StoryEditor

Michal Horváth: Rizikom rozpočtu je Sociálna poisťovňa

14.10.2004, 00:00

Vláda včera schválila definitívny návrh rozpočtu verejnej správy na budúci rok. Minister financií Ivan Mikloš v ňom za jedno z hlavných rizík označil hospodárenie Sociálnej poisťovne. Stotožňujete sa s jeho tvrdením?
-- Hospodárenie poisťovne sa nevyvíja v súlade s rozpočtom na tento rok, ktorý schválil parlament, a sú určité obavy aj na budúci rok. To je objektívna skutočnosť.

Čo je príčinou?
-- Máme asi o 20-tisíc nižší počet poistencov než sa pôvodne uvažovalo. Súvisí to aj s tým, že sa nesplnili prognózy rastu zamestnanosti a to najmä v prvom polroku. Týka sa to aj problémov pri registrácii poistencov, napríklad živnostníkov, ktorí sa vyhýbajú povinnosti prihlásiť sa a platiť poistné. Máme poznatky, že dochádza aj k obchádzaniu zákona. Niektorí živnostníci si pred 1. júlom pozastavia činnosť a živnosť si obnovia po minimálnej lehote, ktorá je v zákone stanovená na prerušenie -- teda po troch mesiacoch. Potom podnikajú ďalej a nemusia platiť odvody. Efektívnu kontrolu znemožňuje nefunkčný informačný systém. Nižší je aj počet poistencov štátu. Ten síce má dosah na náš rozpočet, ale neovplyvňuje deficit verejných financií. Navyše, v rozpočte na tento rok boli kalkulované nereálne úrokové sadzby na naše úložky v banke, čo spolu s ich nižším objemom spôsobilo oproti rozpočtu výpadok asi pol miliardy korún.

Čo ďalej vplýva na príjmy poisťovne?
-- Nižšia úspešnosť výberu poistného. Poisťovňa zatiaľ nevymáha dlžné poistné, ktoré malo byť v tomto roku zaplatené. Súvisí to najmä s problémami v oblasti informatiky. Dôsledkom je aj určitý pokles platobnej disciplíny. Ak by takýto stav ostal až do konca roka, mohlo by to znížiť príjmy o 400 až 500 miliónov korún. V súčasnosti sa aspoň čiastočne podarilo oživiť funkcie informačného systému a v krátkom čase začneme posielať výzvy na zaplatenie dlžných čiastok z roku 2004 a následne pristúpime k vymáhaniu poistného. Obávam sa však, že už sa nepodarí dohnať výpadok tohtoročných príjmov. Pozitívne sa to prejaví v budúcom roku.

Kto je za to zodpovedný?
-- Sociálna poisťovňa tak, ako ju Rada riaditeľov v januári prebrala, nebola dostatočne pripravená, aby fungovala podľa nového zákona a obzvlášť sa to prejavilo práve pri výbere poistného. Ide najmä o informatiku, ktorá je v katastrofálnom stave. Vyberať poistné, kontrolovať neplatičov a vymáhať poistné, nie je možné bez fungujúceho informačného systému. Počas roka, ak sa to vôbec robilo, tak zväčša, takpovediac, len na kolene.

To boli príjmy, sú aj riziká vo výdavkoch?
-- Mali sme výrazne vyššie náklady na dávky v nezamestnanosti. V minulom roku pri tvorbe rozpočtu sa neodhadol dostatočne reálne vývoj nezamestnanosti. V prvom polroku počet poberateľov dávok presiahol 100-tisíc, pričom sa rátalo len so 60-tisícami. Išlo o krátkodobý výkyv, dnes je to už stabilizované. V oblasti dôchodkov máme vyššie výdavky o asi jeden a pol miliardy a to najmä pre jednorazovú tisíckorunovú kompenzáciu pre dôchodcov. Vyššie boli aj náklady na invalidné dôchodky, pretože sa pri tvorbe rozpočtu nesprávne predpokladalo, že previerky invalidných dôchodcov v rámci nového zákona budú prinášať efekt už začiatkom roka. Na druhej strane však máme lepší vývoj v nemocenskom poistení, kde odhadujeme výdavky nižšie zhruba o 1,3 miliardy korún.

Ako sa problémy odrazili na rozpočte?
-- Negatívne dosahy v príjmoch sú zhruba 3,6 miliardy korún. Pri výdavkoch je to okolo 850 miliónov korún. Od toho treba odrátať fiškálne neutrálne položky. Celkovo hrozí, že bilancia môže byť oproti rozpočtu horšia o vyše tri miliardy korún.


Sú v poisťovni napriek negatívnemu vývoju aj nejaké skryté rezervy?
-- Určite áno. Ide najmä o výber poistného. Ďalej je nevyhnutné ukončiť bezbrehé odpúšťanie penále, ktoré tu bolo v minulosti. Tým by sa odstránilo aj korupčné prostredie. V podstate ide o dlhodobé bezúročné úverovanie platiteľov poistného, čo si podľa môjho názoru verejné financie nemôžu dovoliť. Vzhľadom na to, že pri odpúšťaní penále je rozhodovanie vo veľkej miere subjektívne (pozn. red.: zo zákona o tom rozhodujú riaditelia pobočiek SP), cítiť aj vo vnútri inštitúcie značný odpor voči obmedzovaniu v tejto oblasti. Na ilustráciu, za prvých deväť mesiacov poisťovňa odpustila penále za 732 miliónov korún. Podporujem poslanecký návrh, aby sa primerané penále, ktoré už bolo stanovené podľa nových predpisov, nemohlo odpúšťať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:07