HTT/JumpStartFund
StoryEditor

Hyperloop v roku 2020 je na Slovensku nedosiahnuteľná méta

14.03.2016, 23:00

Supervlak budúcnosti by na Slovenku mohol premávať už v roku 2020. Pre magazín Business Insider sa tak vyjadril zástupca spoločnosti Hyperloop Transportation Technologies (HTT) Dirk Ahlborn, ktorá by celý projekt mala vybudovať. Ahlborn minulý týždeň podpísal nezáväznú zmluvu s ministerstvom hospodárstva. Nadčasová doprava sľubuje spojenie Bratislavy so susednou Viedňou do ôsmich minút, projekt by mal následne prepojiť celú Európu.

Nereálny cieľ
Rezort hospodárstva však taký optimistický nie je. „Nemožno ešte hovoriť o žiadnych konkrétnych termínoch ani o konkrétnom uskutočnení projektu s časosledom,“ upozorňuje hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková. Podľa nej ide zatiaľ len o dokument, ktorý vytvára rámcový priestor na ďalšie rokovania.

Podľa Pavla Kajánka z Výskumného ústavu dopravného by všetko záviselo od legislatívy, ktorá by umožňovala takúto sieť vlakov medzi európskymi mestami vybudovať. Od toho sa podľa neho odvíja aj časový horizont oživenia projektu. „Dôležité je, aby mali vychytené všetky bezpečnostné problémy. Absolútne si neviem predstaviť, ako majú napríklad vyriešené, kde a akým spôsobom by boli ľudia v prípade potreby evakuovaní,“ vysvetľuje. A aj keď by to bolo nakoniec legislatívne umožnené, rok 2020 ako reálny nevidí. „Ďalšia základná otázka je, či by niečo takéto medzi Viedňou a Bratislavou malo byť. Aké by boli investičné náklady a dopyt po takejto infraštruktúre? Legislatívne, technické, finančné a ekonomické otázky nám dávajú odpoveď na to, že to do roku 2020 nebude,“ dodáva Kajánek. Aj podľa dopravného analytika Jána Bazovského je to v súčasnosti na slovenské pomery nerealizovateľný projekt. Problém by podľa neho mohol byť aj v samotnom vrátení investície.

Vízia budúcnosti
Hyperloop je vlak budúcnosti, ktorý by mal pasažierov prepravovať rýchlosťou vyše tisíc kilometrov za hodinu. Otcom myšlienky je technologický vizionár Elon Musk. „Ide o projekt, ktorý predstavuje tranzitné kapsuly poháňané slnečnou energiou, ktoré sa pohybujú v nízkotlakových trubiciach takmer nadzvukovou rýchlosťou,“ uviedla Žiaková. Konceptom Hyperloopu sa zatiaľ zaoberajú len dve spoločnosti na svete – Hyperloop Technologies a Hyperloop Transportation technologies. Testovacia dráha sa buduje v Kalifornii, Ahlborn si v tomto prípade predstavuje spustenie v roku 2018.

01 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 03 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra 05 - Modified: 2024-04-14 16:46:26 - Feat.: - Title: V časti D2 smer Bratislava budú od pondelka dopravné obmedzenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:03