StoryEditor

Španieli expandujú do Ruska. Cez Prešov

22.08.2013, 00:00
Fundería Condals predáva na Slovensku tretinu produktov. Preto chce výrobu sústrediť práve u nás.

Obrovský objem peňazí ušetrený na doprave a logistike. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa katalánska hutnícka spoločnosť Fundería Condals rozhodla postaviť nový závod v Prešove. „Slovensko je už teraz naším druhým najväčším trhom, keď v ňom ročne umiestňujeme produkciu za 14 miliónov eur,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Josep Noguera.

Pomohol Continental
Namiesto dovozu z ďalekej Barcelony sa výroba na Šariši ukazuje ako značne efektívnejšia. Prešov podľa Nogueru zároveň prináša firme väčšie šance spomínaný objem slovenských tržieb ešte zvýšiť. Tu sa spolieha na základňu automotive, keď dodávky pre sektor dnes tvoria 85 percent produkcie firmy. Na porovnanie, celkové ročné tržby Funderíe presahujú 47 miliónov eur.

Tretím impulzom príchodu do Prešova boli najnovšie investície Continentalu na Považí. „Je to jeden z našich najväčších odberateľov, preto jeho expanzia prispieva k nášmu rozhodnutiu,“ dodal. Noguera hovorí, že časť slovenskej výroby pôjde na export. „Tu sa najviac pozeráme na Rusko a Ukrajinu,“ spresnil. Investícia dosahuje hodnotu 20 miliónov eur. Druhý pre mesto dôležitý parameter je 450 nových pracovných miest. Po dlhších navrávačkách včera radnica s firmou z katalánskeho priemyselného mesta Manresa potvrdila zásnuby. Podpis memoranda odstraňuje doterajšiu prekážku, ktorou bolo zvýšenie kapacity odberu elektriny v priemyselnom parku IPZ Záborské. Hutnícka výroba je totiž práve na ňu extrémne náročná.

Školenia pri Barcelone
Výšku platov v budúcej fabrike spresniť nechcel. „Vzhľadom na charakter našej výroby potrebujeme tých najlepších technikov, preto si nízke platy nemôžeme dovoliť. Nerobíme objemovú výrobu, ale sústreďujeme sa na produkciu výberovej kvality,“ povedal. Firma pred rokom v neďalekých Ličartovciach otvorila výrobnú dielňu so šiestimi ľuďmi. „Ňou sme chceli otestovať, ako tu fungujú procesy, po otvorení Prešova tamojšie kapacity presunieme,“ spresnil.

Chcú aj stimuly
Fabrika má postupne priamo zamestnať 300 ľudí, nepriamo najmä pri logistike a informačných činnostiach ďalších 150. Spustiť výrobu chcú v marci 2015 so 70 zamestnancami. Časť z nich chce firma vyškoliť v materskom španielskom závode. Noguera potvrdil, že vládu požiada o investičný stimul. Formu pomoci a parametre neuviedol. Ondrej Srebala z Fakulty manažmentu Prešovskej univerzity si myslí, že vzhľadom na odvetvie a počet pracovných pozícií by tu štát na stimuly mal pristúpiť. „Jednak ide o projekt, ktorý sa na východnom Slovensku nezvykne opakovať. Ak by stimuly neposkytol a záborský priemyselný park sa nezaplnil, štát by to po prepočte stálo viac peňazí,“ povedal.


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:40