StoryEditor

Slovensko získalo veľkú investíciu. Prácu nájde minimálne 600 ľudí

11.05.2015, 17:22
Nemecký top dodávateľ komponentov Brose expanduje. V Prievidzi vybuduje nový závod za 50 miliónov eur.

Horná Nitra hlási obriu investíciu. Nemecká rodinná firma Brose vybuduje v Prievidzi jednu zo svojich kľúčových európskych fabrík za 50 miliónov eur. Do regiónu s vysokou nezamestnanosťou prinesie šesť stoviek nových pracovných miest. „Vyjednali sme ďalšiu expanziu nemeckého výrobcu dielov pre automobilový priemysel,“ potvrdil pre HN hovorca štátnej agentúry SARIO Richard Dírer.

Vláda SR, ako podotkol premiér Robert Fico, významne podporuje baníctvo na hornej Nitre, ale aj to o niekoľko dlhých rokov bude na konci svojej púte a bude potrebné ponúkať ľuďom z tohto regiónu dobré alternatívy. "Toto je vynikajúca alternatíva. Je to projekt, ktorý je svojím objemom obrovský. Päťdesiat miliónov eur a 600 pracovných miest bude znamenať obrovský príspevok pre región, pre mesto Prievidza a ja sa teším najmä aj z toho dôvodu, že ide o nemeckú spoločnosť a tie na Slovensku sú známe veľmi silnými sociálnymi programami pre našich zamestnancov," doplnil. Predseda vlády zároveň potvrdil pre investora aj investičný stimul, ktorý podľa jeho slov zodpovedá investícii, ktorú plánuje v Prievidzi zrealizovať.

Expanzia Nemcov
Brose tak potvrdzuje rýchly a stabilný rast. Firma celosvetovo ohlasuje jednu investíciu za druhou a v rýchlom slede otvára nové a nové závody. Za desať rokov zvýšila globálne tržby takmer päťnásobne na súčasných viac ako 5 miliárd eur a po Južnej Afrike, USA, Nemecku a Taliansku prišli na rad i Slováci. Spoločnosť na otázky HN neodpovedala.

Firma pritom už na Slovensku pôsobí. V roku 2002 rozbehla za asistencie agentúry SARIO v Lozorne výrobu dverových a okenných systémov pre automotive, kde zamestnáva približne 400 ľudí.

Investícia koncernu vo výške sedem miliónov eur bola v tom čase iba druhou v regióne strednej a východnej Európy. Priblížením sa k svojmu strategickému odberateľovi, bratislavskému závodu Volkswagen, Nemci výrazne znížili svoje logistické náklady.

Sekretár Zväzu automobilového priemyslu Ján Pribula tvrdí, že nemecký dodávateľ komponentov ťaží zo všestranného zamerania výrobného programu, z výhodnej polohy svojho slovenského zastúpenia a oživenia na trhu s automobilmi. „Spoločnosť dodáva pre viaceré svetové automobilky súčasne a využíva pritom strategickú polohu Slovenska, čím dokáže pohodlne obslúžiť závody po celej Európe,“ hovorí Pribula.

Slovenská pobočka Brose sa špecializuje na dodávky pre Škodu, Volkswagen a Porsche. Práve logistika a optimálna poloha zohráva pre Brose jednu z kľúčových úloh v biznise. Firma totiž dielmi z lozornianskej prevádzky zásobuje i ďalšie svetové automobilky v Rusku, Nemecku, Španielsku a Ázii.

Firme sa darí
Úspech slovenskej pobočky Brose dokazujú i čísla. Firma v minulom roku utŕžila 143,5 milióna eur, čo je o päť miliónov eur viac ako v roku 2013. Zároveň si udržuje vysokú ziskovosť. Za vlaňajšok dosiahla zisk 3,5 milióna eur a podľa rebríčka rezortu financií patrí firma do skupiny najväčších platiteľov daní na Slovensku.

Ako Pribula pripomína, pri výbere lokality pre nový závod nemeckého koncernu hovorilo v prospech Prievidze viacero faktorov. „Región disponuje dostatkom voľnej a kvalifikovanej pracovnej sily. Navyše tam majú dobre vybavený a technicky vhodný priemyselný park,“ dodáva. Primátorka Prievidze Katarína Macháčková na otázky HN týkajúce sa príchodu jedného z najväčších zamestnávateľov v regióne do uzávierky neodpovedala.

Brose expanduje i v susednom Česku. Jej prevádzka v mestečku Kopřivnice je najväčším výrobným závodom nemeckej podnikovej skupiny v rámci celého sveta. Firma naďalej rastie a v minulom roku tu ohlásila zámer preinvestovať takmer 100 miliónov eur do rozšírenia výroby zámkových systémov a polohovacích sedadiel. Investícia má k súčasným viac ako 2 000 zamestnancom pridať ďalších 800.

Koncern si od expanzie sľubuje zdvojnásobenie tržieb na cieľovú 1 miliardu eur. V minulosti firma v Česku vyrábala v troch lokalitách. V roku 2007 však pre nedostatok práce uzavrela pobočku v Rožnove pod Radhoštěm a v roku 2010 v Trutnove. Po oživení automobilového priemyslu výrobca paradoxne rieši problém s nedostatkom výrobných kapacít. V roku 2012 preto obnovila produkciu v Rožnove.

Skupina Brose zamestnáva po celom svete približne 23-tisíc ľudí a autodiely dodáva pre viac ako 30 automobiliek. Spoločnosť patrí medzi top 100 najvýznamnejších dodávateľov pre automobilový priemysel. Producent autosúčiastok sa preto pýši sloganom: „V každom treťom aute vyrobenom na svete nájdete aspoň jeden diel vyrobený v niektorom zo závodov Brose.“

01 - Modified: 2007-05-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MAXI KLASIK -- v júni za akciovú cenu
01 - Modified: 2024-03-19 15:50:32 - Feat.: - Title: Prievidza pripravuje rekonštrukciu mostného objektu na Košovskej ceste 02 - Modified: 2024-01-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Samosprávam aj tento rok vyfučí pol miliardy eur. Ich straty sčasti nahradia Slováci s vlastným bývaním 03 - Modified: 2023-12-16 14:45:33 - Feat.: - Title: Slovenské mestá za víkend - Je Prievidza skutočne taká diera? Tipy na výlety, ubytovanie, zaujímavosti aj skvelé jedlo 04 - Modified: 2023-12-11 14:01:53 - Feat.: - Title: Daň z nehnuteľnosti v Prievidzi stúpne takmer o tretinu, rozhodli miestni poslanci 05 - Modified: 2023-12-11 13:02:10 - Feat.: - Title: Prievidza chce v roku 2024 hospodáriť s rozpočtom vo výške 57 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:06