StoryEditor

Ideme šetriť, rozhodli sa Slováci

22.08.2013, 14:57
Očakávania ľudí pritom mierne naznačujú aj to, ako by sa mohlo dariť aj našej ekonomike.

Vyhliadky Slovákov do budúcnosti sa zlepšujú. Teda aspoň podľa prieskumu, ktorú dnes zverejnil Štatistický úrad. Nálada ľudí tak podľa neho rástla už druhý mesiac po sebe. Práve očakávania ľudí pritom mierne naznačujú aj to, ako by sa mohlo dariť aj našej ekonomike. „Oproti júnu 2013 indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 5,5 bodu na mínus 20,1,“ uvádzajú štatistici

Faktom však je, že napriek zlepšeniu nálady ostávajú Slováci vo vyhliadkach do budúcnosti stále opatrní. Takmer polovica opýtaných očakáva, že hospodárska situácia sa počas najbližších 12 mesiacov zhorší a viac než štvrtina respondentov vidí pesimisticky aj svoju vlastnú finančnú situáciu počas najbližšieho roka. Iba 12 percent odpovedajúcich tak plánuje míňať na veľké nákupy viac než doteraz. Naopak, takmer polovica respondentov tieto výdavky obmedzí.

Podľa prieskumu Slováci dokážu aj v horších časoch usporiť. Takmer polovica z opýtaných potvrdila, že si z výplaty dokáže ešte nejakú časť odložiť. Tretina respondentov žije z mesiaca na mesiac a pätina potrebuje na prežitie pôžičky, alebo čerpá z úspor.

Nálada ľudí je pritom jedným z predstihových indikátorov, ktoré naznačujú vývoj v ekonomike. Ako však pred časom naznačili čísla ekonomického sentimentu, situácia na Slovensku by sa mohla zlepšovať.

To ukázali aj posledné čísla rastu európskej ekonomiky, ktorá sa prvýkrát od jesene 2011 dostala z recesie a začala mierne rásť. Odborníci zatiaľ neočakávajú, že by mala Európa, a teda aj Slovensko rásť výrazne. Situácia na hlavných trhoch sa však minimálne stabilizuje. A to znamená v praxi spomalenie, prípadne úplné stopnutie prepúšťania a viac zákaziek pre firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:16