StoryEditor

Južnému Chopku pribudne konkurent

11.09.2013, 00:00

Vďaka slávnej Čiernohronskej železničke prišli do Hronca počas leta desaťtisíce turistov. Vyrovnať skóre a prilákať do dedinky pri Brezne ľudí i počas zimnej sezóny chce teraz banskobystrická spoločnosť V+V Stavinvest.

Z kopca k rezortu
V spolupráci s bratislavským podnikateľom Michalom Korentom, ktorý v lokalite Hlobišov prevádzkuje malý vlek, chcú lyžiarsky kopec premeniť na zimné stredisko s vyššou úrovňou. "Aby sem prišlo viac ľudí a na dlhšie, potrebujeme zasnežované svahy a kvalitné ubytovanie," vysvetľuje podstatu projektu konateľ V+V Stavinvestu Ján Vašina. Vybudovať rezort chcú postupne vo viacerých etapách. Do prvej, ktorá zahŕňa vytvorenie prístupových ciest a vodovodnej siete, firma investuje okolo jeden a pol milióna eur. "Začať stavať sme chceli už túto jeseň. Administratívne sa však proces oneskoril, preto počítame s budúcim rokom," dodal. Súčasťou prvej etapy má byť aj 80 zrubových chatiek. Tu projekt počíta so vstupom drobných investorov. Budúci rok by malo mať stredisko i umelý sneh, čo je podľa Vašinu dnes už nevyhnutnosťou. Súčasný lyžiarsky vlek doplní ešte jeden s kapacitou 800 osôb za hodinu, neskôr aj sedačková lanovka. V ďalších etapách by mal v rezorte pribudnúť 110-lôžkový hotel, tenisové a detské ihriská, autokemping, záchytné parkoviská a klubový objekt. Podľa Vašinu v ďalších etapách dosiahnu celkové investície v Hronci 30 miliónov eur.

130-tisíc v lete
Pre V+V Stavinvest, ktorý sa dnes zaoberá stavebníctvom, výrobou drevených domov, ťažbou dreva a stolárstvom, znamená hronský projekt podľa Vašinu ďalšiu diverzifikáciu. "Dnes je najťažšie v biznise získať pre ľudí robotu. V tomto projekte vidíme príležitosť," spresňuje. Nový rezort vytvorí vo finálnej fáze okolo 200 nových pracovných miest. Vašina tu vníma strategicky investície spoločnosti TMR do južnej strany Chopku. "Tesná blízkosť oboch stredísk rozširuje ponuku lyžiarom. My prioritne uspokojíme začiatočníkov a tých so strednou úrovňou, časť rodiny si môže odskočiť na náročné trate," dodal. Podľa hovorkyne Zuzany Fabiánovej TMR doteraz do južnej strany Chopku investovala okolo 16,5 milióna eur a pripravuje ďalšie investície. "Do dvoch rokov máme v pláne postaviť lanovku z Krupovej na Kosodrevinu. Na to nadväzuje ďalší rozvoj strediska s vybudovaním hlavného centra práve v Krupovej," spresnila. Starosta Hronca Bohuslav Nemky od investície očakáva prácu pre ľudí a vyrovnanie zimnej a letnej sezóny. "Dominantné je teraz naozaj leto," dodal. Podľa zástupkyne Čiernohronskej železnice Kataríny Košíkovej na železnici sa vlani odviezlo viac ako 130-tisíc návštevníkov. "Nemáme technický problém jazdiť aj v zime. Ľudia však teraz logicky preferujú leto," odpovedala na možné obohatenie ponuky pre budúcich lyžiarov. Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:57