StoryEditor

"Predal som radšej polovicu akcií"

23.08.2013, 00:00

Zbavenie sa polovice akcií z portfólia, ale aj radosť z nových príležitostí na investície. Včerajšie rozhodnutie valného zhromaždenia TMR znížiť základné imanie spoločnosti, a teda aj cenu akcií, prinieslo medzi drobnými akcionármi firmy rôznorodé reakcie.

Rozhodne vývoj ceny
Miroslav Kořínek z Liptovského Mikuláša, ktorý priznáva, že investovanie na akciovom trhu je jeho hoby, niekoľko dní pred hlasovaním polovicu svojich akcií TMR predal. Dôvodom bolo rozloženie rizika. "Otázka pre mňa je, ako sa po znížení imania bude vyvíjať trhová cena akcií, ako na opatrenie zareaguje trh," vysvetľuje. Podľa toho sa potom zariadi, čo urobí s druhou polovicou. Kořínek nezaraďuje akcie TMR k investíciám vhodným napríklad na dôchodkové sporenie. Priznáva, že ako lyžiara ho zlákali výhody akcionárskeho klubu, keď podľa počtu akcií získava akcionár určitý počet skipassov. V tomto ohľade zmena imania prináša výhody. "Počet akcií, na ktoré sú nadviazané benefity, kúpite za zníženú cenu," dodal. Zníženie imania vníma ako opatrenie firmy s pomerne veľkými ziskami, ktorej sa o ne logicky neoplatí deliť. "Či už cez dividendy alebo inak. Skôr je pre TMR výhodnejšie zaplatiť šesťpercentný úrok za dlhopis," myslí si. Sám sa kvôli malému podielu vo firme predstavujúcom promile akcií hlasovania zdržal.

Vidí snahu ušetriť
Ďalší drobný akcionár Marián Kapolka z Popradu vidí v zmene pre seba úžitok. "Za získané peniaze z transakcie budem môcť kúpiť dlhopis, ktorý má oproti premenlivej hodnote akcie na trhu pevný úrok," hovorí akcionár, ktorému sú bližšie konzervatívne investície. Naznačil tak, že bude mať možno záujem kúpiť dlhopisy TMR, vďaka ktorým chce spoločnosť získať peniaze na "odškodnenie" investorov. Branislav Černý z Pezinka, ktorý sa tiež považuje za menšieho akcionára, vidí za zmenou snahu ušetriť na daniach. "Pre ziskovú firmu sa úroky z dlhopisov zmenia na náklady, čo jej pomôže," hovorí. V praxi to znamená, že spoločnosti sa zníži daňový základ, a teda aj samotné dane.

Napriek tomu, že časť investorov nie je spokojných s novinkou, finančný riaditeľ TMR Jozef Hodek sa neobáva, že by zníženie imania mohlo viesť k odchodu malých akcionárov, a tým aj k poklesu hodnoty akcie nad rámec schváleného nominálu. "To, čo na cenu najviac vplýva, sú výsledky spoločnosti a jej ziskovosť, a tie sa vyvíjajú dobrým smerom," povedal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:35