StoryEditor

Anton Siekel. Slovák, ktorého vystrelila nahor kupónka

10.01.2016, 23:00
Šéf skupiny FDP začínal podnikať v 90. rokoch v začiatkoch kapitalizmu, dnes ovláda majetok za stovky miliónov eur.

Podnikať začínal na začiatku 90. rokov v časoch tzv. divokého kapitalizmu. Od realitného biznisu a obchodovania s akciami rozšíril svoje aktivity na hotelierstvo, stávkový biznis, vinárstvo či médiá. Postupne sa vypracoval na jedného z najbohatších Slovákov, ktorý vlastní investičnú skupinu FPD s miliónovými tržbami. Ovláda majetok za stovky miliónov eur.

Anton Siekel minulý rok nečakane ohlásil odchod z aktívneho biznisu. „Chcem sa viac venovať rodine, priateľom, športu, chcem sa tešiť na každý deň,“ povedal v rozhovore pre HNtelevíziu.

Začiatky v kupónovej privatizácii

Za prvý moment, ktorý mu pomohol naštartovať biznis, považuje Siekel to, že sa veľmi skoro naučil, ako funguje kapitálový trh. Vyštudoval totiž súkromnú Vysokú školu finančnú a správnu v Prahe a neskôr si urobil aj maklérske skúšky.

So znalosťami trhu v tom čase rýchlo získaval kontakty a príležitosti na veľký biznis. „Začal som podnikať v období, keď bolo oveľa viac príležitostí ako dnes. Podarilo sa mi spolupracovať so šikovnými ľuďmi,“ vysvetľuje pre HN kroky k svojmu úspech Siekel. Tiež hovorí, že mu v začiatkoch pomohla aj podpora rodiny.

Začiatky jeho podnikania sú spojené najmä s Mariom Hoffmannom a Braňom Prieložným, s ktorými založil slovenskú finančnú skupinu Istrokapitál. Tá zbohatla na obchodoch s akciami z prvej vlny kupónovej privatizácie.

Finančníci sa stali známi najmä kvôli boju s firmou Cassovia Invest o získanie kontrolného balíka akcií v privatizačných fondoch založených Slovenskou sporiteľňou a VSŽ. „Kupónová privatizácia neprebehla férovo, keďže bola nelogicky nastavená. Ku mne bola veľmi štedrá, lebo sme vedeli využiť nejasnú legislatívu lepšie, ako to mohli urobiť drobní investori,“ povedal Siekel.

Odmieta však zodpovednosť za to, že ľudia vtedy neboli informovaní, ako funguje kapitálový trh a cítili sa podvedení. „Zo dňa na deň sa každý Slovák stal účastníkom akciového trhu, čo nebolo správne,“ dodal.

Siekel neskôr z Istrokapitálu odišiel. „Ako biznis partneri sme sa vedeli rozísť v podnikaní, ale ostali sme aj naďalej dobrými priateľmi,“ tvrdí.

Siekel v 90. rokoch zakladal s českým miliardárom a kontroverzným podnikateľom Radovanom Vítkom aj Czech Property Investments Group, ktorá sa stala významnou developerskou firmou na českom trhu.

V roku 2006 Siekel založil finančnú skupinu FPD, ktorá dnes zahŕňa viac ako sto firiem, pôsobiacich na troch kontinentoch. Firmy z tejto skupiny podnikajú v hotelierstve, médiách, priemyselnej výrobe, nehnuteľnostiach či vo financiách.

Ich najväčšie podnikateľské aktivity sa zameriavajú na juhovýchodnú Áziu, ku ktorej má slovenský biznismen pozitívny vzťah. „Na začiatku môjho rozhodnutia investovať v tomto regióne bolo cestovanie a spoznávanie ľudí a krajín,“ hovorí pre HN.

Neskôr mu lokálni partneri ponúkli joint venture partnerstvo, ktoré sa časom rozrástlo na aktívnu spoluprácu a nové projekty. Dnes sám sídli v Singapure, ale jeho podnikateľské projekty sú aj v Indonézii, Malajzii či najnovšie na Srí Lanke.

Áziu ako biznis destináciu si nevybral iba pre vyššie výnosy, ale tiež pre nové príležitosti a ľudí, s ktorými spolupracuje. „Rád sa s nimi stretávam, pretože ma s nimi spája nielen biznis, ale aj priateľstvo,“ dodáva. V Ázii jeho firmy stavajú a prevádzkujú najmä hotelové rezorty. Siekel hovorí, že má zvyčajne dobré skúsenosti s ázijskými inštitúciami, lebo sa snažia pritiahnuť zahraničné investície.

Aktivity v Európe

Siekel investuje aj v Európe. Objavil napríklad atraktívny rumunský trh, kde pôsobí cez firmu S. C. Pubic Slots, ktorá prevádzkuje hracie automaty a stávkové spoločnosti. V hazarde podniká aj v Chorvátsku, kde od Penty kúpil pobočku kancelárie Fortuna. „Lepší profit je zo stávok ako z hotelov v Ázii. V Rumunsku sme najväčšia spoločnosť tohto typu. Je to moja najlepšie fungujúca firma na Balkáne,“ povedal pred časom Siekel pre HN.

V susednom Česku jeho skupina FPD investovala do siete vínoték WinePoint. Jej súčasťou je napríklad aj distribútor alkoholických nápojov Czechoslovak Spirit. U našich západných susedov sa venuje takisto developerstvu. Jeho firmy napríklad stavali supermarkety pre reťazce Tesco či Billa.

Na Slovensku nemá jeho finančná skupina veľa aktivít. Ovláda kúpele Dudince a niekoľko wellness hotelov. Do Dudiniec Siekel veľa investoval a zmenil ich na atraktívne kúpeľné miesto. Okrem toho vlastní podiel v predajcovi áut značky Audi – Group One Holding či online predajcovi lístkov Ticketportal. sk. V mediálnom biznise cez firmu Publishing House ovláda niekoľko regionálnych denníkov, ako napríklad Žilinský Večerník či Záhorák.

Okrem biznisu sa Siekel venuje tiež charite a celoživotnému hoby – džudu. K tomuto športu sa dostal cez kamarátov. Na tréningy chodievali aj obe jeho dcéry. „Z džuda sa tak stal u nás rodinný šport. Stále ma bavia tréningy aj celkové prostredie okolo tohto športu,“ priznal Siekel.

Dlhé roky finančne podporoval slovenských džudistov a stal sa čestným predsedom Slovenského zväzu džuda. „Vďaka džudu som spoznal veľa úžasných ľudí od reprezentantov až po trénerov, z ktorých sú mnohí mojimi dobrými priateľmi,“ tvrdí Siekel.

Podnikateľ tiež pripomína, že džudo veľmi výrazne formovalo jeho osobný i podnikateľský príbeh. „Naučil som sa pri ňom nielen padať, ale zakaždým aj vstať,“ dodáva. Funkcionársky sa angažuje aj ako predseda predstavenstva nadácie Slovenského olympijského výboru.

Charitu robí tento slovenský podnikateľ cez neinvestičný fond Hlavný stan nádeje, ktorý poskytuje pomoc pre sociálne slabé rodiny, ale podporuje tiež vzdelávanie a šport. „Aj tu som sa presvedčil, že na jednej strane dávate a na druhej veľa dostávate,“ vysvetľuje svoje angažovanie na tomto poli Siekel. Okrem športu je tento podnikateľ i zberateľom výtvarného umenia.

01 - Modified: 2008-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chudobnejšie deti v škole zaostávajú
01 - Modified: 2018-12-19 20:35:50 - Feat.: - Title: Siekel pre HN: Pozícia športu získava na sile 02 - Modified: 2018-01-26 11:03:13 - Feat.: - Title: Dostať sa na olympiádu bolo veľmi ťažké, hovorí Siekel 03 - Modified: 2018-01-26 11:07:00 - Feat.: - Title: Oznámili mená našich športovcov. Pozrite sa, kto nás bude reprezentovať na olympiáde 04 - Modified: 2017-11-12 22:38:46 - Feat.: - Title: Päť kruhov nestačí. Treba robiť viac 05 - Modified: 2017-11-12 22:26:29 - Feat.: - Title: SOV ukázal budúcnosť nášho športu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:17