StoryEditor

Rozhádaní Tatranci sa spájajú

12.07.2013, 00:00
Turizmus. Podtatranské a centrálne oblasti našich veľhôr chcú spolupracovať pri marketingu aj pri využívaní viacerých lákadiel.

Marec 2012. „Tatranci sa spojili. Tí ostatní sú skôr podtatranské obce,“ vysvetľoval Jozef Bendžala, riaditeľ Hotela Patria na Štrbskom Plese netradičný krok Tatrancov. Tí si totiž nevytvorili jednu – spoločnú organizáciu na rozvoj cestovného ruchu, ale až dve. Po roku je všetko inak. „Rozhádaní“ Tatranci našli spoločnú reč a spájajú sily.
Prirodzených regiónov, kde od začiatku platnosti zákona o podpore turizmu vzniklo viacero sčasti štátom dotovaných združení, je pritom viacero. Niekde tvrdia, že rozdrobenosť im vyhovuje, inde je už na ťarchu.

Začínajú dnes
Nový trend a vietor prichádza z Tatier. Dnes podpisujú memorandum o spolupráci oblastné organizácie Región Vysoké Tatry a Vysoké Tatry – Podhorie. „Podpisom smerujeme k zlúčeniu. Memorandom chceme počkať na zmeny v zákone, avšak zároveň už naštartovať spoločné činnosti,“ hovorí šéf organizácie Vysoké Tatry – Podhorie Peter Duda. Požiadavky na zmeny sa týkajú najmä sily a pomeru hlasovacích práv v združeniach medzi samosprávou a podnikateľmi. Duda od zlúčenia očakáva viacnásobné benefity. „Partnerské združenie má silných členov, ako Aquacity a TMR so silným marketingovým know-how. Spoločným členstvom ich využijeme aj u nás,“ dodáva.

Prispejú folklórom
Na revanš Podhorie chce do tatranského balíka prispieť svojím folklórom, jazdeckými či golfovými strediskami. O výhodách hovorí aj podpredseda Predstavenstva Regiónu Vysoké Tatry Richard Pichonský. „Je oveľa efektívnejšie propagovať našu destináciu ako celok. Aj vzhľadom na ostatné konkurenčné oblasti,“ spresňuje.  Spoločne podľa Pichonského ľahšie dosiahnu splnenie úloh, ktoré majú na stole. „Či už ide o rozlietanie popradského letiska alebo získanie klientov z nových turistických destinácií,“ dodáva.

Kým teraz v Tatrách dominujú turisti z krajín V4 a ruskej Moskvy a Petrohradu, Pichonský hovorí o potrebe nových teritórií. „V ďalšom slede máme zacielené aj na iné časti Ruska, Nemecko a Veľkú Britániu,“ uviedol. Prvým ovocím spojenia bude účasť Podhoria na schéme známej zľavovej karty Tatry card, či nové zastávky skibusov už aj v južných tatranských dedinkách.

Raj a Spiš samostatne
Riaditeľ organizácie Nízke Tatry – Juh Milan Gemzický hovorí, že viacero združení vzniklo najmä v turisticky silných regiónoch. „Kde často rozhodovala miestna politika a podobné okolnosti,“ myslí si. Potrebu spájať svoje združenie s inými z Nízkych Tatier nevidí. „My tvoríme prirodzený región Horehronia, čo sa ukazuje ako funkčný model,“ dodal.

Rekordmanom v rozdrobenosti je Liptov. V ňom vznikli až tri oblastné organizácie Región Liptov, Jasná a Liptovský Ján Turizmus. Riaditeľka organizácie Jasná Petra Šuhajdová tvrdí, že tento model sa plne osvedčil. „Tam, kde projekty presahujú hranice, napríklad pri spoločnej propagácii alebo cyklotrasách, veľmi efektívne spolupracujeme. Domáce veci si však lepšie spravujeme sami. Potrebu zlučovania v tomto momente nepociťujeme,“ dodala. Rovnako na možné spojenie oblastných organizácií Slovenský raj a Spiš odpovedá podpredseda predstavenstva prvého z nich Štefan Labuda. „Spiš už do samotného národného parku raja nezasahuje. Spoločným projektom však v praxi nič nebráni. Mnohé aktivity riešime cez spojenie v mikro regiónoch,“ dodal. Ministerstvo dopravy ústami hovorcu Martina Kóňu hovorí, že podporí zlučovanie organizácii. "Aj kvôli tejto iniciatíve pripravujeme novelizáciu. Chceme navrhnúť aj systém zániku oblastnej organizácie bez likvidácie. Výhodou je  koncentrácia síl a prostriedkov a teda aj zvýšenie aktívneho pôsobenia na trhu cestovného ruchu," dodal hovorca.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:57