StoryEditor

Luxemburčania prinesú viac práce. Na východ

06.09.2013, 00:00
Priemyselný park v Kechneci im je malý, presúvajú tak výrobu do vedľajšej obce.

Priemyselný park v Kechneci im je malý, presúvajú tak výrobu s 540 zamestnancami do vedľajšej obce. To však nie je všetko. Podľa starostu obce Veľká Ida Júliusa Beluscsáka, kam chce luxemburská spoločnosť IEE presunúť výrobu, bude firma prijímať 150 nových pracovníkov. „Sme veľmi radi, že sa presunú k nám. Mohlo by sa tak stať už v marci budúceho roka,“ povedal Beluscák s tým, že o ďalšej investícii rokujú aj s jednou nemeckou a jednou španielskou spoločnosťou.

Čísla pôjdu hore
Spoločnosť IEE dnes v kechneckom priemyselnom parku vyrába bezpečnostné snímacie systémy pre autá.

Po novom chce práve u nás umiestniť výrobu ďalších dvoch technologických noviniek zo svojich vývojových laboratórií. HN informovala o konečnom rozhodnutí postaviť nový závod vo Veľkej Ide pri Košiciach. O tomto zámere sa špekulovalo už niekoľko týždňov, skupina sa k nim však nikdy nevyjadrila. Dnes hovorí aj o detailoch. „V Priemyselnej zóne Veľkej Idy sme kúpili 60-tisíc metrov pozemkov. Tu chceme postaviť vlastné výrobné priestory a presunúť výrobu z Kechneca,“ hovorí komunikačná manažérka skupiny Sara Nobels-Freeman. Ako hlavný dôvod uvádza potrebu vlastných priestorov, ktoré umožnia zvyšovať výrobu a lepšie zohľadnia jej špecifická. „Potrebujeme priestory, ktoré poskytnú dostatok priestoru na budúci nárast výrobných kapacít,“ povedala. V Kechneci si dnes prenajíma halu, ktorá ostala po odídenej americkej firme Molex.

Riaditeľ Košickej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Ľudovít Korotnoky hovorí, že sťahovanie závodu v rámci jednej oblasti nie je úplne neobvyklé. „Za dôvodmi firiem vždy treba hľadať konkrétne, neraz technické či logistické faktory, ako sa to ukazuje i v tomto prípade,“ povedal. Podstatné podľa neho je, že na Slovensku plánuje ostať dlhodobo a nesťahuje sa do inej krajiny. Na zmenu miesta je pripravená i Eva Kováčová zo Sene, ktorá v kechneckom závode dnes pracuje. „Hovorilo sa aj o tejto možnosti. Pre mňa to bude znamenať dochádzanie o čosi ďalej,“ povedala.

„Smart“ otvárač
Kolaudáciu novej haly IEE predpokladá v druhej polovici roka 2014. Nobels-Freemanová nechcela uviesť, koľko percent predstavuje plán zvýšiť výrobu. „Žiaľ, tieto informácie naša spoločnosť dopredu neposkytuje, preto v tomto teraz nemôžem byť presnejšia,“ povedala. Viac však prezradila o dôvodoch, ktoré stoja za plánovaným rastom. „Treba za ním hľadať jednak zvyšujúci sa dopyt našich terajších výrobkov na trhu. Veľmi dôležitú úlohu tu však hrá nasadenie nových produktov, ktoré práve vyvíjame,“ povedala. Od nich firma očakáva významné prírastky tržieb. Konkrétne ide o dve technologické novinky z dielne IEE. Inteligentný „smart“ otvárač kufrov na princípe hands free zjednoduší motoristom nakladanie batožiny do auta. Kvôli odomykaniu napríklad nebudú musieť z ruky zložiť náklad. Druhou novinkou, ktoré chce firma vyrábať vo Veľkej Ide, je bezdrôtový detektor obsadenosti auta pasažiermi. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 20:23