StoryEditor

Krúpa v love na Bakalu žiada o pomoc českú vládu

23.02.2016, 23:00
Šéf investičnej skupiny Arca Pavol Krúpa žiada českú vládu, aby zistila skutočných vlastníkov čiernouhoľnej spoločnosti New World Resources.

Investičná skupina Arca Capital slovenského finančníka Pavla Krúpu už niekoľko mesiacov skupuje akcie a dlhopisy spoločnosti českého uhľobaróna Zdenka Bakalu New World Resources. Tá je matkou čiernouhoľnej spoločnosti OKD, ktorá bojuje s dlhmi a potáca sa na hranici prežitia. Krúpa totiž zamýšľa prešetrovať jej privatizáciu a hospodárenie s jej majetkom. Získanie významného podielu vo firme mu následne umožní dožadovať sa finančného odškodnenia.

Majetková štruktúra spoločnosti sa však v polovici januára ešte viac zneprehľadnila. V tejto súvislosti skupina investorov okolo Pavla Krúpu vyzýva českú vládu, aby identifikovala súčasného vlastníka ťažobnej spoločnosti. „Arca je viac ako dvojpercentným akcionárom spoločnosti NWR a z tejto pozície žiada, aby vláda intenzívne pokračovala v rokovaniach s cieľom nájsť riešenie komplikovaného stavu spoločnosti OKD,“ hovorí pre HN zakladateľ skupiny Arca Capital Pavol Krúpa.

Prevody v rámci skupiny
Slovenský finančník tým naráža ma nedávnu zmenu väčšinového držiteľa akcií NWR. Bakalova firma CERCL Mining totiž previedla svoj podiel vo výške 50,52 percenta na svoju dcéru CERCL Mining Holdings. „Transfer prebehol v rámci vnútornej reštrukturalizácie skupiny CERCL. NWR preto uzatvorila novú dohodu o vzťahoch za rovnakých podmienok, ako tú predchádzajúcu,“ vysvetľuje hovorca NWR Radek Němeček s tým, že spomínaná spoločnosť pribudla ako nová zmluvná strana k BXR Group, Zdenkovi Bakalovi a CERCL Mining, ktoré boli súčasťou predchádzajúcich partnerských dohôd s NWR.

Firmu CERCL Mining pritom kontroluje Bakala spoločne s holandskou skupinou BXR, za ktorou stojí viacero investorov na čele s kanadským občanom Petrom Kadasom.

Krúpa pritom upozorňuje, že pokiaľ by nový majiteľ v rámci zmeny štruktúry skupiny neučinil verejnú ponuku na odkúpenie cenných papierov, tak by podľa zákona stratil hlasovacie práva a nebol oprávnený rozhodovať na valných zhromaždeniach spoločnosti. Arca preto apeluje preveriť i tento krok manažmentu skupiny NWR.

„Na základe indícií o možných finančných únikoch vo výške viac ako 100 miliónov eur Arca iniciuje audit spoločnosti OKD s dôrazom na dodávateľsko-odberateľské vzťahy a finančné toky,“ pokračuje Krúpa. Ako príklad poslúži osud desiatok tisíc nájomných bytov pre baníkov. Bakala ešte v čase privatizácie verejne prisľúbil, že byty odpredá za netrhové ceny pôvodným nájomníkom. To však nikdy nesplnil. Keď mu plány skrížil Krúpa a jeho Arca, previedol približne 40-tisíc bytov v Ostrave na britský fond Round Hill Capital.

Vláde došla trpezlivosť
Ako dodáva Krúpa, zvrátením vyvádzania majetku z firmy sa môžu získať dodatočné zdroje napríklad na vyriešenie otázky udržania pracovných miest v uhoľnej spoločnosti. List s výzvou adresoval Krúpa českému ministrovi priemyslu a obchodu Janovi Mládekovi. „V tejto chvíli môžeme uviesť iba to, že poskytnuté informácie preverujeme,“ konštatuje hovorca ministerstva František Kotrba.

Kópiu listu Arca poslala i premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi, ministrovi financií Andrejovi Babišovi, prezidentovi Milošovi Zemanovi a šéfovi odborov Josefovi Středulovi. Českej vláde však pri rokovaniach s OKD došla trpezlivosť. Rozhodla sa totiž, že nebude pokračovať vo vyjednávaniach o možnostiach reštrukturalizácie krachujúcej ťažobnej spoločnosti.

Nevznikne tak pracovná skupina, na ktorej sa v polovici januára dohodli ministri s akcionármi NWR a zástupcami OKD. Štát bude riešiť iba dosahy ohlasovaného prepúšťania, ktoré ohrozuje tisícky ľudí najmä v regióne Karvinej. Posledné vyjadrenia generálneho riaditeľa OKD Dalea Ekmarka totiž hovoria o polovičnej redukcii firmy v horizonte troch rokov. Zároveň by sa mali zatvoriť bane Paskov, Darkov a Lazy. Paskov pritom chcela firma zatvoriť už v roku 2013. Ohrozených je tak 13-tisíc pracovných miest priamo v OKD a ďalšie tisíce v nadväzujúcich činnostiach.

Tesne pred krachom
Firma totiž nedokáže za súčasných podmienok na trhu generovať hotovosť. Tá jej aktuálne postačuje iba na niekoľko mesiacov. Finančné problémy OKD vyplývajú predovšetkým z výrazného a pokračujúceho poklesu svetových cien čierneho uhlia. Iba cena koksovateľného uhlia pritom klesla za poslední rok o 30 percent.

Firma pritom dnes zverejní výsledky za štvrtý kvartál 2015. Čaká sa rast tržieb a ohlásenie straty. Analýza J&T Banky odhaduje kladnú EBITDA na úrovni 5,5 milióna eur, ale NWR sa za posledný štvrťrok 2015 ponorí do čistej straty 16,3 milióna eur. Jej hotovosť by mala narásť na 90 miliónov eur. „Skutočnosť je však taká, že za súčasných trhových podmienok nedokáže NWR generovať hotovosť a bude nutné dôjsť k ďalšej dohode s veriteľmi a akcionármi,“ uvádza sa v správe banky.

Ťažobná spoločnosť OKD
– Firma zamestnáva viac ako 10-tisíc ľudí priamo a okolo 3-tisíc cez dodávateľov.
– Prepúšťanie aktuálne hrozí v baniach Paskov, Darkov a Lazy. Dokopy ide o viac ako 5 000 pracovných miest.
– Likvidácia baní by podľa odborov stála odhadom približne 222 miliónov eur, odstupné pre prepustených baníkov ďalších okolo 150 miliónov eur.


01 - Modified: 2023-11-23 20:09:00 - Feat.: - Title: SaS bude za odvolanie Šutaja Eštoka: Uvidíme, prečo robí čistky v polícii, tvrdí Krúpa 02 - Modified: 2022-07-28 15:41:53 - Feat.: - Title: OĽANO odchod Krúpu zamrzel. Vidíme mimoriadnu snahu o rozbitie nášho klubu, tvrdí Šipoš 03 - Modified: 2018-09-25 18:36:09 - Feat.: - Title: Ostrý súboj silných hráčov. Čech Bakala žaluje Slováka Krúpu pre vydieranie vo výške pol miliardy korún 04 - Modified: 2018-05-28 20:58:05 - Feat.: - Title: Krúpa bojuje v zámorí o svoj podiel a peniaze 05 - Modified: 2018-04-03 21:18:16 - Feat.: - Title: OKD previedla ťažbu na dcérsku firmu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:25