StoryEditor

Časť koaličných poslancov podporuje ZMOS

06.09.2004, 00:00

Väčšina poslaneckých klubov si uvedomuje, že rozpočtová decentralizácia je potrebná a chcú ju podporiť. Viacero z nich, vrátane koaličných, má však k jej návrhu zásadné pripomienky. Niektoré kluby dokonca naznačujú, že stoja na strane Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré okrem iného žiada od ministra financií, aby im pridal tri miliardy korún.
"Ak sa ministerstvo financií dohodne so združením, tak je veľká pravdepodobnosť, že reforma prejde," povedala šéfka Slobodného fóra Zuzana Martináková. Slobodní sa stotožňujú s tým, aby k navrhnutým vyše 22 miliardám korún pribudli obciam a mestám spomínané tri miliardy. Podobný postoj má aj ANO. "Sme presvedčení, že samospráva by mala mať dostatočné finančné zabezpečenie," povedal poslanec ANO Imrich Hamarčák.
KDH podľa svojho poslanca Júliusa Brocku nezdieľa všetky finančné obavy samospráv. Predstava samospráv o presune financií na ich originálne kompetencie je podľa neho príliš jednoduchá a bezbolestná. "Myslia si, že dostanú viac peňazí, ktoré budú len rozdeľovať a nebude to spojené aj s istými nepopulárnymi opatreniami, čo je pre nás neprijateľné," hovorí Brocka. Zdôraznil, že obavy samospráv z nepopulárnych opatrení nebudú dôvodom, pre ktorý by KDH nemalo podporiť zákony týkajúce sa rozpočtovej decentralizácie. KDH sa však obáva, že súčasný návrh z dielne ministerstva financií dostatočne nezabezpečuje, aby aj po decentralizácii zostal zachovaný princíp rovnoprávneho financovania štátnych, cirkevných a súkromných škôl. Preto bude KDH hľadať spôsoby, aby takéto riziko po spustení fiškálnej decentralizácie nevzniklo.
SDKÚ pri schvaľovaní decentralizačných zákonov problémy robiť nebude. Jej poslanci nemajú k návrhom vážne výhrady, ale sú ochotní podporiť určité požiadavky ZMOS. "Časť z nás už pôsobila aj v komunálnej politike a vieme, čo by mohlo robiť problémy," povedal poslanec SDKÚ a bývalý viceprimátor Zvolena Ján Mikuš. Nesúhlasí s požiadavkami niektorých stavovských združení, aby zákon stanovil pre obce hornú sadzbu dane z nehnuteľností. "Verím, že samospráva si vie dobre riadiť záležitosti na svojom katastrálnom území a najlepšie zváži, aké sadzby dane vyhovujú tamojším ľuďom a podnikom," dodal Mikuš.
Najviac výhrad voči rozpočtovej decentralizácií má z koaličných strán SMK, ktorá takisto ako ANO a Slobodné fórum podporuje požiadavku ZMOS na zvýšenie príjmov miest a obcí v budúcom roku o tri miliardy. SMK vyčíta ministrovi financií Ivanovi Miklošovi, že bez udania dôvodov mení kritériá rozdeľovania peňazí pre VÚC a preferuje bohatšie regióny pred chudobnejšími.

Veľa pripomienok má k decentralizácii aj opozícia
"V návrhoch zákonov mi chýbajú ekonomické a finančné dosahy reformy na mestá, obce a VÚC," povedal Igor Šulaj zo Smeru. Nepáči sa mu, že ministerstvo financií má tieto dosahy spracované a poslancom ich neposkytlo. Smer podporuje požiadavku SMK, aby koeficienty, ktoré upravujú výšku peňazí pre obce, mestá a regióny, boli v zákone, a nie iba v nariadení vlády. Šulaj sa prihovára aj za portfóliový systém daní pre samosprávu. Podľa neho by základným zdrojom nemala byť len daň z príjmov fyzických osôb, ale napríklad aj časť výnosu z DPH či iných daní. "Pokiaľ naše pripomienky nezoberú do úvahy, tak sa zdržíme hlasovania," povedal Šulaj. Zdôraznil, že Smer nebude hlasovať proti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:55