StoryEditor

Richter rozhodol: Dôchodcom stačí to, čo už majú

07.12.2014, 23:00
Opozícia chcela presadiť to, aby penzisti na daniach neplatili viac ako iní pracujúci, cez Smer to neprešlo.

Dôchodca má buď poberať penziu, alebo pracovať. To tvrdila vláda ešte vlani. Po čase však otočila a pracujúcim dôchodcom sa rozhodla prilepšiť. A to konkrétne tak, že im každoročne k už vyplácanej penzii pripočíta to, čo si odpracujú. Zdá sa však, že aj nová filozofia Smeru, a teda pomoc pracujúcim dôchodcom, má svoje mantinely. Na daniach totiž penzisti, ktorí patria medzi najsilnejšiu volebnú skupinu strany Smer-SD, zaplatia viac ako iní pracujúci. Stojí za tým jednoduchý dôvod – penzisti s vyšším príjmom nemajú nárok uplatniť si takzvanú nezdaniteľnú časť, ktorá sa používa pri výpočte dane. Štátu preto odvedú viac. Zaujímavosťou je, že práve to chcel zmeniť poslanec za SaS Peter Osuský. Rezort práce pod vedením Jána Richtera však jeho návrh nepodporil. Práve dôchodcovia sú teda voliči vládnej strany a práve im v minulosti Smer odklepol napríklad vianočné príspevky.

Diskriminačné opatrenie

„Podľa mňa nie je dobré, že pracujúci dôchodcovia si nemôžu znížiť daňové zaťaženie, lebo to vytvára diskrimináciu. A nie je dôvod, prečo by dôchodcovia nemali mať nezdaniteľnú časť základu dane, keď majú tiež svoje životné náklady a práve táto časť má pokrývať životné náklady,“ povedal prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

Rezort práce však tvrdí, že súčasné nastavenie je v poriadku. Podľa neho na nezdaniteľnú časť majú nárok len penzisti s nižším dôchodkom. V takom prípade si svoj daňový základ môžu znížiť o rozdiel plnej sumy nezdaniteľného minima a vyplateného dôchodku. Za minulý rok si tak môžu uplatniť aspoň časť nezdaniteľnej sumy tí penzisti, ktorí vlani nedostávali dôchodok vyšší ako 311,30 eura.

Žiadna daň nie je fér

Podľa analytika z INEKO Petra Goláša však dôchodcovia už majú nezdanené dôchodky a nezdaniteľné minimum ich zárobku by bolo iba ďalšou výhodou na trhu práce, ktorú by mohli vnímať ako diskrimináciu zas ostatní pracujúci. „Slovensko je jednou z mála krajín, kde nie sú zdanené dôchodky a súčasne sociálne odvody sú odpočítateľnou položkou zo základu dane,“ dodal. Najmä pri vysokých dôchodkoch je podľa Goliáša diskutabilné, či by nebolo efektívnejšie zdaniť súbeh dôchodkov a príjmov z práce a zaviesť nezdaniteľné minimum tak, aby sa neznížila životná úroveň ľuďom s nízkymi či priemernými dôchodkami a príjmami. „Žiadna daň nie je fér,“ povedal analytik INESS Radovan Ďurana. Ten, kto daň vyberá, podľa neho nikdy totiž nemôže vedieť, o koľko sa zníži blahobyt zdaňovaného človeka. Dodáva, že dane majú dva ciele – získať zdroje do rozpočtu a ovplyvňovať ekonomickú aktivitu subjektov. „Ak vláda chce rozlišovať medzi dôchodcami a ekonomicky aktívnymi osobami, môže,“ uzavrel Ďurana. Riaditeľa Nadácie F. A. Hayeka Matúš Pošvanc konštatuje, že je škoda, že vláda vždy priloží tým, ktorí sú viac sociálne zabezpečení, a nie, naopak, tým, ktorí majú zložitejšiu finančnú situáciu.

Predseda Občianskeho združenia KOVO Emil Machyna vníma pozitívne aspoň to, že pracujúcim penzistom budú dôchodky v Sociálnej poisťovni prepočítavať každý rok a automaticky, a nie ako doteraz raz za tri roky a na vyžiadanie. „Nie všetci sa vyznajú v zákonoch. Je preto dobré, že o to dôchodcovia nemusia žiadať, ale urobia to automaticky všetkým. Prečo by totiž niekto nemal dostať peniaze, keď si to zaplatil,“ dodal.

Českým dôchodcom peniaze vrátia

V Česku bola situácia minulý rok s pracujúcimi dôchodcami rovnaká ako u nás. Podľa riaditeľa Nadácie F. A. Hayeka Matúša Pošvanca to tak ako u nás vyvolávalo nevôľu a diskutovalo sa, či nie je dané opatrenie protiústavné. „Finančná správa chcela postihovať dôchodcov, ktorí ustanovenie v zákone obchádzali tým, že sa na jeden deň odhlásili z poberania dôchodku, čo im umožnilo podľa legislatívy zľavu za rok 2013 uplatniť,“ spresnil. Tento

rok Ústavný súd rozhodol, že zľavu za rok 2014 získajú, dokonca i spätne za rok 2013 a označil opatrenie za protiústavné.

01 - Modified: 2007-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chýba zrozumiteľnosť
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Predčasná penzia býva aj východiskom z núdze. Aby ste mali na ňu nárok, musíte splniť niekoľko podmienok 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 04 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 05 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:04