StoryEditor

Hanušovce brzdí pri projekte Archeoparku legislatíva

31.07.2013, 22:52
Kým kolegovia z Poľska už idú stavať, u nás sa ešte čaká na verejné obstarávanie.

Múzeum v Hanušovciach nad Topľou získalo z eurofondov peniaze na stavbu Archeoparku spolu s Poliakmi, vrásky na čele im však robí byrokracia. „Sme veľmi radi, že sa projekt ide realizovať, ale na druhej strane sa obávame procesu verejného obstarávania,“ hovorí riaditeľka hanušovského Vlastivedného múzea Mária Kotorová-Jenčová.

Oživenie projektu

V Hanušovciach už v podporu z Európskej únie prestávali dúfať. Projekt si totiž podali už v roku 2010, pri prerozdeľovaní peňazí sa však dostali „pod čiaru“. Európska únia sa však rozhodla prerozdeliť nevyužité financie a zo zásobníka si vytiahla aj projekt na východnom Slovensku. „Skrátil sa nám tak čas na realizáciu z 24 na 15 mesiacov. Musíme to však stihnúť,“ verí riaditeľka. Múzeum na projekte spolupracuje s poľskými kolegami z Muzea Podkarpackieho v Krosne. Tam však projekt napreduje rýchlejšie aj vďaka menším papierovačkám. „Obstarávanie v Poľsko trvá kratšie, kolegovia už idú o mesiac stavať,“ vysvetľuje Mária Kotorová-Jenčová. 

Náročnosť celého procesu potvrdzuje aj Úrad pre verejné obstarávanie. Proces je však možné skrátiť pri čo možno najpresnejšom definovaní podmienok súťaže. „Je možné využiť aj užšiu súťaž so skrátenými lehotami, musí sa však odôvodniť,“ uvádza tlačový tajomník úradu Ján Mažgút. Podľa jeho slov sa to tak dá stihnúť aj v priebehu dvoch či troch mesiacov. „Veľakrát sa však stáva, že verejné obstarávanie je zdĺhavé z dôvodu podávania námietok, či neprimerane dlhého vyhodnocovania ponúk komisiou,“ tvrdí Ján Mažgút.

Múzeum zážitku

S prácami v Hanušovciach chcú začať v marci budúceho roka a ukončiť ich v lete. Archeopark bude mať päť základných objektov z piatich období, areál bude obklopovať masívna drevená palisáda i ďalšie doplnkové objekty ako pece, dielne a zhromaždisko, čiže priestor na prezentácie starých remesiel a bojových činností. Múzeum si od novej atrakcie sľubuje najmä nárast nových návštevníkov. „Pôjde o nový typ múzea na prežívanie oproti klasickým múzeám na pozeranie. V druhom rade rátame s tým, že areál Archeoparku poskytne dostatok možností na realizáciu experimentálnej archeológie. V takomto zmysle pôjde teda aj o prínos pre vedeckú prácu,“ dopĺňa Mária Kotorová-Jenčová. Rozpočet slovenskej časti projektu na stavbu i sprievodné kultúrne akcie je vyčíslený približne na 350-tisíc eur. Európska únia poskytne 85 percent prostriedkov, štát desať a múzeum päť percent financií.

Kým na Slovensku vyrastie Archeopark, v Poľsku to bude vyhliadková plošina s internetovou kamerou a výhľadmi na Beskydy i Tatry. „Platformu vybudujeme v najvyššie položenej časti skanzenu a bude vysoká 44 metrov. Návštevníkom ponúkne pohľady na Karpatskú Tróju a možnosť obdivovať technického génia našich predkov,“ uviedol pre Gazetu Rzeszów riaditeľ poľského múzea Jan Garncarski. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:08