StoryEditor

Fico sa zahryzol. Druhý pilier je na odstrel

21.01.2015, 23:00
Vláda ohlásila štvrté otvorenie súkromného sporenia. Tvrdí, že až pre milión ľudí je nevýhodné.

Išlo o jednu z najdôležitejších zmien, ktorá sa kedy na Slovensku zrealizovala. So základným cieľom – zabezpečiť, aby súčasní dvadsiatnici či tridsiatnici neboli v budúcnosti odkázaní na štát, ale dokázali žiť slušne zo svojich vlastných úspor. A aby na druhej strane štát dokázal v tom istom čase zafinancovať aspoň aké-také penzie. Presne preto v roku 2004 vznikol druhý pilier. A práve ten sa v súčasnosti otriasa v základoch ako nikdy predtým. Na stole je totiž hrozba, že z neho odídu státisíce ľudí. A tým pôvodný zámer súkromného sporenia stratí zmysel.

Vláda sa totiž rozhodla, že ho otvorí. V preklade, že sa 1,5 milióna ľudí samo rozhodne, či si budú alebo nebudú ďalej sporiť na súkromných účtoch. Tam v súčasnosti odvádzajú štyri percentá zo svojich odvodov, zvyšných 14 ide do štátnej Sociálnej poisťovne. Ak z piliera odídu, všetko pôjde len štátu. „Objavujú sa konkrétne dôkazy, že táto pravicová modla sa skončila obrovským fiaskom,“ vysvetlil rozhodnutie premiér Robert Fico (Smer-SD).

Fico narážal na fakt, že prvé penzie, ktoré sa začali z piliera vyplácať tento rok, sa začínajú na úrovni približne 8 až 12 eur. Faktom však je, že ich majú dostávať ľudia, ktorí boli v systém len desať rokov a nasporili si teda veľmi málo. Súkromné sporenie má však zmysle až vtedy, keď si tam človek odvádza peniaze celý život. Rovnako, ako to je dnes, platí aj pre prvý pilier.

Súkromné sporenie sa pritom otvára už štvrtýkrát za sebou. Ešte nikdy však nebola taká vysoká šanca, že ľudia z neho budú vo veľkom odchádzať ako v súčasnosti. Najmä pre negatívnu reklamu posledných týždňov. „Myslím si, že druhý pilier dlhodobo neprežije. Aspoň nie tak, ako je nastavený dnes,“ tvrdí riaditeľka spoločnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

To však môže byť pre mladších sporiteľov pomerne rizikové. Kým dnes na jednu penziu pracujú dvaja ľudia, v roku 2040 to bude už len jeden. Tým bude na štátne dôchodky aj menej peňazí.

Kedy a za akých podmienok vláda druhý pilier otvorí, momentálne nie je jasné. O konkrétnostiach chce totiž ešte rokovať s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami. Už dnes je však zrejmé, že z piliera chce „odstrániť“ ľudí, pre ktorých je sporenie nevýhodné. To znamená, že po sčítaní penzií z prvého a druhého piliera dostanú menej, ako by dostali, ak by si súkromné sporenie nezaložili. „Až milión ľudí v systéme nemá čo robiť,“ tvrdí Fico. Dodal, že zrušiť pilier ako taký vláda nechce.

Zaplatí sociálny balíček

Samotné DSS-ky sú z otvorenia piliera prekvapené. Podľa prezidenta Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Stanislava Žofčáka bez konkrétnych návrhov vlády je predčasné sa k téme vyjadrovať. Druhý pilier má však podľa neho zmysel. „Dôkazom sú dobré výsledky slovenských správcov, ako aj pozitívne skúsenosti sporiteľov v západných krajinách, napríklad v Holandsku, kde tento systém dlhodobo funguje,“ dodáva.

Zmysel v súkromnom sporení vidí aj opozícia. Podľa poslanca parlamentu Júliusa Brocku (KDH) chce vláda populisticky vyhnať ľudí zo systému, aby tak získala úspory, ktoré tam majú. V súčasnosti je to približne 6,4 miliardy eur. „Smeru sa minuli zdroje na ich nezodpovednú predvolebnú politiku. Druhý pilier im pomôže zaplatiť ich druhý sociálny balíček,“ tvrdí Brocka.

O dôležitosti súkromného sporenia hovoria aj odborníci. Dôvodom je už spomínaný nestabilný prvý pilier. Ako upozorňuje investičný riaditeľ spoločnosti The Benchmark Research & Consultancy Michal Nalevanko, sporiť si v druhom pilieri nie je jediné riešenie, ale rozhodne najmenej bolestné. „Štát by mohol napríklad aj začať znižovať dôchodky zo Sociálnej poisťovne alebo zvýšiť dane.“

Vláda si posvieti aj na poisťovne

Otvorenie piliera však nemusí byť jediná novinka, ktorej sa systém môže dočkať. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) sa totiž chce pozrieť aj na vzorec, podľa ktorého životné poisťovne počítajú dôchodky. Práve ten je totiž dôvodom, pre ktorý sa v spoločnosti spustila prestrelka o správnej či férovej výške penzií. „Nevylučujeme, že aj tu siahneme po nejakých riešeniach. Napríklad po väčšej regulácii poisťovní,“ povedal Richter.

01 - Modified: 2007-02-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny akcií zdravotných poisťovní sa zosypali 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 04 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 05 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:01