StoryEditor

Ženy si na Slovensku pýtajú nižšie platy než muži

04.04.2016, 00:00
Slovenskí muži zarábajú oproti nežnejšiemu pohlaviu zhruba o pätinu viac. Za rozdielmi je aj materstvo.

Ak by chceli ženy na Slovensku zarábať toľko ako muži, museli by v práci stráviť takmer o tri mesiace dlhšie. Platy žien sú totiž o viac ako pätinu slabšie než je u mužov. Dôvodom je aj to, že ženy pracujú zväčša v slabšie platených odvetviach ako je školstvo či zdravotníctvo.

Rovnaká práca, iná pláca
Avšak rozdiely v platoch nájdeme aj na rovnakých pozíciách. Žena, ktorá robí to isté ako muž, uvidí na výplatnej páske o sedem percent nižšiu mzdu, ukazujú čísla zhromaždené portálom Platy.sk. Pričom rozdiel v platoch tvorí pri niektorých profesiách aj viac ako tretinu. „Práca mužov sa často považuje za profesionálnejšiu a kvalitnejšiu. Napokon, to býva dôvod, prečo mnoho žien na vizitkách uvádza svoje povolanie v mužskom rode,“ povedala odborníčka na rodovú rovnosť Zuzana Maďarová.

Rozdiely medzi mzdami sa začínajú už pri vstupe na pracovný trh. Ženy počítajú s nižším platom, pripomína PR manažérka spoločnosti Profesia Katarína Klembalová. Svoj nástupný plat podľa nej odhadujú na 740 eur v hrubom, pričom predstavy mužov sú v priemere 890 eur.

Materstvo prehlbuje rozdiely
Dôležitým faktorom odmeňovania je podľa analytika spoločnosti Trexima Jozefa Krabáča vek zamestnanca. „Kým do tridsiatky ženy udržujú krok s mužmi, po tridsiatke sa rozdiely vplyvom prirodzeného výpadku z pracovného procesu prehlbujú,“ vysvetlil Krabáč. Dôvod je jednoduchý, okolo tridsiatky zväčša ženy odchádzajú na materskú dovolenku. A príjmové nožnice medzi pohlaviami sa roztvárajú. Každým ďalším narodeným dieťaťom je rozdiel medzi mzdami mužov a žien vyšší. Takýto efekt rodičovstva sa prejavuje takmer vo všetkých krajinách Európskej únie, na Slovensku je však extrémne silný, odkazujú z tlačového odboru slovenského ministerstva práce.

Na slovenskom pracovnom trhu sú však aj profesie, v ktorých majú navrch ženy. A to aj finančne. Viac ako muži si zarobia v odvetviach, akými sú stavebníctvo a reality, informačné technológie či farmaceutický priemysel.
Infografika

01 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 04 - Modified: 2024-04-21 19:21:36 - Feat.: - Title: Čínsky dovoz ruskej ropy dosiahol v marci takmer rekordnú úroveň 05 - Modified: 2024-04-21 17:35:00 - Feat.: - Title: Prepúšťanie v UBS v tomto roku sa uskutoční v piatich vlnách, začne sa v júni
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:46