StoryEditor

Únia chce od nás plyn pre Ukrajinu

04.10.2013, 00:00

Európska komisia podozrieva Gazprom okrem vysokých cien plynu aj z blokovania jeho prepravy zo západu na východ. Problém má byť najmä preprava plynu zo Slovenska na Ukrajinu. Ak by Ukrajinci brali plyn od nás, znížila by sa ich závislosť na Rusku. A práve o to Bruselu ide, keďže chce, aby náš východný sused vstúpil do Európskej únie. Naopak Rusko chce získať Ukrajinu do svojej Euroázijskej únie a garancia výhodnej ceny plynu je jedným zo spôsobov, ako Ukrajinu pretiahnuť na svoju stranu.

Slovensko by pritom mohlo pomôcť Ukrajine cez takzvaný virtuálny obchod. Ten môže prebehnúť tak, že Ukrajinci fyzicky nedostanú plyn od nás, ale nechajú si ten svoj, ktorý by inak mal putovať cez Slovensko ďalej na západ. Aby si ho Ukrajinci mohli nechať, zaplatili by zaň západným dodávateľom nižšiu cenu, než akú za ten istý plyn dnes platia Rusom. Problém je však v tom, že povolenie k takému obchodu musí dať samotný Gazprom, ktorý ako obchodník vlastní plyn na Ukrajinskej strane. Majetkom inej spoločnosti sa stáva až po prekonaní ukrajinsko-slovenskej hranice.

Druhou možnosťou, ako pomôcť Ukrajincom, je vybodovanie nového plynovodu, ktorý by umožnil prepraviť fyzicky plyn zo západu na východ. O výstavbu sa už pokúšal náš prepravca plynu, spoločnosť Eustream. Projekt nedopadol dobre pre malý záujem na ukrajinskej strane. Brusel však naďalej očakáva, že Ukrajine pomôžeme, hoci na to teraz nemáme možnosti. Celú situáciu navyše komplikuje fakt, že od Gazpromu chceme lacnejší plyn. Podpora Ukrajiny preto môže byť v náš neprospech.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:39