StoryEditor

Z poľských volieb vyťaží slovenský biznis

26.10.2015, 23:00
Po voľbách môže mať Poľsko bližšie ku krajinám V4. Vyťažiť by z toho mohli aj slovenskí podnikatelia.

Ťažiť z výsledkov parlamentných volieb v Poľsku môžu aj slovenskí podnikatelia. Strana Právo a spravodlivosť, ktorej kandidátka Beata Szydlová zasadne do premiérskeho kresla, sa rozvoju ekonomickej spolupráce v rámci krajín Vyšehradskej štvorky nebráni. Strana si v nedeľných parlamentných voľbách zabezpečila 232 kresiel v 460-člennom Sejme a pri kormidle vystrieda doteraz vládnucu Občiansku platformu.

Potenciál na rozvoj

Slovensko nepredstavuje pre Poľsko významného obchodného partnera. V zahraničnom obchode sme u našich severných susedov až na desiatom mieste. Pre nás je to však tretí najväčší obchodný partner. „Predstavitelia strany Právo a spravodlivosť naznačili, že v prípade úspechu budú za užšiu spoluprácu s krajinami V4. Potenciál na prehlbovanie ekonomickej spolupráce tu rozhodne je,“ myslí si Peter Svoreň, analytik spoločnosti Capital Markets. Nová premiérka navyše nepredstavuje pre vzájomnú spoluprácu Slovenska a Poľska žiadne riziko. „Nová vláda nič nezmení. Legislatíva, rozpracované projekty sa nemenia. Je tu priestor na lepšiu ekonomickú spoluprácu, a to bez ohľadu na to, kto je v Poľsku pri moci,“ povedal pre HN Stanislav Kučírek, predseda Slovensko-poľskej obchodnej komory. Ten vidí v Poľsku pre Slovákov veľký potenciál.

Bez strachu

Zmien v podnikaní sa neobávajú ani podnikatelia, ktorí u severných susedov podnikajú. „Zmeny na politickej scéne nijako neovplyvnia naše podnikanie v Poľsku. Z ekonomického hľadiska je pre nás poľský trh zdravý s dobre nastavenými pravidlami,“ povedal Peter Romaňak, marketingový špecialista spoločnosti HB Reavis. Hladké pokračovanie biznisu predpokladá aj spoločnosť Tatry mountain resorts. „Nemáme v Poľsku žiadne politické väzby a neobávame sa ani prípadného prijatia eura,“ tvrdí Zuzana Fabianová, hovorkyňa spoločnosti.

Profily
Jaroslaw Kaczynski
Tento pravicový politik a predseda strany Právo a spravodlivosť je v Poľsku kontroverznou osobnosťou. Niekdajší premiér sa po smrti brata – prezidenta Lecha Kaczinského držal v ústraní. Víťazstvo Szydlovej ho však vracia späť do hry. Spolu so zosnulým bratom tvorili dvojicu, ktorá dokázala bez problémov spolupracovať. Práve Jaroslaw bol z dvojice vždy väčším stratégom.  
Beata Szydłová
Vychádzajúca hviezda poľskej politickej scény. Aj takto nazývajú dcéru baníka a novú poľskú premiérku. V politike je už dlhšie, na výslnie sa však dostala ako vedúca politickej kampane prezidenta Andrzeja Dudu, s ktorým precestovala celé Poľsko. Kolegovia ju označujú ako tvrdo pracujúcu, húževnatú a inteligentnú vodcovskú osobnosť. 
Postoje strany Právo a spravodlivosť na citlivé otázky

Európska únia
Strana Právo a spravodlivosť vo všeobecnosti podporuje členstvo Poľska v Európskej únií. Pokiaľ z toho plynú pre krajinu ekonomické výhody. Podporuje väčšiu integráciu členských krajín, pokiaľ ide o spoluprácu v oblasti energetiky a spoločnej obrany. Je však skeptická, čo sa týka vytvorenia tzv. európskeho superštátu.

Utečenci
Víťazná strana poľských parlamentných volieb, a najmä jej líder Jaroslaw Kaczynski, sú dlhodobo proti tomu, aby Poľsko prijímalo imigrantov. Na tejto téze bola založená aj časť predvolebného boja. Najmä Kaczynski si servítku pred ústa neberie, a v imigrantoch vidí hrozbu a označuje ich ako parazitov prinášajúcich do Poľska choleru a iné choroby.

Rusko
Poľsko má dlhodobo s Ruskom kritické vzťahy. A to nielen pre druhú svetovú vojnu, ale aj pre nehodu vládneho špeciálu v Smolensku, kde zahynul aj prezident Lech Kaczynski. Jeho brat Jaroslaw ostáva k Rusku naďalej kritický. Podľa analytikov sa však dá očakávať, že teraz, keď jeho strana získala v Poľsku plnú moc, sa skôr obráti proti únii a najmä proti Nemecku. 

Mena euro
Poľsko patrí medzi členské krajiny, ktoré spoločnú menu dlhodobo odmietajú, aj keď je zrejmé, že k jeho prijatiu čoskoro dôjde. So zavedením sa ešte za vlády Donalda Tuska čakalo, kým sa uskutočnia prezidentské a parlamentné voľby. Strana, najmä však Kaczynski, je k  euru skeptický a chcel by o ňom rozhodnúť v referende.

01 - Modified: 2007-10-23 20:11:22 - Feat.: 0 - Title: Rada pre vysielanie a retransmisiu udeľovala pokuty
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 03 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 04 - Modified: 2024-02-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií? 05 - Modified: 2024-01-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Obľúbený fast food pomaly mizne zo Slovenska. V Bratislave zostáva už len jedna prevádzka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:09