StoryEditor

Bez stimulov a štúdií môžeme na biznis zabudnúť

30.08.2013, 00:00

Čo je ambíciou vášho projektu filmových štúdií v Jarovciach?
Chceme všetky nevyhnutné veci pre filmovanie poskytnúť u nás bez toho, aby bolo potrebné požičiavať si ich v Prahe alebo v Nemecku. Doteraz bol totiž u nás tento biznis nulový. U nás budú zastúpené všetky veľké filmové spoločnosti, ktoré tu budú mať priamych zástupcov.

Čo bude ich úlohou?
Ich úlohou bude podľa požiadaviek zásobovať filmové štáby technikou, ktorú potrebujú.

Ako však chcete docieliť, aby k nám prišli zahraniční filmári natáčať?
Ročne sa pritom v Európe natočí 1 500 filmov a 600 v USA. Na to, aby fungoval náš projekt filmových štúdií, nám stačí sedem filmov ročne. Všetko je to o kontaktoch a osobných vzťahoch. V prvom rade musíte mať pripravené veci obchodne. Pokiaľ ich nemáte pripravené, tak nemá význam celý projekt realizovať.

Rátate skôr s hollywoodskou produkciou alebo európskou?
Rátame napríklad s ruskou produkciou, všetci ju podceňujú, ale do ruskej kinematografie sa investujú obrovské prostriedky. Ďalej je to francúzska, nemecká, česká produkcia a ďalšie.

Je návrh z dielne rezortu kultúry o stimuloch pre filmárov, ktorí k nám prídu natáčať, nevyhnutná vec pre váš projekt filmových štúdií?
Samozrejme. To je alfa a omega.

Nestačí teda mať len ateliéry alebo len dotácie?
Treba mať obidve veci. Inak to nemá význam. Osobne som sem priviezol viceprezidenta Columbia Pictures, ktorý mi povedal, že ak nemáme štúdia a dotačnú schému, môžeme zabudnúť na biznis.

Pre amerických filmárov sú teda tieto dotácie rozhodujúce?
Samozrejme. Ak máte rozpočet 50 miliónov eur a dostanete naspäť 10 miliónov, tak ušetríte 20 percent. To isté ponúkajú Maďari. Česi majú komplikovaný systém. Je to však nevyhnutné. Ak budú naši filmári šikovní a dokážu k nám prilákať filmové produkcie od dvoch miliónov eur vyššie, tak to pomôže všetkým.

Nemyslíte si však, že hranica 2 miliónov eur pre oprávnené výdavky je príliš vysoko?
Nie. Je to hranica pre kvalitné produkcie. U nás sa točí za malé peniaze, a potom ten výsledok aj tak vyzerá. Nemá význam dať stimul nižšie. Viem však, že je vôľa ho variovať. Ministerstvo financií totiž pôvodne navrhovalo stanoviť hranicu až na 10 miliónov eur, no stiahlo sa to na 2 milióny. To je dosť veľký progres.

Je Slovensko poslednou krajinou, ktorá ešte takýto dotačný mechanizmus pre filmárov v Európe nemá?
Sme jedna z tých posledných. Treba si pritom uvedomiť, akú výhodnú polohu máme. Je jedna z najlepších v celej Európe. Na stretnutiach v Hollywoode nám to všetci potvrdili. Na malom území disponujeme všetkými možnými typmi lokácií -- od hôr, cez plesá, jazerá, doliny, kopcov. Okrem mora máme prakticky všetko. Dokonca na Záhorí máme aj púšť.

Čiže to, čo nám tu chýba, sú len filmové štúdiá?
Áno, keď totiž príde veľký štáb, tak produkcia potrebuje silné zázemie, a to treba vytvoriť.

Ako je vyriešené financovanie filmových štúdií v okolitých krajinách?
To sú všetko privátne spoločnosti s minimálnou účasťou štátu. Je to biznis ako akýkoľvek iný.

Sú pre váš projekt pražské štúdiá na Barrandove alebo štúdiá v Budapešti konkurenciou?
Pre Barrandov som obchodne pracoval, no nedokázal som tam zohnať ani jeden projekt, pretože tieto štúdiá sú už zastarané. Majú sedemdesiat rokov, chýba im to najmodernejšie zázemie. Iný prípad sú už štúdiá v Budapešti.

Nie je však výhodou Slovenska aj nízka cena práce?
Nejdeme touto cestou. Skôr budeme najmodernejší. Nechceme ísť ani cestou nižších cien. Budeme mať štandardné ceny ako všade vo svete.

Čo bude teda hlavným lákadlom pre filmárov?
Lákadlom pre nich budú naše lokácie. Druhým je blízkosť k Viedni alebo do Budapešti. A k tomu, samozrejme, aj naše stimuly, ktoré budú veľmi prehľadné a bez limitu. Koľko produkcií dôjde, toľko sa v relatívne krátkom čase preinvestuje peňazí.

Závisí to však aj od rozpočtu Audiovizuálneho fondu, ktorý má obmedzený rozpočet.
Áno, ale náš model je nastavený tak, že v priebehu piatich až siedmich rokov vytvoríme fond, ktorý bude podporovať filmárov.

Oplatí sa vôbec takýto projekt aj vzhľadom na situáciu, ktorá na Slovensku je v biznise s filmami?
Takúto investíciu by sem nikto nevložil, ak by stála na vratkých základoch.

Kto je teda investorom vášho projektu?
Ide o ľudí z biznisu, ktorí v tomto fungujú už desiatky rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:48