StoryEditor

Kažimír ide zbierať od ľudí bločky

16.05.2013, 00:00
Parlament odobril myšlienku bločkovej lotérie. Prvá sa môže uskutočniť už v septembri.

Výhra rádovo v tisíckach eur len za bločky z obchodu. Tak takúto novinku pripravil štát pre ľudí počas tohtoročnej jesene, presnejšie od začiatku septembra. Práve vtedy totiž spúšťa dlho ohlasovanú bločkovú lotériu, ktorá by mala dať ľuďom motiváciu, pýtať si od obchodníkov pokladničné potvrdenky. „Lotérie by som sa určite zúčastnila, keďže si bločky beriem zovšadiaľ, kvôli reklamácii a podobne. Ak však podnikatelia chcú okrádať štát, tak to budú robiť aj naďalej a žiadna lotéria im v tom nezabráni,“ hovorí mamička na materskej dovolenke Gabriela Malíčková.

Odborníci sú skeptickí
Práve boj proti daňovým únikom je pritom hlavným dôvodom, prečo ministerstvo financií pre občanov vymyslelo novú zábavu. Odborníci však prvotné nadšenie brzdia – dosah na rozpočet bude minimálny. „Nemyslím si, že to zvýši výber daní, ale môže to zvýšiť povedomie bežných ľudí o daňovej problematike,“ hovorí prognostik SAV Vladimír Baláž.

Podľa poradkyne Združenia podnikateľov Slovenska Jaroslavy Lukačovičovej totiž v praxi lotéria osloví najmä starých ľudí, ktorí si bločky z nákupov pýtajú už aj dnes. Mladších a lepšie zarábajúcich Slovákov podľa nej táto lotéria nezaujme.

Na druhej strane, bločková lotéria nie je slovenský unikát, na svete sa už ujala. A to konkrétne na Taiwane, kde ju zaviedli už v 50. rokoch minulého storočia. Cieľ bol pritom totožný ako na Slovensku – potlačiť sivú ekonomiku. Výsledok bol len za prvý rok viac ako povzbudivý. Ministerstvo financií vyzbieralo medziročne o 75 percent viac peňazí.

Losovanie dvakrát týždenne
Aby však takýto scenár nastal aj na Slovensku, muselo by na Slovensku podľa odborníkov dôjsť k jednej zmene. „Pre vydávanie bločkov a riadne platenie daní má kľúčový význam dôvera ľudí v to, že štát míňa ich peniaze efektívne, dobre nastavené pravidlá platenia daní a odvodov a účinná represia,“ spresnil riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš.

Zatiaľ sa štát spolieha, že ľudí bude motivovať žrebovanie dvakrát do týždňa s výhrou, podľa medializovaných informácií, až do 18-tisíc eur.

Samotné fungovanie lotérie by pritom malo spadať pod štátnu lotériovú spoločnosť Tipos. „Predpokladá sa, že lotéria sa bude realizovať tak, že spotrebitelia vyplnia súťažný tiket, ktorý bude mať jednoznačne definované identifikačné údaje konkrétneho bločku, aby bolo znemožnené zaregistrovanie tiketu na základe falošného bločku,“ doplnil podrobnosti rezort financií.

01 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Občianske preukazy s otáznikom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:24