StoryEditor

Štát poľavuje v šetrení. Idú voľby

17.04.2015, 00:00
Budúci rok vláda plánuje deficit pod dve percentá. Je to viac, ako pôvodne chcela.


Volebný. Tak nazývajú odborníci rozpočet verejných financií na budúci rok, a to najmä pre výšku deficitu, ktorý si vláda naplánovala. Ten by mal byť vyšší, ako pôvodne počítala. V aktuálne platnom rozpočte totiž kabinet Roberta Fica (Smer-SD) rátal s deficitom na budúci rok 1,43 percenta. Vo východiskách pre nový zákon roka, teda v prvotnom návrhu budúcoročných príjmov a výdavkov štátu, je už schodok na úrovni 1,93 percenta. „Ide o volebný rok a v tom nešetrí žiadna vláda,“ hodnotí prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Vyššie platy, ale aj benefity pre ľudí

Ako ďalej dodáva, vláda bude viac míňať na svoje cieľové skupiny – dôchodcov a štátnych zamestnancov, napríklad lekárov či učiteľov.

Vyšší deficit podobne vysvetľuje aj samotné ministerstvo financií na čele s Petrom Kažimírom (Smer-SD). „Základom pre stanovenie výdavkov obsiahnutých v návrhu východísk je platná legislatíva, pričom je zohľadnená zákonná valorizácia jednotlivých sociálnych a dôchodkových dávok. Výdavky boli aktualizované aj o nové skutočnosti. Napríklad v oblasti osobných výdavkov bol zapracovaný vplyv valorizácie platov vyjednaný v rámci kolektívneho vyjednávania na rok 2015,“ píše vo východiskách. Ide o prvotný návrh, v ktorom ešte nie sú zapracované všetky legislatívne zmeny či prípadné škrty. Podľa neho sa pod vyšší schodok podpisuje aj dočerpávanie eurofondov, ktoré vždy Slovensko v istej miere spolufinancuje.

Na vyššom deficite sa podľa odborníkov podieľa, i keď v menšej miere, aj druhý sociálny balíček. V ňom sa vláda plánuje zamerať najmä na mladé rodiny. Chce im zadotovať dovolenky na Slovensku či detské tábory. Novinkou pre domácnosti má byť aj plyn lacnejší až o sedem percent. Koľko konkrétne bude na balíček vláda potrebovať, nateraz nie je jasné. Prvý ju stál približne 250 miliónov eur.

Podľa odborníkov však vláda robí veľkú chybu, že naplno nevyužila dobrý stav našej ekonomiky a nerozhodla sa pre výraznejšie škrty. Tie by nám pomohli naplniť cieľ zadaný Bruselom, teda dosiahnuť vyrovnaný rozpočet.

„Ekonomický rast, rast odvodov aj spotreby vyplývajúci z rastu miezd vytvára dostatok zdrojov na zostavenie takmer vyrovnaného rozpočtu, potrebné je však zastaviť rast výdavkov a využiť potenciál úspor,“ dodáva analytik INESS Radovan Ďurana.

Cieľ na dohľad

Ministerstvo financií sa však bráni, tvrdí, že rozpočet je v súlade s požiadavkami Európskej únie. „Nové rozpočtové ciele stále predpokladajú dosiahnutie štrukturálne vyrovnaného rozpočtu už v roku 2017, v podobe štrukturálneho deficitu na úrovni 0,5 percenta hrubého domáceho produktu,“ informuje hovorkyňa rezortu Alexandra Gogová. Štrukturálny deficit je schodok očistený od sezónnych vplyvov v ekonomike. Šéf INEKO Peter Goliaš je skeptický. Tvrdí, že vyrovnaný rozpočet sa nám o dva roky nepodarí zostaviť. Na druhej strane však dodáva, že dôležité je, že sa nám darí ozdravovať verejné financie. Aj keď pomalším tempom.

Čo vláda predstavila vo východiskách rozpočtu na rok 2016

Deficit:1,93%

Dlh:52,8%

Nezamestnanosť:12,2%

Inflácia:1,6%

01 - Modified: 2007-05-12 14:17:00 - Feat.: 0 - Title: VC Španielska v Barcelone až do roku 2016
01 - Modified: 2024-04-15 18:01:41 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo stámilióny. Investori vyslali prvý vážny signál, že náš dlh je rizikový 02 - Modified: 2024-04-09 15:30:00 - Feat.: - Title: Prečo sa Dankovi Ficovo plašenie páčiť nemusí 03 - Modified: 2024-04-08 11:52:40 - Feat.: - Title: Deficit štátneho rozpočtu sa medziročne zvýšil o takmer 40 percent, hlási rezort financií 04 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 05 - Modified: 2024-04-04 15:11:55 - Feat.: - Title: Chystané škrty nestačia. NBS: Ficova vláda by mala prijať aj dodatočné opatrenia za vyše tri miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:05