StoryEditor

„Kažimírove“ firmy štátu zarobili

05.05.2016, 00:00
Rozpočet dostal od štátnych podnikov spadajúcich pod rezort financií takmer štyrikrát viac, než plánoval.

Okrídlená fráza hovorí, že štát je zlý hospodár. Tieto slová však do istej miery vyvracia pohľad na záverečný účet za minulý rok, o ktorom včera rokovala vláda. Našli sa totiž štátne firmy, ktoré do rozpočtu odviedli aj niekoľkonásobne viac peňazí, ako bolo pôvodne plánované.

Zlatá kasička
Jeden príklad za všetky – Slovenská elektrizačná a prenosová sústava. Štátna pokladnica predpokladala, že v roku 2015 dostane na dividendách od firmy necelých 15 miliónov eur. Do spoločnej kasy napokon prispela až vyše 66 miliónmi.

Analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana si myslí, že hlavne energetické spoločnosti sú pre štát „zlatou kasičkou“. Ročne z nich totiž získava stovky miliónov eur. SEPS podľa neho nemá žiadnu konkurenciu, ceny sú známe a odber kolíše málo. „Štát sa tak len rozhoduje, akú časť zisku nechá firme na investičné projekty a akú si vyberie vo forme dividendy. Toto rozhodnutie sa dá upraviť podľa aktuálneho vývoja štátneho rozpočtu v danom roku,“ hovorí Ďurana.

Viac z lotérie
Druhým pozitívnym prípadom je aj štátna lotériová spoločnosť Tipos. Oproti plánovaným trom miliónom z nej štát na dividendách vlani napokon získal omnoho viac. Valné zhromaždenie rozhodlo, že sa vyplatia dividendy vo výške 8,5 milióna eur, povedal hovorca Tiposu Rastislav Čépe.



Spokojné je aj ministerstvo financií, pod ktoré obe spomenuté firmy spadajú. Celkovo zarobili firmy patriace pod ministra financií Petra Kažimíra štyrikrát viac, než bolo v pláne. „Rozdiel skutočne vyplatených dividend oproti rozpočtu bol spôsobený najmä lepším hospodárením spoločností,“ konštatuje hovorkyňa rezortu financií Alexandra Gogová. Faktom však je, že obe spoločnosti sú vo svojom segmente monopolmi. Keďže proti nim nestojí žiadna konkurencia, vytvoriť zisk pre ne nie je až taký problém ako pre firmy v konkurenčnom prostredí.

Štát celkovo za minulý rok zarobil na dividendách takmer 480 miliónov eur. Podľa Ďuranu ide o významný prínos pre slovenský rozpočet. Bez nich by deficit nebol tri, ale 3,6 percenta výkonu ekonomiky, pripomenul analytik.

Infografika

01 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 02 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 03 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 04 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-17 12:39:13 - Feat.: - Title: Toshiba zruší 5-tisíc pracovných miest v rámci reštrukturalizácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:46