StoryEditor

NBS potrebuje pomoc. Zarobia audítori

11.03.2014, 23:00
Bankovníctvo. Preverovanie sektora prihrá biznis audítorským firmám.

Spustenie ambiciózneho projektu bankovej únie v eurozóne je nad sily Národnej banky Slovenska. Na preverenie našich najväčších bánk, ktoré nariadila Európska centrálna banka, nemá dosť ľudí. „V záujme zvýšenia kredibility a vyššej miery nestrannosti, ako aj z kapacitných dôvodov a časovej náročnosti, je potrebné využiť aj externé zdroje,“ povedala pre HN hovorkyňa NBS Martina Solčányiová.

Preveria tri banky

Už v druhej polovici tohto roka sa má v eurozóne spustiť prvý pilier bankovej únie – spoločný bankový dohľad. V praxi to znamená, že zodpovednosť za dozor nad kľúčovými bankovými domami prevezme Európska centrálna banka. Tá však nechce „kúpiť mačku vo vreci“. Ešte vlani sa rozhodla, že pred prebraním dozoru od národných regulátorov poriadne preverí zdravie veľkých bánk v každej krajine. V posledných týždňoch sa tak rozbehol projekt testovania finančných domov s názvom Asset Quality Review. V prípade Slovenska sa skúškam podrobí Slovenská sporiteľňa, VÚB a Tatra banka. „Pre každú banku bude NBS spolupracovať s inou audítorskou spoločnosťou, konkrétne s KPMG, Deloitte a PwC,“ povedala Solčányiová. Bude to prvýkrát, čo Národná banka povolá na pomoc externých audítorov. Nevídaný rozsah previerky a „šibeničné“ termíny však k podobnému kroku prinútili väčšinu centrálnych bánk v eurozóne. Podľa odhadov odborníkov prídu takto externí audítori k biznisu za niekoľko stoviek tisíc až niekoľko miliónov eur len na Slovensku.

Spoliehanie sa na „pomocné sily“ zo strany externých audítorských spoločností je podľa Ľubora Malinu v tomto prípade v poriadku. „Ako sa hovorí, štyri oči vidia viac. Navyše je otázne, či by samotná Národná banka bola schopná kapacitne urobiť pomerne hĺbkové audity v takom krátkom čase a vo viacerých veľkých bankách naraz,“ hovorí konateľ spoločnosti em-fin, ktorý pôsobil aj v Národnej banke Slovenska. Za posily „zvonku“ je aj analytik Capco Ilja Iliť:„Je to nevyhnutné aj pre zvýšenie nezávislosti a dôveryhodnosti.“

Desiatky ľudí v strehu

„Ide o megalomanský projekt Európskej centrálnej banky. Samotný výkon dohľadu je zabezpečovaný poradcami ECB, za ktorých platí obrovské finančné prostriedky. Či sa však podarí dosiahnuť stanovený cieľ, je otázne,“ zhodnotil preverovanie bánk šéf strategického riadenia rizík v Slovenskej sporiteľni Drahoslav Ondruška. Už teraz v najväčšej banke na Slovensku pracuje na previerkach približne 30 ľudí. „Pre našu banku toto testovanie prináša vysoké náklady na ľudské zdroje, keďže si vyžaduje nepretržitú prácu desiatok zamestnancov počas celého roka,“ približuje Ondruška. O veľkej záťaži hovorí aj VÚB. Hovorkyňa banky Alena Walterová však dodáva, že preverovanie bánk „zatiaľ vyzerá ako dobre cielená aktivita“. Definitívne hodnotiť prínosy hodnotenia je však podľa nej predčasné. Tretia preverovaná banka – Tatra banka – si od „finálneho produktu“ sľubuje väčšiu dôveru na trhu. Zvýšené náklady na spustenie bankovej únie by podľa hovorkyne banky Maríny Masárovej mali priniesť vyššiu stabilitu, a tým znížiť systémové riziká v sektore.

Národná banka však predpokladá, že finančné domy na Slovensku prejdú previerkami bez väčších problémov. „Očakávame, že kapitálová primeranosť bánk bude vyhodnotená ako veľmi dobrá aj po ukončení hodnotenia kvality aktív,“ uzatvára Solčányiová. Všetky tri dotknuté banky majú podľa nej „veľmi dobrú kvalitu kapitálu“.

01 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-03-27 17:40:57 - Feat.: - Title: Španielsko zhodilo z lietadiel nad Pásmom Gazy 26 ton humanitárnej pomoci 05 - Modified: 2024-03-21 12:56:57 - Feat.: - Title: Jednorodičia majú špecifické problémy a treba im pomáhať adresne. Zákon ich prehliada, tvrdí PS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:09