StoryEditor

Diaľničný obchvat Bratislavy dostal zelenú

29.10.2014, 23:00
Štát sa zaviazal, že škody na životnom prostredí minimalizuje výsadbou nového lesa.

Pripravovaný diaľničný obchvat Bratislavy definitívne zničí časť chráneného územia Dunajské Luhy. Vláda včera odklepla materiál ministerstva životného prostredia, ktorý takýto zásah umožňuje, keďže v tomto prípade existuje naliehavý dôvod vyššieho verejného záujmu.

Napriek tomu, že výstavba negatívne zasiahne životný priestor viacerých vzácnych druhov vtákov, ochranári už proti nej neprotestujú. Uznali argument envirorezortu, že prijateľnejšia alternatíva neexistuje. „Ak by trasa viedla južnejšie, tak by sme zničili v oveľa väčšom rozsahu lužné lesy, ak severnejšie, tak by sme narazili na Slovnaft. Je to najlepšie možné riešenie,“ hovorí ochranársky manažér Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Jozef Ridzoň.

Vysadia nový les

Štát sa zaviazal, že negatívne zásahy do chráneného územia vykompenzuje výsadbou nového lesa a trávnatých plôch. Práve nový 20-hektárový les v lokalite Čunovo by sa podľa Ridzoňa mohol stať v budúcnosti novým útočiskom orliaka morského, ktorého by mohla výstavba vyhnať z jeho terajšieho územia. Negatívne zasiahnuté majú byť aj biotopy bociana čierneho a haje tmavej.

„Nie je to prvýkrát, čo sa v Európe robia podobné zásahy. Máme podobné príklady z Nemecka alebo Francúzska, keď sa tiež hľadala pre prírodu najprijateľnejšia cesta,“ hovorí šéf envirorezortu Peter Žiga (Smer-SD). Za realizáciu kompenzačných opatrení bude zodpovedná Národná diaľničná spoločnosť. Ridzoň dáva tento kompromis za vzor pri riešení podobných problémových situácií.

Stavať chcú o rok

Včerajšie rozhodnutie vlády je podľa rezortu dopravy kľúčové pre vydanie právoplatného územného rozhodnutia pre túto, južnú časť bratislavského obchvatu, ktorá má ísť od Jaroviec po Raču. Podľa štátneho tajomníka Viktora Stromčeka by ho mohli mať na stole do konca tohto roku.

Tender na dodávateľa stavby by chcelo ministerstvo vypísať začiatkom budúceho roka. „Našou ambíciou je, aby sa na prelome rokov 2015 a 2016 už reálne stavalo,“ doplnil hovorca rezortu Martin Kóňa. Výstavba by mala trvať tri až štyri roky.

Pomoc preťaženým cestám

Náklady na výstavbu takmer 60-kilometrovej diaľnice sa odhadujú na pol druha miliardy eur. Okrem časti bratislavského obchvatu tento balík zahŕňa aj rýchlostnú cestu R7 z bratislavského Prievozu smerom na Dunajskú Stredu po obec Holice. Aj z tohto dôvodu rezort dopravy považuje za najideálnejšiu formu financovania jej výstavby cez verejno-súkromné partnerstvo (PPP). Definitívnu odpoveď na túto otázku však dá až štúdia, ktorú pre rezort pripravuje poradenská spoločnosť PricewaterhouseCoopers. Tá má zároveň určiť, či sa bude diaľnica obstarávať po častiach alebo vcelku.

Nový diaľničný obchvat má výrazným spôsobom odľahčiť premávku v Bratislave a jej okolí. Úľavu by mohli pocítiť vodiči na cestách do Bratislavy v smere od Senca, Šamorína a Mosta pri Bratislave.

 

Diaľničný obchvat Bratislavy a úsek R7 po Holice:

ich dĺžka dosiahne59,6 km

náklady na ich vybudovanie sa odhadujú na1,447 miliardy eur

začiatok stavebných prác je naplánovaný na prelom rokov2015 /2016

trvať majútrištyri roky

s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde oPPP projekt

01 - Modified: 2006-12-05 08:46:05 - Feat.: 0 - Title: Revolúcia pod Dubňom
01 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 02 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 03 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Vraciame sa do minulého storočia, hovorí environmentálny geograf. V čom je Slovensko čiernou dierou Európy? 04 - Modified: 2024-03-17 16:18:24 - Feat.: - Title: Na D1 pred Bratislavou platí znížená rýchlosť a zúžené jazdné pruhy 05 - Modified: 2024-03-14 13:59:00 - Feat.: - Title: Motoristi pozor: kvôli búraniu mosta bude počas víkendu uzatvorená diaľnica D1 pri Bratislave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:18