StoryEditor

Viedol Tesco v Thajsku. Teraz u nás otvára reťazec

01.03.2016, 23:00
Na Slovensku vzniká nový supermarket Yeme. Svoje brány otvorí už vo štvrtok 3. marca. Od veľkých reťazcov sa chce líšiť lokálnosťou, čerstvosťou i vlastnou výrobou.

V britskom reťazci Tesco strávil takmer dvadsať rokov. Dlhé roky pôsobil na Slovensku, naposledy viedol túto sieť v Thajsku. Dnes si však otvára spolu s ďalšími tromi bývalými kolegami vlastný supermarket.

„Mal som možnosť vrátiť sa do Tesca niekde v strednej Európe, ale to som už nechcel. Nevidel som v tom totiž žiadnu výzvu,“ hovorí šéf a spolumajiteľ Yeme Peter Varmuža. Ako pokračuje, navyše chcel skúsiť, či myšlienka kvality za rozumnú cenu, predovšetkým od slovenských dodávateľov, bude úspešná.

Pretože práve taký má byť jeho nový obchod. Tretinu tovaru bude tvoriť ich vlastná výroba, teda mäso z farmy spracované v predajni či čerstvo upečený chlieb z kvásku. Ďalšia tretina výrobkov pochádza od lokálnych dodávateľov a zvyšok sú bežne dostupné produkty. Yeme chceli pôvodne otvoriť už pred Vianocami, no pre dolaďovanie detailov sa tak stane až tento štvrtok.

Generálny riaditeľ a spolumajiteľ supermarketu Yeme plnochutné potraviny Peter Varmuža v rozhovore pre HN:

Na stránke supermarketu Yeme citujete Georga Orwella: „V budúcnosti možno zistíme, že konzervované jedlo je smrteľnejšia zbraň ako samopal.“ Vy ste ho však dlhé roky predávali v Tescu.

V Tescu som bol od jeho príchodu na Slovensko v roku 1996. Keď sme začínali, jeho koncept bol oveľa viac orientovaný na čerstvé potraviny. Mali sme pekáreň, ktorá piekla z múky a vajec. Podobne to bolo aj pri mäse, kde sme vozili polovičky alebo štvrtky zvierat z farmy, ktoré sa potom spracúvali. Mali sme výrobu lahôdok a väčšinu slovenských dodávateľov. Postupom času, hlavne v posledných rokoch, keď som už nebol na Slovensku, pretože som viedol Tesco v Thajsku, integrácia predaja v rámci krajín V4 spôsobila dominanciu poľských výrobkov a cenový súboj s Lidlom a Kauflandom. Prioritou sa stala cena. Ale aby som bol k nim férový, dnes sa snažia k pôvodnej myšlienke vrátiť, lebo zákazníci si to začínajú pýtať.

Takže ako človek od fachu hovoríte, že to, čo nám predávajú veľké reťazce, nie je celkom ono.

Áno, súhlasím.

Čo bol dôvod vášho odchodu z Tesca?

Moje posledné roky v Tescu som prežil ako šéf siete v Thajsku. Bol som tam s rodino...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2016-03-01 22:10:26 - Feat.: 0 - Title: Znížime dane a odvody
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Tesco ukázalo prvotné výsledky. V strednej Európe sa reťazcu nedarí, dole ho ťahá náš sused 02 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 04 - Modified: 2024-04-05 13:13:55 - Feat.: - Title: Ľudia sa po inflačnej kríze pustili do nákupov. Výrazné nárasty hlásia e-shopy aj hypermarkety 05 - Modified: 2024-03-31 08:35:57 - Feat.: - Title: Retail parky sa stávajú čoraz atraktívnejšie pre investorov aj nájomcov. Bolo ich skolaudovaných 19
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 13:45