StoryEditor

Ukrajinský konflikt môže ohroziť dcéru SPP

02.03.2014, 23:00
Energetika V prípade stopnutia dodávok ruského plynu cez Kyjev by nášmu prepravcovi klesli zisky.

Rusi stopnú prepravu plynu cez Ukrajinu a doplatí na to naša pološtátna firma Eustream. Aj taký je jeden zo scenárov, ako aj Slovensko môže ohroziť súčasný konflikt na Ukrajine.

 

 

Ruský plynárenský gigant Gazprom totiž cez víkend pohrozil Ukrajincom, že im zruší zľavu, ktorú v decembri dohodli prezidenti Vladimír Putin a Viktor Janukovyč. Ukrajina dlhuje Gazpromu viac než miliardu eur za plyn, ktorý odobrala. Hrozí tak, že sa zopakuje situácia z roku 2009, keď Rusi pre ukrajinské dlhy zastavili dodávky plynu cez územie nášho východného suseda.

„Situácia sa môže vymknúť spod kontroly kedykoľvek, akékoľvek politické sociálne nepokoje sú zlé pre trh s plynom,“ upozornil zástupca riaditeľa ruského Národného fondu pre energetickú bezpečnosť Aleksej Grivač. Samotný Gazprom v piatok nereagoval na otázky HN, či je reálne, že zastaví dodávky plynu cez Ukrajinu.

 

Možný výpadok pre rozpočet

Na rozdiel od roku 2009 je Slovensko na prípadné zastavenie dodávok plynu cez Ukrajinu pripravené. Pred piatimi rokmi sme nemali možnosť dopraviť plyn zo Západu, na čo doplatili najmä naše priemyselné podniky. Takáto situácia by sa už nemala zopakovať. „V prípade zastavenia dodávok plynu z Východu je Eustream schopný v krátkom čase spustiť spätný tok z Rakúska, z Českej republiky alebo z domáceho bodu,“ ubezpečila vedúca komunikácie a PR Eustreamu Danica Ricotti.

Ak by však nastala situácia, že Rusi prestanú posielať plyn cez Ukrajinu, znamenalo by to výrazný pokles ziskov pre našu pološtátnu firmu. My by sme si síce vedeli zabezpečiť komoditu zo Západu, ale Eustream by už nezarábal na tom, že cez naše potrubie prúdi plyn aj do západnej Európy. Práve vďaka tomu získava naša firma stovky miliónov eur ročne, z čoho vďaka dividendám ťaží aj štátny rozpočet.

 

S Ukrajincami rokujeme

Európska komisia už dlhodobo tlačí na to, aby sa Slovensko dohodlo s Ukrajinou na tom, že náš východný sused bude platiť za plyn nie Gazpromu, ale západoeurópskym dodávateľom. K tomu je však potrebná dohoda medzi Eustreamom a ukrajinskou stranou na takzvanom reverznom toku. Vďaka nemu by sa znížila závislosť Ukrajincov od Ruska.

Naša firma je na tento variant pripravená. Preto sa aj vypracovalo memorandum, podľa ktorého budú obe strany pracovať na možnom spätnom toku. „Hoci obsah ustanovení je už dohodnutý, dokument vyžaduje ešte formálne úpravy. Eustream pozval ukrajinských partnerov do Bratislavy na záverečné dolaďovanie posledných detailov a podpísanie memoranda,“ potvrdila Ricotti. Ukrajinci zatiaľ do nášho hlavného mesta neprišli. Kvôli napätej situácii v Kyjeve požiadali Eustream o to, aby im dal ešte čas.

01 - Modified: 2006-02-13 17:35:00 - Feat.: 0 - Title: Szigeti: Froncov návrh podporíme až po dôkladnom preštudovaní
01 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 03 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 04 - Modified: 2024-04-16 04:37:34 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov bude hlasovať o pomoci pre Ukrajinu aj Izrael 05 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:17