StoryEditor

Naša VÚB má v Česku problém. Žiada ochranu pred "konkurznou mafiou"

04.11.2014, 18:39
Slovenská banka VÚB sa obáva, že je obeťou českej insolvenčnej mafie. Tá podľa nej operuje priamo na českobudějovickom súde.

Všeobecná úverová banka bojuje na Krajskom súde v Českých Budějoviciach o záchranu aspoň časti z 350 miliónov korún (viac ako 12 a pol milióna eur), ktoré požičala firme Legios, napojenej na trestne stíhaného miliardára Františka Savova.

Bývalý Legios (dnes nesie názov Heavy Machinery Services) je v úpadku od jari. VÚB je jedným z najväčších veriteľov, na konkurzné konanie však má mizivý vplyv. Veriteľský výbor je zložený z troch firiem, ktoré podľa banky nahrávajú Savovovi. A ten podľa VÚB skryto Legios vlastní.

"Nemáme pochybnosti o tom, že za firmou Legios stojí pán Savov. Mnohokrát za Legios pri rokovaniach vystupoval," hovorí advokátka VÚB Radka Konečná, podľa ktorej banka o Legios rokovala častejšie so Savovom než s generálnym riaditeľom firmy. "Sme presvedčení, že insolvencia je v réžii fiktívnych veriteľov s väzbou na dlžníka Savova. Skutoční veritelia sú od procesu odrezaní," tvrdí advokátka. Banka sa preto obracia na vrchný súd, kde chce priebeh insolvencie zvrátiť.

Savov odmieta, že by Legios vlastnil, prostredníctvom hovorcu Michala Donatha však de facto pripustil napojenie na jeho veriteľov. "František Savov, respektíve jeho investičný fond, je veriteľom bývalého Legiosu a požičal peniaze aj jeho materskej firme," povedal MF DNES Donath. Konkurzné konanie Legiosu má skutočne zvláštne črty. V Budějoviciach beží len vďaka tomu, že firma pol roka pred vyhlásením insolvencie presídlila z Loun do Českých Velenic. Proces riadi sudca Jozef Šimek, ktorý prípad podľa rozvrhu práce vôbec nemal dostať na stôl. "Neviem, ako sa to stalo," tvrdí Šimek.

Konkurzným správcom je Ivo Hala, známy z veľkých konkurzov, sprevádzaných protestmi veriteľov vyradených z hry. A nakoniec: ocenenie Legiosu mala spracovať spoločnosť Bohemian Appraisal, ktorej spolumajiteľ je zároveň šéfom firmy Koutník & Partner, čo je bývalý audítor Legiosu. Keď to VÚB začala kritizovať, Bohemian Appraisal priznala, že je zaujatá a úlohy sa chce vzdať.

Sudca Šimek napriek tomu nepovažuje proces za mimoriadny: "Je normálne, že proti sebe stoja dve skupiny veriteľov. A keď jedna prehlasuje druhú, porazení sa bráni."

Reorganizáciu sám Savov považuje za dobrú cestu. Naopak, je to vraj slovenský banka, kto chce Legios "nepriateľsky prevziať". "VÚB podala sporný návrh na insolvenciu a následne sa pokúsila zmariť reorganizáciu, prevziať kontrolu v prospech jedného z konkurentov bývalého Legiosu a tým poškodiť ostatných veriteľov," tvrdí prostredníctvom svojho hovorcu.

O dianie v Legiose a priebeh insolvencie sa zaujímala aj polícia. Tá už niekoľko mesiacov vyšetruje rozsiahly a nepriehľadný konglomerát firiem okolo Savova pre podozrenie z daňových únikov vo výške až štyroch miliárd korún.

Sám podnikateľ, žijúci v posledných mesiacoch vo Veľkej Británii, čelí trestnému stíhaniu. Podľa českého policajného viceprezidenta Zdeňka Laubeho bol nedávno zadržaný, teraz je pod policajným dohľadom a v polovici novembra sa bude rozhodovať o jeho vydaní do Českej republiky.

Podľa Donatha to ale nie je pravda. "Pán Savov sa v Británii pohybuje a pracuje úplne voľne, bez akýchkoľvek obmedzení alebo kontroly. Trestné stíhanie považuje za vykonštruované na objednávku," tvrdí hovorca.

Zdroj: MFDnes.cz

01 - Modified: 2022-04-07 13:18:02 - Feat.: - Title: Ekonóm: Kurz rubľa je viac fiktívny ako reálny. Rusko sa stane vazalom Číny 02 - Modified: 2022-02-21 16:30:23 - Feat.: - Title: Istý úrok na dve desaťročia? Banky registrujú veľký záujem o dlhšie fixácie 03 - Modified: 2022-02-01 10:10:47 - Feat.: - Title: Okamžité platby: Tri banky spustili revolučnú novinku. Peniaze dostanete do niekoľkých sekúnd 04 - Modified: 2021-06-10 15:27:05 - Feat.: - Title: Kampaň VÚB má opäť blízko k svetovému úspechu 05 - Modified: 2021-05-14 12:37:17 - Feat.: - Title: VÚB odovzdá prvé enviro-ocenenie na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:53