Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
23.03.2016, 00:00

Gastrolístky ujedajú z taniera

Gastrolístky ujedajú z taniera

Poznáte ten pocit, keď si doma zabudnete gastrolístky a potom sa celý deň nenajete? Ani vy nie? No niekoľko poslancov z Národnej rady a vlastníkov firiem s gastrolístkami si myslí niečo iné. Obávajú sa, že ak by zamestnanci dostávali namiesto gastrolístkov hotovosť, tak by sa pravidelne nestravovali.
Výsledkom tohto podivného predpokladu (ako sa asi ľudia stravovali bez gastrolístkov?) je, že gastrolístky dnes podľa zákona dostáva zamestnanec povinne (ak nechce zamestnávateľ prevádzkovať kantínu). Sloveso „dostáva“ však vytvára skreslené predstavy. Aj napriek tomu, že zamestnanec gastrolístky dostáva akoby „navyše“ k svojej výplate, je to v skutočnosti on, kto ich svojou prácou vytvára. O koľko dostane navyše v gastrolístkoch, o toľko sa mu zníži (nezvýši) mzda. Obed zdarma neexistuje, ani keď je kúpený za gastrolístky.

Za stravovacie poukážky sa musí platiť poplatok. Spoločnosti, ktoré stravné lístky vydávajú, to nerobia zadarmo. Z gastrolístka v hodnote 4,20 eura im zaplatíte poplatok približne vo výške 13 centov.

Ani to však nie je všetko. Gastrolístok putuje z rúk zamestnávateľa do rúk zamestnanca a skončí v rukách reštauratéra. Ten musí tak rovnako zaplatiť poplatok za to, že si tieto spoločnosti zoberú gastrolístky naspäť a vyplatia za ne reštauráciám hotovosť. Tento poplatok sa pohybuje vo výške 13 – 21 centov. A aj tento poplatok sa spätne negatívne premietne do peňaženky zamestnanca. Z pohľadu reštaurácie ide totiž o rovnak

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.