StoryEditor

Chris Gardner: Siahol som úplne na dno

02.04.2013, 00:00
Americký multimilionár, filantrop a motivátor, ktorý sa na vrchol vypracoval z ulice.

Presne šesť rokov. Toľko trvalo Chrisovi Gardnerovi, kým sa z bezdomovca stal uznávaným biznismenom. Dnes je multimilionárom, riadi vlastnú spoločnosť, motivuje ľudí a finančne podporuje rôzne charitatívne organizácie. A je živým dôkazom toho, že každý môže dosiahnuť americký sen.

Ťažké detstvo ho nezlomilo
Gardner sa narodil vo Wisconsine a prežil skutočne ťažké detstvo v rodine s nevlastným otcom, kde bitky a alkoholizmus boli na dennom poriadku. Jedinou oporou mu bola jeho matka, ktorá ho naučila, že len vierou sám v seba môže dosiahnuť čokoľvek.

Po strednej škole sa Chris dal k námorníctvu, kde štyri roky pôsobil ako zdravotník. Už ako civilista sa presťahoval do San Francisca a pokúsil sa stať lekárom, no to mu nevyšlo. Medicínu však úplne neopustil, svoje skúsenosti zužitkoval ako laborant a pri predaji medicínskeho tovaru. Ročne zarábal asi 16-tisíc dolárov.

Riskoval pre červené Ferrari 
Po narodení syna v roku 1981 si Chris uvedomil, že potrebuje lukratívnejšiu prácu, ktorá by naplnila ich potreby. Vtedy mu cestu skrížil dokonale oblečený muž v červenom Ferrari. „Spýtal som sa ho, kde robí a čo je dôvod, že je taký úspešný,“ spomína Gardner. Broker na burze a 800-tisíc dolárov ročne, bola odpoveď.

Fascinovaný svetom financií sa rozhodol tiež stať maklérom. Bez kontaktov, MBA či vysokoškolského titulu, riskoval. Vzdal sa práce predajcu a začal obchádzať maklérske spoločnosti. Veci sa však obrátili proti nemu. Pre nezaplatenú pokutu za parkovanie skončil na 10 dní vo väzení a žena aj so synom ho opustili. Údajne preto, že ju zbil.

Nevzdával sa však. Prijali ho na neplatené miesto stážistu do vzdelávacieho programu maklérskej kancelárie Dean Witter Reynolds. Maklérske skúšky zvládol na prvý pokus a v roku 1982 sa stal riadnym zamestnancom firmy.

Muž na dne
Síce zamestnaný, no s nízkym príjmom, si Chris Gardner mohol dovoliť len malý podnájom. Vydržal mu krátko. Keď mu totiž manželka vrátila syna, ona sa však  k menu nevrátila, vyhodili ich na ulicu. Deti boli totiž nevítané!

Aj keď asi rok ako bezdomovci prespávali na staniciach, pod mostami, v kostoloch, žiadny z jeho kolegov o tom nevedel. „Nemyslím si, že sme boli bezdomovci, len sme sa museli v jednom kuse presúvať. Čo si pamätám, je to, že sme sa stále sťahovali,“ spomína Chris junior.

Z ulice sa dostal po tom, čo prestúpil do investičnej banky Bear Stearns v San Franciscu, ktorá hľadala dravých ľudí túžiacich po bohatstve. Získal vyšší príjem, postavenie, a stal sa najlepšie zarábajúcim maklérom.
Milionár z ulice
V roku 1987 Chris Gartner založil vlastnú brokerskú spoločnosť Gardner Rich & Co. s počiatočným kapitálom 10-tisíc dolárov. V malom byte s jediným stolom, ktorý slúžil na obchodovanie i obedovanie. V roku 2006 po predaji malého podielu vo firme za niekoľko miliónov dolárov sa postavil do čela spoločnosti Christopher Gardner International Holding. Kancelárie má v New Yorku, Chicagu i San Franciscu.
Nakoniec si splnil aj sen o Ferrari. Kúpil si vlastné čierne od basketbalistu Michaela Jordana. Jazdí na ňom s  poznávacou značkou Nie som Michael Jordan.
Hrdina filmového plátna
Gardnerov životný príbeh, ktorý opísal v autobiografií Šťastie na dosah, zaujal i Hollywood. V rovnomennom filme hlavnú úlohu stvárnil herec Will Smith a dostal za ňu ocenenie Zlatý glóbus. Samotná kniha, ktorá vyšla v roku 2006, sa stala bestsellerom číslo 1 New York Timesu a Washington Postu a preložili ju do viac než 40 jazykov. „Byť stále motivovaný je pre mňa výzva,“ hovorí dnes Gardner. „Keď premýšľam o všetkom, čo chcem ešte dosiahnuť, napriek tomu, čo už mám, je to len omrvinka z toho, čo je možné dosiahnuť. Príležitostí je mnoho.“


Kto je Christopher Gardner:
Narodil sa v Milwaukee, štát Wisconsin, 9. februára 1954.
Pracoval ako predajca zdravotníckych prístrojov.
Túžba stať sa maklérom a zarábať veľa peňazí z neho spravila bezdomovca.
Dnes je multimilionárom, filantropom a motivátorom.
Stojí v čele spoločnosti Christopher Gardner International Holding.
Jeho životný príbeh sfilmoval Hollywood.
Má dve deti – syna a dcéru.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:35