StoryEditor

Parlament odklepol firmám lacnejších ľudí

27.11.2014, 23:00
Zamestnanci s nízkymi príjmami ušetria na zdravotných odvodoch. Menej zaplatia aj firmy.

Spoločnosť zamestnáva stovku ľudí. Mesačne im platí v hrubom 450 eur. Od budúceho roka však budú pre ňu lacnejší. Na odvodoch za nich mesačne ušetrí približne 3600 eur. Zabezpečí jej to jedna z najväčších odvodových zmien vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktorú dnes schválil parlament.

V praxi ide o to, že práve ľudia s minimálnou mzdou, ktorá má byť od budúceho roka vo výške 380 eur, budú od platenia zdravotných odvodov úplne oslobodení a peniaze za odvody sčasti dostanú ako zvýšenie v plate. Rovnako na odvodoch ušetria aj samotné firmy. S každým narastajúcim eurom na výplatnej páske však porastie aj výška zaplateného poistného. No plnú výšku, čiže 14 percent, by platili firmy a ľudia až pri príjme 570 eur.

Milióny pre firmy

„Chceme motivovať ľudí, ktorí si zvykli žiť bez práce, aby išli pracovať,“ objasňuje novinku minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Ľuďom sa tak môže zvýšiť čistý príjem až o 12 eur. Podľa poslanca Miroslava Beblavého (Sieť) je návrh len bublina. Výraznejšie si prilepšia len ľudia, ktorí majú len o trochu viac ako minimálnu mzdu. Bežne na Slovensku ľudia zarábajú viac, povedal počas rozpravy v parlamente. Na ďalšie negatívum upozorňuje aj šéfka personálnej agentúry Synergie Martina Klubicová. Ako hovorí, niektoré firmy budú ľuďom naschvál platiť minimum, aby tak ušetrili.

Zo zmeny však majú radosť firmy. Napríklad odevné spoločnosti, reštaurácie či hotely. Podnikajú totiž v odvetví, kde sú jedny z najnižších platov, a preto aj na každé zvýšenie reagujú najcitlivejšie. Podľa odhadov Inštitútu finančnej politiky pri rezorte financií by podniky ročne vďaka novinke mohli celkovo ušetriť 70 až 80 miliónov eur.

„Každá zmena v podobe odpustenia nejakých výdavkov v procese výroby je pre nás pomocou,“ konštatoval pred časom pre HN riaditeľ odevnej spoločnosti Linora z okresu Vranov nad Topľou Ondrej Milčo.

Diskriminovaní živnostníci

So samotným zavedením takzvanej odpočítateľnej položky, ktorá bude štát stáť približne 150 miliónov eur, nemajú problém ani odborníci. Podobný systém odpúšťania odvodov pre nízkopríjmové skupiny už dnes funguje napríklad v Nemecku, kde sa veľmi osvedčil. Aj vďaka nemu má dnes krajina len šesťpercentnú nezamestnanosť. Šéf INEKO Peter Goliaš hovorí, že je to správny krok k vytváraniu pracovných miest aj u nás. Problémom však podľa neho je, že k novinke kabinet pristúpi súčasne s prudkým zvýšením minimálnej mzdy. „To výrazne stlmí prípadné pozitívne efekty. Náklady práce pre zamestnávateľa sa totiž nezmenia, alebo len mierne klesnú,“ dodáva.

Exminister práce Jozef Mihál (SaS) ďalej upozorňuje, že zvýhodnené budú len klasické firmy. Ako počas rozpravy povedal, uvítal by, ak by sa novinka dotkla aj živnostníkov. Práve tým vláda v poslednom období viacerými zmenami podstatne zdvihla náklady. Podľa Mihála sa tak vláda aj touto zmenou snaží živnostníkov dotlačiť do klasických pracovných pomerov, čo však pre rast našej ekonomiky nie je správne.

01 - Modified: 2007-01-09 14:45:11 - Feat.: 0 - Title: Americké útoky nepomôžu Somálsku dosiahnuť mier
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 03 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 04 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:48