StoryEditor

Beckham je na dôchodku. Nech žije Messi

19.03.2014, 23:00
Platy. Podľa rebríčka France football si za rok najviac prilepšil argentínsky hviezdny strelec.

Rebríček najlepšie zarábajúcich futbalistov sveta hlási striedanie hráčov. A to rovno na najvyššej priečke. Po tom, čo anglická hviezda David Beckham ukončila profesionálnu kariéru, na jej post ihneď nastúpil Argentínčan Lionel Messi. Ten si za rok prilepšil o 41 miliónov eur. „Stále to nie je suma, ktorá by dosahovala príjmy najlepšie zarábajúcich športovcov. Aj preto je tu priestor na ďalší rast,“ uvádza hráčsky agent Jozef Tokoš. Ročný zárobok golfistu Tigera Woodsa sa totiž odhaduje na viac ako 50 miliónov eur.

Dobré meno zarába

Ročný plat 12,5 milióna eur,2,5 milióna na odmenách a 26 miliónov za komerčné aktivity. Práve tieto zárobky sa podpísali na Messiho výsledku. Pýtať si takúto odmenu však nemôže každý. „Je to otázka kvality a jej adekvátneho ohodnotenia,“ hodnotí pre HN známy futbalový agent a bývalý československý reprezentant Július Bielik. Ten dodáva, že jeho manažér sa pri dohadovaní kontraktov môže opierať o hodnotu, ktorú Messiho meno so sebou prináša.

Argentínčan si vlani najviac prilepšil ani nie tak futbalovým talentom ako svojou značkou. Tá pritom naďalej zvyšuje svoju hodnotu, čoho dôkazom sú aj nové reklamné kontrakty. Napríklad v decembri spojil svoje sily s basketbalovou hviezdou Kobem Bryantom v reklame pre Turkish Airlines. Športovci si v nej navzájom posielajú fotky „selfies“ z destinácií, kde turecká spoločnosť lieta. „Rovnako ako títo dvaja muži sú najlepší vo svojich športoch, tak aj my sme v našom odbore,“ odôvodňoval výber hviezd šéf marketingu Turkish Airlines Faruk Cizmecioglu.

Bok po boku

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že výraznejšou tvárou z futbalového sveta je pre marketing Messiho rival z Realu Madrid Cristiano Ronaldo. Podľa odborníka to však nie je celkom pravda. „Títo dvaja hráči sú v mimofutbalových aktivitách vyrovnaní, to dokazujú aj podobné príjmy z činnosti mimo ihriska,“ konštatuje Jozef Tokoš. Ich tesné súboje napokon potvrdzuje aj najnovší rebríček magazínu France football, kde Portugalčan na druhej priečke zaostal „iba“ o 1,5 milióna eur. Je teda otázka, či pri najbližšom hodnotení výplatných pások futbalistov nebude na tom lepšie práve Ronaldo. Najlepší hráč FC Barcelony v jej histórii sa však podľa novej päťročnej zmluvy má stať najlepšie plateným hráčom na ihrisku, čo ho môže vystreliť ešte vyššie.

Slovenská realita

Tiché vody slovenského futbalu rozvírili pred pár rokmi informácie o plate vtedajšieho reprezentačného trénera Vladimíra Weissa. Médiá uvádzali, že jeho mesačný plat bol viac ako 34 ­tisíc eur, plus bonusy za kvalifikačné a prípravné zápasy. „Možno vás poteším, zverejnené informácie o mojom plate nie sú pravdivé. Zarábam viac,“ komentoval samotný kormidelník.

Zo Slovákov v zahraničných službách by mali byť najlepšie ohodnotení Martin Škrtel a Marek Hamšík. Obranca Liverpoolu sa v lete roku 2012 upísal klubu na ďalšie štyri roky, za čo mu na účet chodí každý týždeň okolo 70-tisíc libier (viac ako 83-tisíc eur). Predtým dostával na výplatnej páske o 20-tisíc menej, ale keďže sa o neho začali zaujímať aj iné kluby, Liverpool si siahol do vrecka. Taliansky klub SSC Neapol si svojho stredopoliara Marka Hamšíka cení na tri milióny ročne. Platy v slovenskej lige sa však pohybujú v úplne iných dimenziách. Sú údajne nižšie aj v porovnaní s okolitými štátmi.

01 - Modified: 2006-03-06 14:03:33 - Feat.: 0 - Title: Viac ako každý tretí občan Slovenska je obézny
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:15