StoryEditor

Euro? V Širokom si radšej zaviedli vlastnú menu. A funguje

15.07.2013, 00:00
Do šarišskej dedinky, ktorá používa vlastnú menu, prichádzame zistiť, ako to v praxi funguje.

Autom zastavujeme pred miestnym supermarketom zo siete Agro Milk. Do šarišskej dedinky, ktorá u nás ako jediná zaviedla a používa vlastnú menu, prichádzame zistiť, ako to v praxi funguje.

Nevydávame
Zakrátko stretávame Dagmar Čuchranskú so synčekom  Patrikom. S banánmi a konzervou v ruke je jasné, že práve nakupovala. Prvá otázka teda smeruje k tomu, či platí aj obecnou menou. „Samozrejme, pravidelne. Je to skvelá vec, ako Širočanka som veľmi hrdá, že okrem eura môžem používať aj mince nášho širockého sokola,“ prezrádza. Názov meny nie je náhodný. Určil ho dravec z erbu obce, ktorý je po stáročia jej symbolom. Sokol má k euru pevne stanovený kurz jedna k jednej. V obehu je zatiaľ len jednosokolová minca.

Ako jediné obmedzenie Dagmar spomína, že zo sokola v obchode nevydávajú. „Preto práve nákup za 80 centov výhodné robiť nie je. Takých dnes už však nebýva veľa,“ dodáva s úsmevom. Nato začína vymenúvať výhody meny. „K sokolu sa dostávame napríklad na streleckých súťažiach, kde ním odmeňujú víťazov.  Tak je súťažiť veľmi motivujúce,“ hovorí. Strelecké preteky sú v Širokom veľmi populárne, súťaží už aj malý Patrik. „Veru, už aj on do rodiny prispel niekoľkými sokolmi,“ dodala. Sokoly si pochvaľuje aj Bartolomej Ilča. Ten ich však za nákupy takmer nemíňa. „Dávam ich ako darček rodákom zo Širokého, ktorí už teraz žijú mimo. Neskutočne sa mu potešia, preto mám doma vždy pripravených pár mincí,“ dodal.    

Plne v obehu
Vedúca predajne Mária Majerníková ukazuje v pokladni priehradku vyhradenú pre sokoly. „Ako vidíte, je plná, denne sa tu otočí veľa mincí. Podstatné je, že sokola aj vydávame, ľudia ho akceptujú,“ spresňuje. Práve akceptácia obchodom zo sokola robí funkčnú menu. Tomu sokoly hocikedy za eurá vymení obecný úrad. Podľa obecnej daniarky Danky Dutkovej je dnes v obehu asi tritisíc sokolov. Nápad vznikol v súvislosti s dňom matiek, keď obec na tento sviatok dávala darčekové poukážky.

„Starostu napadlo, že použiť na tento účel vlastnú menu by bolo z viacerých stránok zaujímavejšie,“ vysvetľuje. Zo začiatku si mincu každý uchovával najmä ako suvenír. „Po čase sa to však rozbehlo a dostala sa do obehu. Rokujeme s ďalšími subjektmi  v obci, či by ju akceptovali ako platidlo,“ dodáva. Jej kolegyňa z ekonomického oddelenia úradu Daniela Štofková spomína popularitu u numizmatikov. „Volajú nám od Detvy, od Prievidze a veľmi sa potešia, ak mincu získajú. Mnohí sa v Širokom v obci kvôli minci aj osobne zastavia,“ hovorí.  Nevylučuje, že časom by mohli pribudnúť ďalšie nominály.

Pomáha turizmu
Analytik Slovenskej Sporiteľne Martin Baláž hovorí, že práve podpora turizmu v obci je v našich podmienkach hlavným benefitom projektu lokálnej meny.

„Z hľadiska dosahu na samotné hospodárstvo krajiny je význam skôr zanedbateľný,“ dodal. Podľa Baláža alternatívne spôsoby platieb napríklad barterovým obchodom sa rozvinuli príchodom krízy najmä v USA. „Zaujímavá je tu i známa alternatívna mena Bitcoin,“ dodal. Povolenie NBS na používanie meny typu sokol netreba.  

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:20