StoryEditor

Slovenské elektrárne chcú prekvapujúco Maďari

20.11.2014, 23:00
Maďarský štátny energetický gigant MVM Group a Slovnaft dali nezáväznú ponuku na taliansky podiel vo firme.

Ide o biznis roka na Slovensku. Obchod, o ktorý sa doteraz oficiálne zaujímal len český energetický holding ČEZ. A neoficiálne sa hovorilo aj o iných firmách z Ruska či Číny. Teraz však na scénu prichádza nový, prekvapujúci hráč. Nezáväznú ponuku na kúpu 66 percent akcií Slovenských elektrární predložil talianskemu Enelu maďarský energetický gigant MVM Group s rafinérskou spoločnosťou Slovnaft (patriaci do skupiny MOL). „Predložená ponuka zodpovedá našej dlhodobej stratégii udržať a ďalej posilňovať strategickú pozíciu na regionálnom energetickom trhu rozložením portfólia,“ povedal hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

O tom, či bude záujem Slovnaftu aj oficiálny, sa má rozhodnúť v najbližších mesiacoch. Podľa šéfa rafinérky Oszkára Világiho bude dôležité overiť si súčasný stav podniku. Samotný Enel povedal, že záväzné ponuky bude prijímať do konca tohto, respektíve začiatku budúceho roka.

Odborníci však odkazujú – išlo by o spojenie, z ktorého by ťažili tak elektrárne, ako aj noví záujemcovia. A to vďaka jadrovej elektrárni v Mochovciach. Podľa analytika portálu energieprevas. sk Jozefa Badidu Maďarsko spolu s Balkánom pociťujú nedostatok elektrickej energie. „Takže produkcia po dostavbe Mochoviec môže smerovať práve na tieto trhy.“ Na tom by mohla následne zarábať aj naša firma.

Práve Mochovce sú jedným z faktorov, ktorý ovplyvní aj výslednú cenu za väčšinu v elektrárňach. Projekt sa totiž viackrát odkladal, a tým sa aj predražil. V súčasnosti odborníci odhadujú, že cena za talianske akcie by sa mohla pohybovať na úrovni približne troch miliárd eur. Na porovnanie,49-percentný podiel v SPP stál 2,6 miliardy.

Zo zmien chce pritom vyťažiť aj štát, menšinový vlastník podniku. Rezort hospodárstva sa netají tým, že by si vo firme rád posilnil svoj vplyv. Koho by preferoval ako spoluvlastníka, nekomentoval. „Štát akcie nepredáva,“ povedala hovorkyňa ministerstva Miriam Žiaková.

Do boja o Slovenské elektrárne ide MVM Group spolu so Slovnaftom pol na pol. V prípade úspechu by podľa Világiho cenu za Slovenské elektrárne zaplatili nielen z úveru, ale aj z vlastných peňazí. V minulosti energetickí odborníci odhadli cenu 66-percentného balíka približne na tri miliardy eur. Enel kúpil podiel v Slovenských elektrárňach za 839 miliónov eur.

Spolupráca na jadre

Výhody potenciálneho odkúpenia väčšinového podielu v Slovenských elektrárňach sú aj inde. Ako povedal energetický analytik J&T Banky Michal Šnobr, Maďarí chcú rozvíjať jadrovú energiu. A podľa neho práve podiel na tejto energii bude u nás naďalej silný. Dostavuje sa u nás jadrová elektráreň Mochovce, v pláne je aj výstavba nových jadrových blokov v elektrárni v Jaslovských Bohuniciach.

Dôvody predaja v Slovenských elektrárňach sú jasné. Enel je dnes zadlženým podnikom. Záväzky koncernu sa pohybujú na úrovni 40 miliárd eur, čo ho radí k najzadlženejším podnikom v Európe. Predaj podielov vo viacerých energetických firmách by mu mohol znížiť dlh približne o 4,4 miliardy eur. Problémy na Slovensku však robí Talianom najmä dostavba Mochoviec. Dokončenie projektu za miliardy eur sa už niekoľkokrát posunulo, a tak sa celý predražuje. Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) začiatkom novembra pripustil, že aktuálna cena – 3,8 miliardy eur – sa môže ešte zvýšiť. V prípade predaja by sa tak zbavila aj úverových záväzkov.

V hre viaceré ponuky

MVM Group spolu so Slovnaftom je druhou oficiálnou ponukou, ktorú Taliani dostali. Prvou bol český energetický gigant ČEZ. A to je podľa Badidu dobrá správa pre Talianov. Ako povedal, zvyšuje sa tým hodnota samotného podielu. V hre sú však aj ďalší. O aké konkrétne firmy ide, Taliani nespresnili. „Nemôžeme uviesť mená ďalších potenciálnych kandidátov ani počet ponúk, ktoré sme prijali. Čo sa týka termínu na podanie záväzných ponúk, môžeme hovoriť o konci tohto, začiatku budúceho roka,“ napísal vo svojom stanovisku Enel. Záujem by podľa odborníkov mohol mať ruský Rosatom či niektorá z čínskych energetických firiem. V kuloároch sa spomína aj Energetický a průmyslový holding.

01 - Modified: 2007-01-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Anketa
01 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 02 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-04-12 08:46:42 - Feat.: - Title: Maďari s vodíkom predbehli Sulíka. Revolučnú linku chcú vybudovať aj v bratislavskom Slovnafte (reportáž HN) 04 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 05 - Modified: 2024-03-20 11:15:36 - Feat.: - Title: Udalosti v Amerike a Rusku sa prejavili na slovenských pumpách. Benzín prelomil niekoľkomesačné maximum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 18:27