú jasné. Čo sa týka veľkosti podnikania, v EÚ viac než dve tretiny rodinných firiem majú vyše 50 zamestnancov a obrat nad desať miliónov eur. Na Slovensku je prevažná väčšina podnikov pod touto hranicou. Väčšina sú teda malé a stredné firmy či dokonca živnosti.

V akých oblastiach zväčša pôsobia?

Keďže počtom predstavujú absolútnu väčšinu zo všetkých firiem, nájde...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:00