StoryEditor

Stovky Slovákov nemôžu pracovať. Pre chyby obcí

16.02.2014, 23:00
SAMOSPRÁVY. Priemyselné parky sú prázdne. Pre zlé projekty či zmeny v nich.

Už vlani mohli v Palárikove v Nitrianskom kraji v miestnom priemyselnom parku pracovať viac než dve stovky ľudí. Nestalo sa tak. Obec totiž požiadala o také zmeny v už schválenom projekte, ktoré si vyžadovali dodatok k zmluve s realizátorom parku. Okrem toho nedostatočne zdokladovala, kam a ako vyviezli pri samotnej stavbe parku sutinu. Areál preto už niekoľko mesiacov stojí nedotknutý pre stále neukončenú kontrolu „Celkovo by sa u nás mohlo zamestnať 240 ľudí. Máme zazmluvnených investorov, ktorí už mohli u nás stavať,“ konštatuje starosta Bernard Roštecký. Palárikovo nie je vôbec jedinou obcou, ktorá pre chyby prichádza o peniaze a brzdí pracovné miesta. Podľa našich zistení sa podobné problémy nevyhli ani parkom v Gelnici, Lučenci, Levoči, vo Švedlári, v Trnave či Leviciach.

Investor obci verí

Jeden z investorov v spomínanom priemyselnom parku v Palárikove je aj firma Abades, podnikajúca v potravinárstve. Jej cieľom je v Palárikove zamestnať spolu 50 ľudí. „Máme už stavebné povolenie na stavbu výrobných hál. Dodávatelia nám ich postavia na kľúč v priebehu dvoch mesiacov. Veríme, že situácia v Palárikove sa dá do poriadku čím skôr, pretože najneskôr v septembri chceme stavať,“ povedal nám konateľ tejto firmy Tibor Kráľ.

Aké sú teda najčastejšie pochybenia, ktorých sa dopúšťajú mestá a obce pri stavbách parkov? Okrem nedostatočne pripravenej dokumentácie a následným rozsiahlym zmenám projektov sú to aj zle zdokladované výdavky, nedodržanie plánovaného času pri začatí projektu, či zdĺhavé a málo transparentné verejné obstarávanie. Potvrdilo nám ich samotné ministerstvo hospodárstva, ktoré zastrešuje stavbu 25 priemyselných parkov na Slovensku v rámci dvoch operačných programov. „Počas kontroly sú potom úhrady faktúr obmedzené až zakázané,“ vysvetlil hovorca rezortu Stanislav Jurikovič, prečo sa vlastne zabrzdí samotná stavba parku.

Prišli o viac než štyri milióny

A kontroly zvyknú trvať štvrťrok, pol roka, ba dokonca aj celý rok. Ku koncu roka 2013 vyplatilo ministerstvo mestám a obciam takmer 103 miliónov eur za práce vykonané v parkoch. Ale o 4,3 milióna eur samosprávy prišli práve pre rôzne pochybenia. Peniaze už od štátu nedostanú. A ak ich už dostali, musia ich vrátiť. „Konkrétne sumy od jednotlivých prijímateľov vymáhame alebo ich obce splácajú podľa dohodnutého splátkového kalendára,“ spresnil Jurikovič. Vlani a začiatkom tohto roka ministerstvo skontrolovalo spolu dvanásť parkov. Podľa našich zistení navlas rovnaký problém s odvozom stavebnej sutiny, tak ako Palárikovo, malo aj okresné mesto Gelnica v Košickom kraji. A napríklad v Leviciach mali problém s tým, že nedodržali rozmery dlaždíc, ktoré pri stavbe použili.

Pomôcť môže nový úrad

Čo je potrebné urobiť, aby k podobným pochybeniam neprichádzalo?„Môžeme len odporúčať, aby zástupcovia miest a obcí venovali dostatočnú pozornosť projektu už v prípravnej fáze,“ radí Jurikovič. Starosta Palárikova však tvrdí, že v obci nemajú kapacity na to, aby detailne kontrolovali firmy, ktoré pracujú na stavbe. Túto povinnosť by mal podľa neho zobrať na svoje plecia štát. „Vo verejnom obstarávaní sme vybrali zhotoviteľa, ktorý má na tieto práce certifikát. Spoliehali sme na neho, že vie, ako má vyviezť sutinu,“ opísal Roštecký. Odborník na samosprávy Ivan Rončák z Transparency International Slovensko hovorí, že veci by pomohlo, keby hospodársky rozvoj miest a obcí riešil úrad na vyššej úrovni. „Z praxe už poznáme školské a stavebné úrady. Podobný model by mohol existovať práve pri regionálnom rozvoji,“ vysvetlil Rončák.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:52