StoryEditor

Keď firmy podstrelia cenu, hrozí im vylúčenie

11.06.2013, 00:00

Spoločnosť Skanska o niekoľko mesiacov dokončí rýchlocestu R4 medzi Košicami a maďarskou hranicou. Ide o zákazku, ktorú získala v roku 2010. Ak by už vtedy platili nové pravidlá, ktoré sa zavádzajú od júla, Skanska mohla mať problém. Po novom má totiž Národná diaľničná spoločnosť aj ďalší obstarávatelia presný meter na to, čo je to mimoriadne nízka cena. Podľa novej legislatívy je takou cena, ktorá je o 15 percent nižšia, ako odhad. Okrem toho musí výrazne podliezať ostatné cenové ponuky. Uchádzač môže dostať v takomto prípade z tendra dištanc. "Doteraz nebolo zákonom stanovené čo je mimoriadne nízka ponuka. Toto ustanovenie podľa môjho názoru zvyšuje právnu istotu tak obstarávateľov, ako aj záujemcov a uchádzačov," povedala pre HN konateľka obstarávacej agentúry Tender & Consulting Silvia Štarková.

Rizikom sú cenové odhady
Doteraz bol s vylučovaním za podozrivo nízku cenu problém. Napríklad v tendri na mýtny systém sa tento argument použil ako dôvod pre vylúčenie niektorých uchádzačov. Následne vyhral najdrahší. Naopak, vo viacerých stavebných zákazkách to firmám prešlo. Spomínaná Skanska bola jednou z prvých, ktoré začali ponúkať výrazne nižšie ceny, ako ostatní konkurenti. Napriek tomu však so stavbou nie je problém. Neskôr sa pridali ďalší. Napríklad spoločnosť Váhostav-SK za minulý rok očakáva vysokú stratu, keďže pri naceňovaní jednej z diaľnic nepočítala s niektorými rizikami.

Aj keď nové pravidlá môžu ochrániť obstarávateľov pred rizikovými dodávateľmi, odborník upozorňuje aj na riziká. Napríklad sa môže stať, že cenový odhad bude nadhodnotený. "Účastník s dobrými zámermi a cenami doplatí na neodbornú prípravu verejného obstarávateľa," hodnotí Ľuboš Babarík, konateľ spoločnosti Well management, ktorá sa venuje verejnému obstarávaniu. Výsledkom tak podľa neho môže byť vylúčenie uchádzača s primeranou cenou a úspech firmy, ktorá cenu prestrelí.

Zverejňovať subdodávateľov
Krízový stav v stavebníctve majú riešiť aj zmeny, ktoré sa týkajú vzťahov so subdodávateľmi. Dnes je bežné, že veľká firma vyhrá tender a značnú časť prác posunie na lokálnych subdodávateľov. Po novom sa podiel subdodávok na celkovej hodnote obmedzí. A zároveň, subdodávateľov musí uchádzač zverejniť v prípade, ak sa vďaka ich referenciám kvalifikoval do súťaže. "Táto požiadavka výrazne neobmedzí účastníkov, viaže ich však na väčšiu disciplínu pri príprave súťažných ponúk," hovorí Babarík.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:52