StoryEditor

Štát vracia úder Jančurovi: Regiojet využíva ľudí ako rukojemníkov

23.11.2015, 17:47
Železničná spoločnosť Slovensko v reakcii na výroky šéfa Regiojetu zvažuje podať žalobu.

Štát vracia úder českému dopravcovi Regiojetu. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) totiž zvažuje žalobu na firmu podnikateľa Radima Jančuru. Štátny dopravca tak reaguje na fakt, že RegioJet oznámil odchod z trasy Bratislava – Košice.

Spoločnosť RegioJet cielene, ako veľakrát v minulosti, podsúva verejnosti vykonštruované a nepravdivé informácie o financovaní, prevádzke, cenách či naplnenosti vlakov ZSSK. Preto zvažujeme riešiť ataky právnou cestou,“ píše sa vo vyhlásení ZSSK.


Prečítajte si aj: Jančura exkluzívne: Na trati do Košíc končíme, so štátom nevieme súťažiť
Je to len hra alebo Ficova chyba? Vyjadrite svoj názor na odchod RegioJetu (anketa)


„RegioJet používa cestujúcich ako rukojemníkov“
Dôvodom odchodu je podľa Jančuru postoj ministra dopravy Jána Počiatka. Podľa šéfa RegioJetu minister dopravy Počiatek „nebol doteraz schopný oznámiť, čo urobí so stratovými IC vlakmi.“

Štátny dopravca v reakcii tvrdí, že ak majiteľ RegioJetu zistil, že neunesie stratu komerčných vlakov a nezvládne podnikateľskú stratégiu, budú to rešpektovať. „Ak súkromný dopravca použije cestujúcich ako rukojemníkov a náhle zastaví linku Bratislava – Košice, ZSSK je pripravená na situáciu reagovať,“ píše sa v stanovisku štátneho dopravcu.

Tomu prekáža, že RegioJet sľuboval navýšenie počtu spojov od polovice decembra, dnes podľa neho priznal, že tak neurobí. „Aby odpútal pozornosť, tak agresívne a nepravdivo útočí na konkurenciu. Dokonca sa vyhráža špekuláciami o úplnom zastavením komerčných vlakov,“ dodáva sa v stanovisku.

RegioJet: Na žalobu majú právo
Podľa ZSSK nie je jasné, prečo RegioJet žiada zrušiť IC vlaky štátneho dopravcu, keď sú podľa neho málo vyťažené a ohrozujú ho len minimálne.

Český dopravca víta žalobu od konkurencie. „Určite na to majú právo a pre nás je to cesta ako konečne vyjde najavo akým spôsobom sú financované vlaky štátneho dopravcu. Spoločnosť je v strate a doposiaľ to nedokázala vysvetliť, z čoho tie vlaky financuje,“ povedal pre hnonline.sk hovorca Regiojetu Aleš Ondrůj.

Český dopravca vyzval ZSSK, aby okamžite vrátilo všetky dotácie, ktoré využíva na prevádzku dotovaných rýchlikov.

Odmietame neskutočne arogantné vyhlásenie ZSSK ohľadom toho, že si berieme cestujúcich ako rukojemníkov. Naopak, robíme maximum pre to, aby sme sa v tejto situácii zachovali čo najviac férovo voči zákazníkom i zamestnancom. Oznámili sme toto rozhodnutie práve preto s dostatočným predstihom, aby sme mohli zabezpečiť prepravu zákazníkov napríklad na vianočné sviatky a späť. Rovnako je naším cieľom sa maximálne postarať o väčšinu našich zamestnancov,“ reaguje RegioJet na obvinenia štátneho dopravcu.

Český dopravca dodal, že ich pôvodný plán bol ich služby na Slovensku ďalej rozširovať - ​​máme na to pripravené vozidlá, tak aj ďalšie náležitosti - avšak s ohľadom na nečinnosť ministra dopravy a nekalú súťaž zo strany ZSSK sme stratili akúkoľvek nádej na možnosť férového podnikania,“ uvádza Regiojet.

01 - Modified: 2007-11-18 12:10:00 - Feat.: 0 - Title: Tento rok je pre podnikateľov v príprave na euro kľúčový
01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:59