StoryEditor

Slovensko je priemerne konkurencieschopná krajina

14.10.2004, 00:00
Slovensko je 43. najkonkurencieschopnejšia ekonomika zo 104 krajín sveta. Rebríček zostavilo Svetové ekonomické fórum (WEF) a Slovensko v ňom zaostáva za Maďarskom o štyri a Českom o tri priečky. Ani viaceré reformy ekonomiky nám tak nepomohli predstihnúť rivalov z krajín V4. Podľa analytika Roberta Pregu z Tatra banky však pozícia krajín závisí od viacerých faktorov.

"Podobných rebríčkov existuje viacero a je dôležité, aké kritériá hodnotenia sa používajú," konštatuje Prega o rozdielnom hodnotení WEF a Svetovej banky, ktorá Slovensko posunula pred susedné krajiny. WEF údaje zbiera z národných štatistických úradov. Podľa Pregu by však pozície tento fakt ovplyvniť nemal. "Najmä na umiestnenia krajín Európskej únie by to nemalo mať žiaden dosah, keďže členské štáty musia do Eurostatu dodávať čísla vypočítané podľa jednotných vzorcov," dodáva Prega. Jozef Hajko z Podnikateľskej aliancie Slovenska, ktorá je partnerom WEF pri spracovávaní údajov, tiež konštatuje, že v prvej päťdesiatke by problémy s rôznymi systémami zbierania údajov nastať nemali, keďže ide o štandardné svetové ekonomiky. Umiestnenie krajín však môže výrazne ovplyvniť subjektívne vnímanie manažérov na podnikateľské prostredie krajiny. Dôkazom je napríklad pozitívne 14. miesto Českej republiky v hodnotení flexibility pri prijímaní či prepúšťaní zamestnancov. Podľa Róberta Kičinu, výkonného riaditeľa aliancie, je takéto vysoké umiestnenie veľmi zvláštne, keďže sa stretáva skôr s negatívnym hodnotením českých podnikateľov na flexibilitu pracovného práva, ktoré čaká v blízkom čase reforma.
Kičina dodáva, že naše stagnujúce umiestnenie v indexe rastovej konkurencieschopnosti oproti minulému roku (taktiež 43. miesto) neznamená, že by si Slovensko nepolepšilo. Do hodnotenia boli totiž zahrnuté ďalšie krajiny, z ktorých nás tri - Cyprus, Bahrajn a Spojené arabské emiráty - predbehli.
WEF pritom rovnako ako Svetová banka veľmi pozitívne ohodnotila slovenskú daňovú a pracovnú reformu, ktoré majú veľký vplyv na prílev zahraničných investícií (3. miesto). V týchto ukazovateľoch sme na špici, keď napríklad v hodnotení podmienok na zamestnávanie zahraničných pracovníkov sme na štvrtom mieste na svete. Rovnako aj v rebríčku - vplyv daňového systému na rozhodnutia podnikov - sme predstihli viaceré vyspelé ekonomiky, keď sme skončili v prvej desiatke krajín. Negatívne názory slovenských manažérov na regionálne rozdiely v kvalite podnikateľského prostredia nás zaradili až na chvost konkurencieschopnosti (96.). Podľa Dagmar Hlavatej z tlačového oddelenia rezortu hospodárstva sa však ministerstvo snaží tieto rozdiely zmierniť nasmerovaním štrukturálnych fondov a rôznych projektov do zaostalejších regiónov.
Druhý dôležitý index - konkurencieschopnosť podnikov - nás oproti minulému roku posunul o štyri priečky vyššie - na 39. miesto. Tu sme dokonca predstihli aj nášho južného suseda - Maďarsko, ktoré bolo minulý rok 38. Podľa Hajka je tento posun pozitívny, pretože tento rebríček má veľký vplyv aj na index rastovej konkurencieschopnosti. "Je preto veľmi pravdepodobné, že budúci rok sa v oboch rebríčkoch posunieme dopredu," dodáva Hajko.

Správu o globálnej konkurencieschopnosti zostavuje Svetové ekonomické fórum už 25 rokov. Na zostavení tohtoročných rebríčkov sa zúčastnilo 8 700 svetových podnikov, z toho 200 zo Slovenska. Za posledných 30 rokov sa Svetové ekonomické fórum stalo najväčším a najvýznamnejším orgánom hospodárskej integrácie nielen na spoločenskej, ale aj na národnej úrovni jednotlivých krajín. V uplynulých rokoch fórum zohralo kľúčovú úlohu pri zavádzaní nových trendov v ekonomickej, politickej, sociálnej a kultúrnej oblasti, rovnako pri vytyčovaní nových stratégií pre spoločnosti a štáty v rámci ich zapájania sa do procesov zmien vo svete.

Vybrané indikátory konkurencieschopnosti v porovnaní s krajinami V4 (umiestnenie v rámci 104 krajín sveta)
  Slovensko Česko Maďarsko Poľsko

podmienky pre zamestnávanie zahraničných pracovníkov

4

20

68

95

vplyv daňového systému na rozhodnutia podnikov

8

59

76

99

úroveň daňového bremena

9

53

16

97

efektívnosť daňového systému

14

81

96

85

flexibilita pri prijímaní/prepúšťaní zamestnancov

21

14

46

52

regionálne rozdiely v kvalite podnikateľského prostredia

96

61

87

83

Zdroj: WEF, PAS

Poradie krajín podľa Indexu rastovej konkurencieschopnosti
krajina r.2004 r. 2003
Fínsko 1 1
USA 2 2
Švédsko 3 3
Taiwan 4 5
Dánsko 5 4
Nórsko 6 9
Singapur 7 6
Švajčiarsko 8 7
Japonsko 9 11
Island 10 8
...
Maďarsko 39 33
Česko 40 39
Slovensko 43 43
Poľsko 60 45
Zdroj: WEF, PAS

Poradie krajín podľa Indexu konkurencieschopnosti podnikov
krajina r. 2004 r. 2003
USA 1 2
Fínsko 2 1
Nemecko 3 5
Švédsko 4 3
Švajčiarsko 5 7
Veľká Británia 6 6
Dánsko 7 4
Japonsko 8 13
Holandsko 9 9
Singapur 10 8
...
Česko 35 35
Slovensko 39 43
Maďarsko 42 38
Poľsko 57 47
Zdroj: WEF, PAS 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:25