StoryEditor

Česi prekazili Krúpovi biznis

09.04.2014, 23:57
Investície. Centrálna banka odobrala licenciu finančnej inštitúcii WPB Capital, v ktorej chcel majiteľ Arca Capital kúpiť podiel.

Česká národná banka prekazila Pavlovi Krúpovi vstup na ich bankový trh. Odobrala totiž licenciu finančnej inštitúcii WPB Capital, v ktorej chcel známy slovenský milionár kúpiť 75-percentný podiel. Transakcia ho mala vyjsť na 351,5 milióna českých korún, mala však zásadnú podmienku. WPB Capital sa musela zbaviť predbežného opatrenia, ktoré naň vydala centrálna banka. „Rozhodla však presne naopak a WPB Capital licenciu odobrala. Z biznisu nič nebude,“ vyhlásil pre HN majiteľ investičnej skupiny Arca Capital Pavol Krúpa.

Budúcnosť kampeličiek

Na vysvetlenie – WPB Capital je sporiteľné družstvo alebo takzvaná kampelička. Ide o finančnú inštitúciu, za ktorú ručí Česká národná banka (ČNB) a ktorá nesmie poskytovať všetky finančné produkty, napríklad poistenie. Minulý rok však centrálna banka začala voči WPB predbežné opatrenie – banka preverovala okolnosti financovania nákupu cenných papierov, skúmala tiež zvyšovanie niektorých členských vkladov. Rozhodnutie Českej národnej banky má pre WPB Capital fatálne následky – kampelička nesmie prijímať nových členov, nové členské vklady či poskytovať úvery.

Ako pre HN povedal obchodný riaditeľ WPB Capital Michal Čejka, proti rozhodnutiu podajú odvolanie bankovej rade. Podľa Čejku „chce ČNB zlikvidovať ich sporiteľné družstvo rovnako ako celý sektor družstevných záložní v Česku“.

Stojí za tým fakt, že český trh s kampeličkami v posledných mesiacoch utrpel silné rany v podobe krachu Metropolitného družstva. „V roku 2012 tiež skrachovala štvrtá najväčšia záložňa Unibon,“ objasňuje analytik Cyrrusu Tomáš Menčík. Aj preto sa dnes u našich západných susedov hovorí o prísnejšej regulácii tohto biznisu. Napríklad o sporiteľných družstvách rozhodoval majoritný vlastník, dnes sa chystá zmena v tom, že jeden družstevník bude mať jeden hlas. „Regulácia by mohla mať na kampeličky veľmi negatívny dosah. Podľa mňa však celkovo nemajú budúcnosť. O tej sa dá hovoriť iba v prípade, že sa z nich stanú banky,“ hovorí Menčík.

Motivácia investorov

Práve to mal v pláne urobiť s WPB Capital Krúpa. Každú kampeličku, ktorá sa chce transformovať na banku, čaká náročné licenčné konanie, jednou z požiadaviek je tiež minimálny kapitál 500 miliónov českých korún. To by vďaka Krúpovej investícii WPB spĺňalo.

Ako dodal Čejka, v prípade, že banková rada zamietne ich odvolanie, znamenať to bude faktický zánik WPB Capital. Krúpa pre HN priznal, že situáciu bude ešte chvíľu sledovať, avšak vzhľadom na to, ako dlho trvalo rozhodnutie ČNB vo veci odobratia licencie WPB, tento obchod už naozaj nevidí reálne.

Podľa zákona mala ČNB vo veci odobratia licencie rozhodnúť do 120 dňoch, reálne tak však urobila až po viac ako deviatich mesiacoch. Podľa senior manažéra poradenskej firmy TPA Horwath Milana Bíleka Arca Capital, prípadne iní záujemcovia mohli zohrať úlohu v rámci správneho konania:„A to tým, že manažment WPB mohol argumentovať vstupom nových investorov a posilnením kapitálu. Práve preto sa rozhodnutie mohlo odďaľovať.“

Podľa Bíleka je hlavnou motiváciou investorov na vstup do sporiteľných družstiev získanie bankovej licencie v budúcnosti. Krúpa aj preto pre HN priznal, že okrem sledovania vývoja v rámci sprísnenia regulácie má vyhliadnuté i ďalšie kampeličky, do ktorých by mohol vstúpiť. Ich mená zatiaľ nekonkretizoval, zrejme však pôjde o väčšieho hráča na trhu.

01 - Modified: 2006-04-02 20:50:24 - Feat.: 0 - Title: Zážitok so štyrmi inteligentnými kolesami
01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 04 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 05 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:56