Ľubomír Kotrha
StoryEditor

Krok za krokom. Ako sa „perú“ peniaze v Paname

04.04.2016, 23:20
Panama nie je podľa odborníkov na dane vyhľadávanou destináciou slovenských firiem, ktoré chcú mať čo najnižšie dane.

Tie si jednoduchšie znížia na Cypre, ktorý je bližší a lacnejší. Stredoamerická krajina je však o to zaujímavejšia pre ľudí, ktorí si chcú preprať špinavé peniaze z úplatkov či z inej trestnej činnosti.

Panama má totiž oproti Cypru jednu veľkú výhodu. „Nepristúpila k medzinárodným dohodám o poskytovaní informácii o bankových účtoch,“ vysvetľuje Peter Pašek, riaditeľ konzultačnej firmy Accace.

Založenie offshorových firiem
Schém, ktoré využívajú Panamu, je veľa a detailne ich opisovať je veľmi zložité. Navyše každá firma môže Panamu využívať inak. Slováci by mohli na optimalizáciu daní využívať napríklad panamsko-cyperskú schému.

V prvom kroku si slovenský podnikateľ založí spoločnosť na Cypre. Následne si založí holdingovú firmu v Paname, ktorá má podiely aj v spoločnosti na Cypre. „Potom si navzájom predávajú obchodné podiely, z ktorých neplatia dane. Zisk sa pošle do Panamy, z ktorej si skrytí majitelia vyťahujú dividendy,“ opisuje Pašek jednu z možných schém. Firma za oceánom teda slúži len ako koncová stanica, z ktorej si skutoční majitelia vyťahujú zisky.

Firmu v Paname si môžete založiť cez tamojšiu spoločnosť, akou je napríklad Mossack Fonseca. Prípadne vám ju založí aj vaša banka. Uniknuté informácie Panama Papers odhalili aj to, že i veľké banky zakladajú schránky pre svojich klientov v daňových rajoch. Banky založili viac ako 15-tisíc firiem, ktoré zakrývajú skutočného vlastníka. Stovky firiem majú na starosti banky ako UBS a HSBC.

Na Cypre, ale aj v Paname sú klasické schránkové firmy. Tie fungujú cez manažment, ktorý má reálnych právnikov, účtovníkov aj manažérov. Firmu však neriadia, len podpisujú dokumenty, ktoré vytvárajú reálni vlastníci firmy v pozadí. Tí sú utajení.

Druhý scenár je ten, že podnikateľ si založí spoločnosť v daňovom raji, cez ktorú potom drží obchodné podiely alebo akcie reálne obchodujúcich firiem. „Pri ich predaji tretím osobám inkasuje kúpnu cenu, ktorú nezdaňuje v domovskom štáte, kde je daň vyššia,“ vysvetľuje Viliam Karas, partner advokátskej firmy Maple & Fish.

Podľa odborníkov teda Panama môže slúžiť aj na prelievanie kapitálových ziskov z akcií a dlhopisov, ktoré tam nebudú zdanené. Napokon firma v daňovom raji, akým je aj Panama, môže len prijímať platby, ktoré sú mu hradené z rôznych korupčných plnení od iných subjektov.

Pranie peňazí
Vyšším levelom je pranie špinavých peňazí, ktoré sa bežne deje v troch krokoch. Najprv sa peniaze musia umiestniť do daňového raja. Potom sa zakrýva ich pôvod presúvaním z firmy do firmy či z krajiny do krajiny. Napokon sa vracajú do reálnej ekonomiky, kde sa stávajú čistými. „Najlepšie sa peniaze prepierajú cez firemné zmluvy, ktoré nepodliehajú kontrole kapitálu,“ tvrdí Business Insider.

Jedna zo schém je taká, že politik, ktorý dostane miliónový úplatok za dohodenie lukratívnej zákazky, ich vloží do schránkovej firmy. Potom ich používa, pričom firma jeho výdavky fakturuje ako konzultantské služby. Fiktívnosť týchto transakcií sa dokazuje len veľmi ťažko.

Ako sa prelievajú peniaze zo Slovenska do Panamy
1. Založenie firmy na Cypre
2. Založenie holdingovej spoločnosti v Paname
3. Predaj obchodných podielov medzi firmami
4. Vyťahovanie ziskov z kapitálových predajov z Panamy

O aktuálnom daňovom škandále sme sa rozprávali s účtovnou a finančnou poradkyňou Jaroslavou Lukačovičovou:

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:11