StoryEditor

Tepláreň spájaná s Weissom sa zachránila. SPP dostalo „košom“

13.05.2015, 00:00
Levický výrobca energií Leven sa s požehnaním súdu očistil od dlhov. O jeho majetok sa však vedie tuhý boj.

Boj o levickú tepláreň Leven spájanú so sponzorom hnutia 99% a zbrojárskym magnátom Ivanom Weissom sa dostáva do napínavého finále. Po nečakaných zvratoch jej banskobystrický súd priklepol záchranný plán. „Súd potvrdzuje reštrukturalizačný plán prijatý schvaľovacou schôdzou a ukončuje reštrukturalizáciu dlžníka Leven,“ konštatuje Okresný súd v Banskej Bystrici.

Súdny pingpong

Firma tak odolala tlaku Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) a levickej textilky Kűmpers. Obaja veritelia totiž tlačili tepláreň do konkurzu, v ktorom sa tepláreň na pár mesiacov ocitla. Až rozhodnutím ústavného súdu, kde sa Leven na konanie súdov sťažoval, sa kontroverzný výrobca energií ocitol späť v boji o prežitie.

Spor sa začal ešte v roku 2013, keď Leven pre veľké straty požiadal o reštrukturalizáciu. Správkyňa reštrukturalizácie Zdenka Tökölyová Majerová poprela pohľadávky plynární a textilky a firmy tak stratili na prípravu ozdravného plánu vplyv. Kým okresný súd protesty SPP a textilnej fabriky zamietal, krajský súd dospel k inému názoru. Konanie správkyne považoval za závažné porušenie jej povinností a po jeho zásahu poslal vlani v apríli banskobystrický súd tepláreň do konkurzu. Levenu nepomohlo ani dovolanie na najvyšší súd. Konkurz zrušil až ústavný súd a vrátil levických teplárov do reštrukturalizácie.

Právne kľučky zo Švajčiarska a z Cypru

Zatiaľ čo tajomná firma S&B Enhanced Finance zo Švajčiarska tróni na čele veriteľského výboru pri ozdravení Levenu, v konkurze jej astronomickú pohľadávku vo výške 124,5 milióna eur správca Jaroslav Bako poprel. „Z predložených dokumentov nebol preukázaný právny dôvod ani výška pohľadávky. Neboli predložené ani účtovné záznamy a doklady týkajúce sa prihlásenej pohľadávky veriteľa,“ tvrdí dnes už bývalý konkurzný správca Levenu Jaroslav Bako, ktorý neuznal ani nárok cyperskej spoločnosti Portcrest Limited za takmer 12 miliónov eur. V jej prípade ide o firmu spriaznenú s úpadcom, Leven ju totiž vlastní. Podľa novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii by prihlásené pohľadávky podozrivých firiem prešetril daňový poradca alebo audítor. Na Leven sa však nové pravidlá reštrukturalizácie nevzťahujú.

Súpis majetku teplární v konkurze pritom dosiahol sumu iba 142-tisíc eur. V trojčlennom veriteľskom výbore, ktorý zadlženej firme odklepol reštrukturalizačný plán, sedia ďalšie s Levenom spriaznené a personálne prepojené spoločnosti. Ťažko uveriteľnou zaujímavosťou pritom je, že spoločnosti Empire Services plynári dlhovali iba 42 eur, napriek tomu zastupovala záujmy ostatných veriteľov vo výbore. Voči firme Inuq mala Leven záväzok vo výške 80-tisíc eur.

 

Do stratena

Firme spadli tržby z 11 miliónov eur v roku 2012 na 1,2 milióna eur o rok neskôr. Za rok 2013 vykázala závratnú stratu 36 miliónov eur. „Spoločnosť plánuje naďalej podnikať vo výrobe energií. Ďalšie otázky smerujte priamo na Leven,“ vraví reštrukturalizačná správkyňa Tökölyová Majerová. Do redakčnej uzávierky sa nám stanovisko členky Predstavenstva Levenu Evy Pačesovej získať nepodarilo. „Pre spoločnosť už dávno nepracujem,“ odkázal Ivan Weiss. Plynárenský gigant dianie okolo Levenu nekomentuje. „K prebiehajúcim súdnym sporom sa nevyjadrujeme,“ stroho konštatoval hovorca SPP Holeš. Súdy totiž rozhodujú aj o spore, v ktorom si SPP od Levenu nárokuje odškodné vo výške 33 miliónov eur. Nemeckej textilke Kümpers z Levíc vznikla škoda v roku 2010, keď ju Leven odpojila od dodávky elektrickej energie. Fabrika musela prerušiť výrobu a poslať zamestnancov domov. „Voči Levenu si uplatňujeme náhrady vzniknutej škody. Nikam to však nevedie, smeruje to do stratena,“ hovorí konateľ Kümpers Textil Slovensko Vladimír Piatka. Škody spoločnosti v tom čase dosiahli približne pol milióna eur. Výpadok paralyzoval okrem levickej prevádzky i českú, ktorá využívala materiál vyrábaný v Leviciach.

01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 04 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov 05 - Modified: 2024-03-21 13:24:16 - Feat.: - Title: Viac ako dve tretiny emisií pochádzali v roku 2022 z priemyslu a energetiky, najviac zo zemného plynu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:01